Χριστούγεννα στην Θράκη: "Μαύρη Πολιτιστική Τρύπα" η Κομοτηνή - Προορισμός μόνο για ...σουτζούκ λουκούμ και λαχματζούν....



Ο Ν. Ροδόπης και η διοικητική πρωτεύουσα της ΑΜΘ, η Κομοτηνή, εξελίσσεται σε μία "μαύρη πολιτιστική τρύπα"  και αδυνατεί όχι μόνον να προσελκύσει τουρίστες κι επισκέπτες, αλλά και να τονώσει το φρόνημα του τοπικού πληθυσμού που βλέπει την ιστορία του τόπου να παραμένει σκονισμένη και καταχωνιασμένη, επειδή έτσι το επιθυμεί το τοπικό πολιτικό δυναμικό.

Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι της πόλης όπως το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, Αρχοντικό Σκουτέρη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου και το Λαογραφικό Μουσείο, ιδιοκτησίας του ΜΟΚ το οποίο είχε παραχωρηθεί για τη λειτουργία του σε αυτή καταρρέουν, καθώς ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει μεριμνήσει για την στελέχωσή τους με προσωπικό που θα υποδέχεται τους επισκέπτες.

Φθάνουμε στο σημείο να περιφέρονται στους άδειους και ρυπαρούς δρόμους της Κομοτηνής οι επισκέπτες , ημεδαποί κι αλλοδαποί, και το μόνο που αντικρύζουν είναι το ....σουτζούκ λουκούμ και το καταθλιπτικό δήθεν "θεματικό πάρκο". Την ίδια στιγμή εξωχώρια κέντρα επιχειρούν μία πλήρη αλλοίωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της περιοχής επιχειρώντας να την εξισώσουν με την .... "Ανατολία".

Στην ίδια εγκατάλειψη και το Ιμαρέτ-Εκκλησιαστικό Μουσείο της ΙΜΜΚ.

Στην φωτογραφία το  κτίριο του εμβληματικού Λαογραφικού Μουσείου του ΜΟΚ που στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στην ΔΚΕΠΠΑΚ αλλά τώρα παραμένει κλειστό και μάλλον με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα. Να θυμίουμε ότι το Λαογραφικό Μουσείο ανήκει στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και λειτουργεί από το1962. Από το 1989 στεγάζεται στο αρχοντικό Πεΐδη, που είναι χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και αναστηλώθηκε υποδειγματικά. Μέσα από τα εκθέματά του αναβλύζει η ζωντάνια και η ομορφιά της θρακιώτικης τέχνης των πόλεων και της υπαίθρου. Τα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του απλώνονται στους δύο ορόφους, το υπόγειο και υπόστεγο της αυλής. Οι παραδοσιακές φορεσιές, τα κεντήματα, τα κομψοτεχνήματα από χαλκό, ξύλο, πυλό και ασήμι, τα γεωργικά εργαλεία, τα σύνεργα της τέχνης παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα είδη οικιακής χρήσης που συγκεντρώθηκαν με πολύ προσοχή, δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης. Πολλά από αυτά όμως προέρχονται και από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, καθώς και από τις αλησμόνητες περιοχές της Μ. Ασίας. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα προσωπικά κειμήλια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, που γεννήθηκε στην Κομοτηνή, εικόνα μεγάλων διαστάσεων του 18ου αι. με απεικόνιση του Χριστού, της Παναγίας, της Αγίας Άννας και Προφητών, καθώς και ασημένια λειψανοθήκη άριστης τέχνης. Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου επεκτάθηκαν στο όμοιας αρχιτεκτονικής μορφής αρχοντικό της οικογένειας Ψαρά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.


 
Αντί Επιλόγου

https://taxiarchispress.blogspot.com/2024/11/blog-post_3.html


https://taxiarchispress.blogspot.com/2024/11/blog-post.html

https://taxiarchispress.blogspot.com/2024/10/blog-post_38.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύμβουλος του Δημάρχου Ξάνθης μέλος φιλοπροξενικού συλλόγου

Μπουρχάν Μπαράν - Χουσεΐν Ζεϋμπέκ: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή

Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ!!!Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν προστάτεψε τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής από το τουρκικό παρακράτος;