Η Ροδόπη και το «Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές»

 



Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εδώ και μία πενταετία είχαμε επισημάνει
ότι τα κράτη με αδύναμα ή αποτυχημένα με διάτρητα σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης  ανεξέλεγκτων κατά τόπους  δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων. Αυτό ακριβώς είδαμε σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με αποκορύφωμα την Μάχη του Έβρου.

Την ώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές παρατηρούνται αυξανόμενες ροές στην περιοχή της Θράκης, με ομάδες εργαλειοποιημένων λαθρομεταναστών από τους μηχανισμούς της ερντογανικής Τουρκίας να προσβάλλουν τα Ελληνικά Σύνορα. 

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο 500΄-700 λαθρομετανάστες εισέρχονται ημερησίως λάθρα στο Ελληνικό Έδαφος. Ειδικά στην περιοχή του Έβρου οι καταδιώξεις και οι συλλήψεις λαθρομεταναστών αποτελούν το κύριο έργο των Ελληνικών Δυνάμεων αποτροπής και φύλαξης επί 24ώρου βάσεως.

Οργανωμένα δίκτυα διακινητών (όπως αυτό που αναφέρει και η Καθημερινή ) αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους λαθρομετανάστες στην ενδοχώρα με την ΕΛ.ΑΣ.να τους καταδιώκει σε όλο το μήκος της Εγνατίας εφόσον τους εντοπίσει.

Ο Ν. Ροδόπης εξακολουθεί να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στα δρομολόγια των διακινητών και διακινουμένων  και ειναι καθημερινό το φαινόμενο ομάδων λαθρομεταναστών να κινουνται σε δρόμους της Κομοτηνής.

Κάθε μερα ομάδες λαθρομεταναστών κινούνται ακόμη κι εντός του αστικού ιστού εισερχόμενοι απο τους παραδρόμους της Εγνατίας και ακολουθώντας την Κοσμίου κατευθύνονται προς τα ΚΤΕΛ ή σε άλλα σημεία των οποίων τις συντεταγμένες έχουν στο κινητό τους και που χρησιμεύουν ως χώρος ανάπαυσης, αλλαγής ενδυμάτων κοκ


 


Τα παραπάνω έχουν μία ξεχωριστή σημασία στο βαθμό που συνεκτιμηθούν με τις δηλώσεις Δένδια χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές»  κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Άγκυρα επιδιώκει την ένταση και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο ώστε «να υπερασπίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.




Επίσης να μην ξεχνάμε ότι συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά την προειδοποίηση “βόμβα” του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον παράγοντα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και ένα πιθανό κύμα από τζιχαντιστές.


Επιβάλλεται η αύξηση των πεζών περιπολιών στην Κομοτηνή και των εποχουμένων εκτός πόλης, όπως και η ενεργοποίηση πληροφοριακού δικτύου προκειμένου να έχουν οι αρχές «εικόνα προθέσεων» και να προλάβουν- ακυρώσουν κάθε ενδεχόμενη εχθρική ενέργεια.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”