Χουσεΐν Μπαλτατζή: Η Δίκη στην Ξάνθη και το Στοίχημα της Νομιμότητας στη Θράκη

 


Χουσεΐν Μπαλτατζή: Ο υπόλογος της αυριανής δίκης και το «στοίχημα» της νομιμότητας

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η αυριανή δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης δεν αποτελεί απλώς μια δικαστική εκκρεμότητα, αλλά μια κρίσιμη στιγμή για την επιβεβαίωση του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης στη Θράκη. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο γιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει για τα γεγονότα του Οκτωβρίου 2024 στο τέμενος Τσινάρ, όταν –σύμφωνα με το κατηγορητήριο και το οπτικοακουστικό υλικό– προπηλάκισε, εξύβρισε και εξεδίωξε βίαια τον Νόμιμο Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ.

Εργαλειοποίηση της Πίστης για Προσωπική και Πολιτική Ανέλιξη

Η περίπτωση του κ. Μπαλτατζή αποκαλύπτει μια επικίνδυνη μεθοδολογία: την απροκάλυπτη εκμετάλλευση της Μειονότητας και της θρησκείας ως εφαλτήριο για την προσωπική και πολιτική του ανάδειξη. Χρησιμοποιώντας το ιερό περιβάλλον του τεμένους ως σκηνικό για «πολιτικό ακτιβισμό», επιχείρησε να μετατρέψει μια στιγμή λατρείας σε πεδίο σύγκρουσης, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες και να προσφέρει διαπιστευτήρια σε εξωθεσμικά κέντρα.

Πρόκειται για μια στρατηγική που θυσιάζει τη θρησκευτική γαλήνη στον βωμό της αυτοπροβολής, εργαλειοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του «παρακράτους».

Από το ΕΣΥ στην υπηρεσία του «Παρακράτους»;

Η περίπτωση του κ. Μπαλτατζή προκαλεί έντονα ερωτηματικά, καθώς πρόκειται για έναν επιστήμονα που υπηρετούσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΓΝ Ξάνθης), αμειβόμενο από την Ελληνική Πολιτεία, την οποία όμως φαίνεται να αποκηρύσσει στην πράξη. Η σκαιά συμπεριφορά του απέναντι σε έναν θρησκευτικό λειτουργό, παρουσία εγκαθέτων του ΚΙΕΦ, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ρόλο του.

Για τη θεσμική ηγεσία της Μουσουλμανικής Μειονότητας, η αυριανή διαδικασία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: η νομιμότητα αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή της ελευθερίας όλων. Οι απαντήσεις που έλαβαν οι Μουφτείες και οι ΔΕΜΠ υπογραμμίζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη, ως το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στην αυθαιρεσία.

Η αυριανή δίκη είναι η στιγμή που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη καλείται να θέσει όρια σε όσους εκλαμβάνουν τη θρησκεία ως εργαλείο προσωπικής καριέρας, εις βάρος της κοινωνικής ειρήνης στη Θράκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κύρνος Ξάνθης: Αγώνες ελαιοπάλης υπό την αιγίδα του πολιτικού Ισλάμ της Θράκης

Γιατί πήγε η Ισίκ Σαδήκ Αχμέτ στα Σκόπια;

Σύμβουλος του Δημάρχου Ξάνθης μέλος φιλοπροξενικού συλλόγου