Μ. Τράμπα:"Η μουσουλμανική τουρκική κοινότητα της Δυτ. Θράκης καταδικάζει το περιοδικό LeMan"
Στον τουρκικό τύπο αλλά και στα τουρκόφωνα μειονοτικά μέσα, με ταυτόχρονη αναπαραγωγή από τον κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δημοσιεύεται ανακοίνωση - δήλωση του Μουσταφά Τράμπα του προκαθημένου του τοπικού πολιτικού ισλάμ Θράκης κι επικεφαλής της παρακρατικής και παρανόμως λειτουργούσης δομής γνωστής ως ΑΣΕΤΜΔΘ στην οποία μετέχουν οι φιλοπροξενικοί μικροπαράγοντες, ανάμεσά τους κι Έλληνες βουλευτές.
Η δήλωση του Μουσταφά Τράμπα αναφέρεται στην υπόθεση με την δημοσιευθείσα γελοιογραφία του Προφήτη Μωάμεθ, στο σατιρικό περιοδικό LeMan. Ο Μ. Τράμπα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τέτοια σκίτσα που στοχεύουν τον Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος φωτίστηκε από το φως του Κορανίου που καθοδηγεί την ανθρωπότητα για 14 αιώνες, και τον Προφήτη Μωυσή στον οποίο δόθηκε η Τορά, έχουν πληγώσει βαθιά την μουσουλμανική τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, καθώς και όλους τους Μουσουλμάνους. Αυτή είναι ασεβής συμπεριφορά υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Επομένως, καταδικάζουμε έντονα και αποδοκιμάζουμε το περιοδικό που διέπραξε αυτή την ασέβεια».
Τί ακριβώς συνέβη;
Τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού LeMan στο Μπεγιογλού της Κωνσταντινούπολης δέχθηκαν προχθες το βράδυ επίθεση με πέτρες και ξύλα, μετά από μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του και προκάλεσε κριτική και ποινική έρευνα για «προσβολή θρησκευτικών αξιών».
Η γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού της 26ης Ιουνίου, απεικόνιζε δύο ηλικιωμένους χαρακτήρες, που αναγνωρίστηκαν ως ο Μωάμεθ και ο Μωυσής, να πετούν πάνω από πόλεις που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, με πυραύλους να πέφτουν βροχή, προφανώς σε αναφορά στους πολέμους στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ και το Ιράν. Στη γελοιογραφία, οι δύο ανταλλάσσουν χαιρετισμούς, με τον μουσουλμάνο να λέει «Selamün Aleyküm» και τον εβραίο «Aleyhem Şalom».
Το επίσημο Κράτος δρα...
Η είδηση για την έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης βάσει του άρθρου 216 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο ποινικοποιεί τη δημόσια υποτίμηση των θρησκευτικών αξιών, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο κτίριο του LeMan στο Μπεγιογλού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç ανακοίνωσε τη νομική δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας το περιοδικό ότι δυσφημεί «τον προφήτη μας» και δήλωσε: «Καμία ελευθερία δεν δίνει το δικαίωμα να γίνεται αντικείμενο χυδαίου χιούμορ οι ιερές πεποιθήσεις».
Σε σχέση με το σκίτσο, τέσσερα μέλη του προσωπικού του LeMan, ο αρχισυντάκτης Zafer Aknar, ο γραφίστας Cebrail Okçu, ο σκιτσογράφος Doğan Pehlivan και ο διευθυντής λειτουργιών Ali Yavuz, τέθηκαν υπό κράτηση. Βίντεο της σύλληψης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τους έδειχνε να είναι δεμένοι με χειροπέδες πίσω από την πλάτη τους.
Δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του περιοδικού, ο εκδότης Tuncay Akgün και ο διευθυντής σύνταξης Aslan Özdemir, είχαν επίσης εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya επίσης έλαβε θέση, αναφερόμενος στο καρτούν ως «απαίσιο σχέδιο» και μοιράζοντας βίντεο του γελοιογράφου να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε η κρατική Anadolu Agency (AA) δείχνει αστυνομικούς να δέσουν τον γελοιογράφο με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του και να του πιέζουν το κεφάλι προς τα κάτω.
Οι τουρκικές αρχές, εκτός από τη σύλληψη των έξι υπευθύνων του περιοδικού, διέταξαν την απόσυρση του τεύχους και δρομολόγησαν διαδικασίες για την απαγόρευση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στο επίμαχο σκίτσο.
… Το παρακράτος συνεχίζει..
Λίγο μετά την ανακοίνωση, μια ομάδα συγκεντρώθηκε μπροστά από τα γραφεία του LeMan στο Ταξίμ, ανταποκρινόμενη σε εκκλήσεις που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βίντεο που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν άτομα να φωνάζουν θρησκευτικά συνθήματα όπως «Ζήτω η σαρία» ενώ πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισβάλουν στο κτίριο.
Τα παράθυρα και οι πόρτες του κτιρίου υπέστησαν ζημιές, ενώ ορισμένοι από τους επιτιθέμενους φέρεται να αντιμετώπισαν πελάτες σε κοντινά καφέ και μπαρ. Ο δημοσιογράφος Eylül Deniz μοιράστηκε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X ότι οι επιτιθέμενοι επιτέθηκαν σωματικά και σε άτομα γύρω από την οδό Mis, όπου βρίσκεται το γραφείο του LeMan
Μετά τις ταραχές, το γραφείο του κυβερνήτη της περιφέρειας Beyoğlu ανακοίνωσε 24ωρη απαγόρευση όλων των δημόσιων διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών, δηλώσεων Τύπου και διανομής φυλλαδίων, με ισχύ από τις 00:01 της 1ης Ιουλίου.
Ερντογάν: «Άθλια προβοκάτσια» το σκίτσο του Μωάμεθ σε σατιρικό περιοδικό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «άθλια προβοκάτσια» τη δημοσίευση από σατιρικό περιοδικό Leman σκίτσου το οποίο προκάλεσε κύμα οργής στην Τουρκία, επειδή θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ, πράξη που θεωρείται βλάσφημη για τις αξίες του Ισλάμ.
Μιλώντας στους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η ασέβεια που δείχνουν οι ανήθικοι που δεν γνωρίζουν τους κανόνες της ευπρέπειας δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή» και προσέθεσε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πρόκληση που έγινε υπό το πρόσχημα της σάτιρας. Είναι μια άθλια προβοκάτσια».
Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Οι αρχές ασφαλείας και η Δικαιοσύνη μας έδρασαν αμέσως και ξεκίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες. Όσοι έκαναν αυτή την προσβολή θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλλει τα ιερά μας. Κανένας νεαρός αδελφός μας δεν πρέπει να αφήσει την οργή να θολώσει το μυαλό του. Έχουμε εκπληρώσει αυτό το καθήκον μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το εκπληρώνουμε και στο εξής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Η ανακοίνωση του LeMan
Το ίδιο το περιοδικό αρνείται ότι δημοσίευσε σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει «το πιο διαδεδομένο όνομα στον κόσμο και το όνομα με τον μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού είναι Μωάμεθ, Μεχμέτ, Μαμάντου (όλα αυτά τα ονόματα δίνονται από τους μουσουλμάνους για να διατηρήσουν ζωντανό το όνομα του προφήτη μας)».
«Σήμερα, υπάρχουν 200 εκατομμύρια άτομα που φέρουν το όνομα Μωάμεθ. Ο δημιουργός της γελοιογραφίας ήθελε να τονίσει το δίκαιο του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού, αναφερόμενος σε έναν μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ, και δεν είχε καμία πρόθεση να υποτιμήσει τις θρησκευτικές αξίες. Δεν δεχόμαστε το στίγμα που μας αποδίδεται, καθώς δεν υπάρχει απεικόνιση του προφήτη μας. Για να ερμηνεύσει κανείς το σκίτσο με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει πολύ κακές προθέσεις. Υπάρχουν τόσοι Μεχμέτ και Μωάμεθ που γνωρίζετε».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το περιοδικό Leman έχει επανειλημμένα φέρει το ζήτημα της Παλαιστίνης στην επικαιρότητα με πέντε ειδικά τεύχη και εκατοντάδες εξώφυλλα. «Δηλώνουμε ότι δεν έχετε το δικαίωμα να αμφισβητείτε τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις μας με λανθασμένο και διαστρεβλωμένο τρόπο», σημειώνεται στη δήλωση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου