Για τουρισμό πήγαν στην Σερβία οι Εγκάθετοι - Το 9ο Φόρουμ της FUEN διεξήχθη στο Νόβι Σαντ Σερβίας
Στο κτίριο της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοντίνα , διεξήχθη διήμερο συνέδριο με θέμα «Οικονομική Συμβολή των Μειονοτικών Κοινοτήτων σε Διασυνοριακές Περιοχές», που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εθνικών Μειονοτήτων (Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων - FUEN ) .
Εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι μειονοτήτων και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για δύο ημέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας στις 27-28 Ιουνίου για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι μειονότητες συμβάλλουν στη διασυνοριακή συνεργασία.Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται φόρουμ της FUEN εκτός χώρας ΕΕ
Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοντίνα, Μπάλιντ Γιούχας, ο οποίος τόνισε ότι η Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοντίνα είναι ο περήφανος οικοδεσπότης αυτού του συνεδρίου. Είπε ότι οι αυθεντικές εθνικές κοινότητες αποτελούν βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Γιούχας δήλωσε επίσης ότι η Βοϊβοντίνα αναγνωρίζεται ως ιδανικός οικοδεσπότης και μια περιοχή όπου ζουν περισσότερες από 26 εθνικές κοινότητες, με έξι γλώσσες σε επίσημη χρήση, γεγονός που αποτελεί καλό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας και θεσμικής υποστήριξης για τις μειονότητες.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, τους συμμετέχοντες προσφώνησε ο Ουσάμε Ζούκορλιτς, Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τη Συμφιλίωση, την Περιφερειακή Συνεργασία και την Κοινωνική Σταθερότητα. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία αυτής της συνάντησης και το θέμα της οικονομικής και πολιτικής συμβολής των εθνικών κοινοτήτων στη βελτίωση των χωρών στις οποίες ζουν, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν στρατηγικά σημαντικό πόρο.
Τους καλεσμένους και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Richard Maša, και η Željana Zovko, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι μειονότητες στις διασυνοριακές περιοχές συχνά χρησιμεύουν ως γέφυρα μεταξύ των χωρών, ενισχύοντας το εμπόριο και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ τους. Μια κοινή γλώσσα βοηθά στη δημιουργία επαφών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στις επενδύσεις. Οι μειονότητες στις διασυνοριακές περιοχές ενισχύουν επίσης τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών, την κατανόηση της γειτονικής χώρας και την ειρηνική συνύπαρξη. Εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι μειονοτήτων και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για δύο ημέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας στις 27-28 Ιουνίου για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι μειονότητες συμβάλλουν στη διασυνοριακή συνεργασία.
Οι συζητήσεις έπεισαν όλους ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης στη βελτιωμένη διασυνοριακή συνεργασία και οι μειονότητες μπορούν να το κάνουν αυτό ιδιαίτερα καλά λόγω των πολυπολιτισμικών δεξιοτήτων που διαθέτουν. «Είμαστε οι πραγματικοί Ευρωπαίοι, εμείς είμαστε αυτοί που κινούνται και ξεπερνούν τα σύνορα, και πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, καθώς είμαστε οι Ευρωπαίοι του μέλλοντος», όπως το έθεσε ο Αντιπρόεδρος της FUEN, Gösta Toft, στις τελικές του παρατηρήσεις. Τόνισε τον ρόλο των περιφερειακών αυτονομιών - όπως αυτή που υπάρχει στην επαρχία της Βοϊβοντίνα - στη διευκόλυνση της συνεργασίας μέσω της πρόληψης των συγκρούσεων και της οικονομικής ανάπτυξης.
Ανέφερε επίσης τα αρνητικά: «Δυστυχώς, αυτός ο ρόλος των μειονοτικών κοινοτήτων δεν αναγνωρίζεται πάντα, ούτε από τα κράτη μέλη ούτε από την ΕΕ: η ΕΕ θα πρέπει να τον διευκολύνει, και οι μειονοτικές κοινότητες θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα επαγγελματικά δίκτυα. Η αναγνώριση των μειονοτήτων και ένα ευρωπαϊκό πρότυπο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι απαραίτητο, καθώς θα απελευθέρωνε πολλές δημιουργικές δυνάμεις στην Ευρώπη», επεσήμανε.
Η πρώτη ημέρα του Φόρουμ προσέφερε μια εις βάθος ματιά στο μοντέλο αυτονομίας της Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοντίνα μέσα από τα μάτια των Εθνικών Συμβουλίων των ουγγρικών, γερμανικών και "μακεδονικών" μειονοτήτων και μια εκδρομή στην Σουμπότιτσα * Σαμπάντκα, κεντρικές ομιλίες για τη διασυνοριακή συνεργασία από τους εμπειρογνώμονες του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Παραμεθόριων Περιοχών (AEBR) και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για Διασυνοριακές Πρωτοβουλίες (CESCI) και μια στρογγυλή τράπεζα, όπου εκπρόσωποι από διαφορετικές ευρωπαϊκές περιοχές παρουσίασαν λεπτομερώς πώς λειτουργεί η συνεργασία στην πράξη.
Το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας ήταν οι προοπτικές ένταξης και ο ρόλος των μειονοτικών κοινοτήτων σε αυτή τη διαδικασία. Τόσο η ευρωβουλευτής Ανναμάρια Βίτσεκ όσο και η Λιούμπιτσα Τζόρτζεβιτς, ανώτερη ερευνήτρια για την προστασία των μειονοτήτων στις χώρες ένταξης στην ΕΕ στο ECMI, επέκριναν τη μείωση του ενδιαφέροντος της ΕΕ για τα ζητήματα των μειονοτήτων, αναφέροντας ως συγκεκριμένα παραδείγματα την άρνηση της Πρωτοβουλίας Minority SafePack και το γεγονός ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της διαδικασίας ένταξης. Ανέφεραν επίσης τη φθίνουσα δημοτικότητα της ΕΕ τόσο εντός της όσο και στις χώρες ένταξη
, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα ήταν στη συνέχεια στην ημερήσια διάταξη, μια συζήτηση για τον ρόλο του αθλητισμού στις μειονοτικές κοινότητες και στη διασυνοριακή συνεργασία, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των ομάδων EUROPEADA των Σέρβων στην Κροατία και των Κροατών στη Σερβία, των Σλοβένων στην Ιταλία (οικοδεσπότες του EUROPEADA 2028) και του προέδρου της Kernow Fa, της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κορνουάλης από την Κορνουάλη. Ιστορίες για το πώς οι σερβικές και κροατικές μειονότητες προετοιμάζονται από κοινού για διεθνείς αγώνες, για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να δώσει ορατότητα και αίσθημα ανήκειν στους χρήστες μιας λιγότερο γνωστής γλώσσας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το πώς οι μειονότητες συνέβαλαν στην πτώση του σιδερένιου φράχτη που χτίστηκε μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας μοιράστηκαν σε μια συζήτηση που επικεντρώθηκε στο τι μπορούν να προσφέρουν οι μειονότητες στον αθλητισμό και τι μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στις μειονότητες.
Η ένατη έκδοση του Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μειονοτικών Περιφερειών έδειξε την αξία των μειονοτήτων που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές, τόνισε τις βέλτιστες πρακτικές και τα επίμονα προβλήματα και έδωσε στους 140 συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Τα λέμε ξανά στο Φόρουμ του επόμενου έτους!
Ανάμεσα στους ακροατές ήταν και η Εγκάθετη Περβίν Χαϊρουλλάχ μαζί με τον ευνοούμενό της και ετεροπροσδιορισθέντα προεδρεύοντα στην παρακρατική και παρανόμως λειτουργούσα δομή της ΤΕΞ-"Τουρκική Ένωση Ξάνθης" όπου δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εργασίες του φόρουμ , όπως δείχνει και το πρόγραμμα, εκτός από μία αδιάφορη (σύμφωνα με πηγές από το Νόβι Σαντ) παρέμβαση κατά την διάρκεια ενός ενημερωτικοήυ πάνελ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου