Το μήνυμα της ειρηνικής διαθρησκειακής συνύπαρξης στην Θράκη εστάλη από το Διδυμότειχο
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 24/11/2024 τα εγκαίνια του Μικρού Τεμένους Διδυμοτείχου των οποίων την διοργανωτική ευθύνη είχε εξ'ολοκλήρου ο Πρόδρος της ΔΕΜΠ Διδυμοτείχου κ. Ιρφάν Μολλά που σήμερα από τις 6.30 τα ξημερώματα βρισκόταν στον χώρο του τεμένους για να ρυθμίσεις τις λεπτομέρειες της τελετής.
Όπως έχει επισημανθεί οι εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Επιτροπής πριν από περίπου δυο χρόνια στο τέμενος που χρονολογείται από το 1753 και όπου, τα τελευταία 60 χρόνια, όπως αναφέρεται, δεν είχε γίνει καμία αξιόλογη παρέμβαση.
Πρόκειται για ένα ενεργό τέμενος στην έδρα Μουφτείας του Διδυμοτείχου που εξυπηρετεί την μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων στον Έβρο, από το Ορμένιο μέχρι και τα χωριά του Ορεινού Όγκου.
Είχε διαπιστωθεί η εγκατάλειψη στο κτίριο, γι’ αυτό και πολλοί δωρητές από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας ανέλαβαν με δικά τους έξοδα να το ανακαινίσουν.
Εγκαινιάζεται το μικρό τζαμί στο Διδυμότειχο
Στο χώρο κυριαρχούν χειροποίητα υλικά διακόσμησης, ειδικά πλακάκια κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό, πολυέλαιοι και χειροποίητα χαλιά σε τόνους καφέ, κίτρινου, άσπρου και μαύρου. Είναι το μοναδικό τέμενος στη Θράκη στο ύφος αυτό. Πλακάκια και πολυέλαιοι από το Ικόνιο της Τουρκίας σε περίτεχνα σχέδια, χαλιά σε τόνους γαλάζιου από την Προύσα, όλα κομμένα για τις ανάγκες του χώρου, ενώ από την άλλη οι επιγραφές ότι «ο θεός Αλλάχ είναι ένας και μοναδικός» ή «ο Μοχάμεντ είναι ο προφήτης του Αλλάχ» αλλά και εδάφια από το κοράνιο δεσπόζουν στο χώρο, δίνοντας τα μηνύματα της θρησκείας του Μωαμεθανισμού.
Μετά τις ομιλίες πρωτοκόλλου, την ανάγνωση ευχής από τον Ιμάμη του τεμένους και το συμβολικό κόψιμο της κορδέλας ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό του τέμενους και μικρή δεξίωση.
Από το σύνολο των ομιλιών θα σταθούμε στο μήνυμα που έστειλε με τον δικό του τρόπο ο Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου Σοφ. Οσμάν Χαμζά ο οποίος και τόνισε:
"Η Ελλάδα έχει εμπλουτίσει την έννομη τάξη με την δικαιοταξία του Ισλάμ σε αστικής φύσεως διαπροσωπικές σχέσεις των Μουσουλμάνων Πολιτών της ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η μέριμνα και η προσπάθεια που καταβάλλει για την πληρέστερη εκπαίδευση των Μουσουλμάνων όπως φαίνεται και από τα κονδύλια που διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και πάσης φύσεως εργασίες που αφορούν στα 250 τεμένη και 235 μειονοτικά σχολεία"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου