Hakan Okçal: Τα ψέμματα της ταινίας για τον Αχμέτ Σαδήκ βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 



Χρήζει ιδιαιτέρας αναλύσεως το άρθρο του πρώην προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Χακάν Οκτσάλ σε ενημερωτική ιστοσελίδα που πρόσκειται στο ΑΚΡ ( t24, Hakan Okçal, Sadık Ahmet filmi ve Batı Trakya’da Türk kimliği - "ταινία Σαδήκ Αχμέτ και τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη" https://t24.com.tr/yazarlar/hakan-okcal/sadik-ahmet-filmi-ve-bati-trakya-da-turk-kimligi,43556 )  και αποκαθιστά την διπλωματική και ιστορική γεγονοτογραφική πραγματικότητα όπως την γνωρίζουμε μέσα από τις εκθέσεις και τις αναφορές ξένων διπλωματών.

Αφορμή στάθηκε η ταινία που περιγράφει τη ζωή του γιατρού και βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στη Θράκη, παρουσιάζοντάς τον σαν ήρωα και δαιμονοποιώντας την ελληνική πλευρά. Η απόφαση η ταινία να προβάλλεται ακόμα και στα σχολεία, έρχεται σε μία περίοδο -θεωρητικής, τουλάχιστον- ύφεσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία έχει προβληθεί από την κρατική τηλεόραση στην Τουρκία, ενώ η επιμονή των αρχών να προβάλλουν με κάθε αφορμή σε ευρύ κοινό το περιεχόμενό της παραπέμπει σε εκστρατεία φανατισμού της νέας γενιάς εναντίον της Ελλάδας.


Ο Πρέσβης κ. Χακάκ Οκτσάλ δεν είναι ένας τυχαίος κι απλός αρθρογράφος ή συνταξιούχος διπλωμάτης που δημοσιολογεί! Ο πρέσβης κ. Hakan Okçal (Κωνσταντινούπολη, 1954), υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο τουρκικό ΥΠΕΞ επί 36 συναπτά έτη δίνοντας εξετάσεις στην διπλωματική ακαδημία της γείτονος το 1978. Εκτός των επιτελικών του θέσεων, εκπροσώπησε την χώρα του  στη Λιβύη, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Νιγηρία και την τότε ΠΓΔΜακεδονία,,τη Νιγηρία, τη Σεούλ και την τουρκική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ. Την περίοδο 1992-1995 θήτευσε ως Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, σε ηλικία μόλις 38 ετών,  και είχε χειρισθεί και την υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο έχασε την ζωή του ο αείμνηστος Αχμέτ Σαδήκ. 

O  πρέσβης κ. Hakan Okçal επισκέφθηκε μετά τη λήξη της θητείας άλλες δύο φορές την Κομοτηνή, προσκληθείς από τις παρακρατικές δομές Ξάνθης και Κομοτηνής (ΤΕΞ και ΤΕΝΚ αντιστοίχως το 2009 και το 2019) όταν πρόξενοι στην Κομοτηνή ήταν ο Μουσταφά Σαρνίτς και Μουράτ Ομέρογλου, αμφότεροι εκπρόσωποι της παρακρατικής μιλιταριστικής σέκτας. 

Ο κ. Hakan Okçal είχε ενεργό συμμετοχή στην διαμόρφωση μιας σύγχρονης διπλωματικής σκέψης στην γείτονα και τον θυμόμαστε τόσο για τον ρόλο του σε θέματα βαλκανικών υποθέσεων όσο και για την συμμετοχή του σε fora πολιτιιστικής διπλωματίας του TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi – Τουρκικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών για την Ασία) εκπροσωπώντας το τουρκικό ΥΠΕΞ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2018 κι έκτοτε πραγματοποιεί διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Μέλος του Ankara Politikalar Merkezi - Ankara Policy Center

Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία -κατά την άποψή μας-  αυτού του άρθρου:


"Η Τουρκία παραβίασε την Συνθήκη της Λωζάνης"

Στο άρθρο του, ο πρέσβης κ. Οκτσάλ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην "εθνική ταυτότητα" της Μειονότητας αλλά κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης επισημαίνοντας ότι : "..Όταν όμως πρόκειται για παραβίαση της Λωζάνης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η αμέλεια της Τουρκίας είναι πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική καθώς σήμερα από την ελληνική μειονότητα έχει απομείνει μόνο μια ηλικιωμένη κοινότητα 2.000 ατόμων. Πιέσεις και επιθέσεις όπως το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο φόρος περιουσίας και οι ακυρώσεις αδειών διαμονής το 1964 εκτόπισαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης παραμένουν ακόμη στη θέση τους".

"Ο Αχμέτ Σαδήκ δίχασε την Μειονότητα"

Στο άρθρο του ο πρέσβης κ. Οκτσάλ τονίζει ότι ο Αχμέτ Σαδήκ δίχασε την Μειονότητα, γράφοντας χαρακτηριστικά: Οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κομοτηνή το 1988 και το 1990 κατά των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στο όνομα «Τούρκος» στη Δυτική Θράκη επέτρεψαν στον Σαδίκ Αχμέτ να εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής. Ωστόσο, όταν ο αείμνηστος Αχμέτ Σαδίκ προκάλεσε διχασμό μεταξύ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Εκείνη την εποχή, ο Αχμέτ Σαδίκ κατηγορούσε άλλους ηγέτες της τουρκικής κοινότητας, τον βουλευτή Ξάνθης Αχμέτ Φαΐκογλου ότι ήταν τσιγγάνος και τον Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά Mehmet ήταν Πομάκος και ότι υπονόμευε την τουρκικότητα στη Δυτική Θράκη. Το χειρότερο είναι ότι ορισμένες κρατικές μονάδες έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτές τις σεχταριστικές συμπεριφορές του Αχμέτ Σαδίκ, παρ’ όλη την αντίθεση του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου στην Κομοτηνή, οι συγκρούσεις μέσα στη μειονότητα σταδιακά αυξήθηκαν λόγω της αρνητικής στάσης του Αχμέτ Σαδίκ. Παρόλα αυτά, αφού ο Σαδήκ Αχμέτ έχασε τη ζωή του, το εθνικιστικό τμήμα στην Τουρκία τον ανέδειξε στο καθεστώς του μοναδικού ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ως εθνομάρτυρα".

" Για την Τουρκία , επισήμως, δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο στον θάνατο Σαδήκ Αχμέτ"

Στο άρθρο του ο πρέσβης κ. Οκτσάλ  απορρίπτει τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς ότι ο Αχμέτ Σαδίκ πέθανε σε ύποπτο τροχαίο υπονοώντας  ή ότι ο Σαδήκ Αχμέτ έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρα, παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν αυτές οι άποψεις σε ορισμένους κύκλους. Σύμφωνα με τον κ. Οκτσάλ (που χειρίσθηκε την υπόθεση) " ούτε τότε ούτε σε καμία άλλη περίοδο, η Τουρκία είχε επίσημη άποψη ότι ο Σαδήκ Αχμέτ πέθανε ύποπτα."

"Ο Σαδήκ Αχμέτ σκοτώθηκε επειδή έτρεχε και δεν φορούσε ζώνη"


Στο άρθρο του ο πρέσβης κ. Οκτσάλ καταθέτει την δική του προσωπική εμπειρία ως εξής: "Ήμουν ένας από τους λίγους ανθρώπους που είδαν τον Σαδίκ Αχμέτ πριν πεθάνει. Εκείνη τη μοιραία μέρα της 24ης Ιουλίου 1995, ενώ πήγαινα από τα Ύψαλα στην Κεσσάνη, ερχόταν από την Κεσσάνη προς την Ελλάδα. Οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα το κόκκινο αυτοκίνητό του Mercedes. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου: ‘’Ελπίζω να μην έχει κάποιο ατύχημα’’. Λίγο μετά την επιστροφή στην Κομοτηνή το βράδυ, έλαβα την είδηση ​​του θανάτου του. Όταν πήγα στο νοσοκομείο, η μικρή του κόρη ήταν στο κρεβάτι με ελαφρά τραύματα και ο γιος του και η γυναίκα του στέκονταν όρθιοι παρόλο που κατέβηκαν από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Μόνο ο Σαδίκ Αχμέτ, που επέβαινε στο αυτοκίνητο, έχασε τη ζωή του. Σε αντίθεση με τα παιδιά και τη σύζυγό του, ο Σαδίκ Αχμέτ πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο που ανατράπηκε επειδή δεν έδεσε τη ζώνη του και πέθανε ως αποτέλεσμα χτυπήματος του κεφαλιού του σε μια πέτρα στο οργωμένο χωράφι. Η οικογένειά του είπε στην αστυνομία παρουσία μου ότι είχαν προειδοποιήσει τον πατέρα τους να οδηγεί αργά.

Πήγα στο σημείο του ατυχήματος στον δρόμο μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης και το επιθεώρησα. Ο Σαδίκ Αχμέτ είχε ένα ατύχημα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο μάρκας Fiat Tipo της γυναίκας του, το οποίο ήταν μικρότερο και είχε πιο αδύναμο αμάξωμα, αντί για τη Mercedes που οδηγούσε πάντα. Ήταν δυνατό να φανεί η απόσταση στον δρόμο, που βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή. Δεν υπήρχαν δέντρα, κτίρια κλπ που να εμποδίζουν τη θέα. Σύμφωνα με μεταγενέστερη έρευνά μου, ο 60χρονος Έλληνας χωρικός που οδηγούσε το τρακτέρ με το οποίο συγκρούστηκε ο Σαδίκ Αχμέτ στο ατύχημα ήταν ο ιδιοκτήτης του χωραφιού και όργωνε το χωράφι του εδώ και λίγες μέρες.

Ο Σαδίκ Αχμέτ είδε το τρακτέρ να κινείται αργά στο χωράφι και ξαφνικά να μην μπορεί να βγει στο δρόμο. Παρά τις προειδοποιήσεις της οικογένειάς του, σκέφτηκε ότι θα επιτάχυνε και θα προσπερνούσε το τρακτέρ αντί να επιβραδύνει. Από τη σύγκρουση το αυτοκίνητο κατέληξε στο χωράφι. Στο ατύχημα, μόνο ο Σαδίκ πέθανε δυστυχώς όταν πετάχτηκε έξω από το όχημα επειδή δεν είχε δεθεί η ζώνη του. Αν ο Σαδίκ Αχμέτ είχε χρησιμοποιήσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο αντί για εκείνο το δρόμο που περιβάλλεται από χωράφια εκείνη την ημέρα, αυτό το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί. Ή, αν είχε οδηγήσει το δικό του μεγάλο αυτοκίνητο αντί για το μικρό αυτοκίνητο της γυναίκας του, το ατύχημα θα μπορούσε να ήταν λιγότερο σοβαρό.

Ομοίως, αν είχε δέσει τη ζώνη του, δεν θα είχε πεταχτεί έξω από το αυτοκίνητο και θα είχε επιζήσει από το ατύχημα με ελαφρά τραύματα, όπως η γυναίκα και τα παιδιά του. Αν είχε επιβραδύνει αντί να ανεβάσει ταχύτητα, δεν θα είχε ατύχημα. Ανέφερα αυτές τις παρατηρήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσα ότι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό ήταν τροχαίο. Σχετικά με αυτό το θέμα, δεν έλαβα τηλεφώνημα για το ατύχημα από τον τότε Πρόεδρο Ντεμιρέλ, ούτε από την Πρωθυπουργό Τσιλέρ, ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού, ούτε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος γνώριζε από κοντά τον Σαδίκ Αχμέτ. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το μόνο άτομο που μου τηλεφώνησε σχετικά με τον θάνατο του ήταν ο Τουργκούτ Καζάν, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκείνη την εποχή και ένας αξιοσέβαστος δικηγόρος. Του έδωσα τις απαραίτητες πληροφορίες."

"Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για τον Αχμέτ Σαδήκ βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις"

Στο άρθρο του ο πρέσβης κ. Οκτσάλ αναλαμβάνει , πλήρως κι επωνύμως, την ευθύνη των ανωτέρω τονίζοντας ότι: "Καθώς πλησιάζουμε στην 30ή επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ, η προσπάθεια να τροφοδοτήσει τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς από επίσημους θεσμούς δεν θα ωφελήσει την Τουρκία σε μια περίοδο που οι τουρκοελληνικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι σε θετικό δρόμο. Επομένως, η ταινία Sadık Ahmet δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να τροφοδοτήσει τους ιδεολογικούς στόχους του εθνικιστικού τμήματος και τα αρνητικά συναισθήματα μέσα στην κοινωνία ενάντια στην Ελλάδα.Ως εκ τούτου, ως στενός μάρτυρας του συμβάντος, αποδέχομαι την ευθύνη μου να φέρω τα γεγονότα στη γνώση του κοινού".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ!!!Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν προστάτεψε τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής από το τουρκικό παρακράτος;

Ο Νίκος Κοζάρης έγινε το φερέφωνο του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη;