Οργάνωσε η Τουρκία ιφτάρ στην Ξάνθη;

 

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που τίθεται μετά την ανάγνωση των δελτίων τύπου και του σχετικού υλικού από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος  Anadolu!

Ακολουθούν -ίσως – κι άλλα ερωτήματα που πρέπει να διατυπωθούν προς την Κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ, την ΠΑΜΘ .

Σύμφωνα με το  τηλεγράφημα του πρακτορείου (μη ελεγμένη μετάφραση, τηρούνται οι αναφορές σε ονόματα  και τίτλους του αρχικού δημοσιεύματος)


“Η Διοίκηση της Αδριανούπολης διοργάνωσε πρόγραμμα ιφτάρ στη Δυτική Θράκη

 Ξάνθη (AA) – Γεύμα Iftar διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων της Κυβερνήσεως της Αδριανούπολης στο χωριό Ντίνκλερ (Φίλια) της επαρχίας Ξάνθης στη Δυτική Θράκη, όπου πλειοψηφιούν Τούρκοι.

Τους καλεσμένους που ήρθαν από την Τουρκία τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στον προαύλιο χώρο του τζαμιού του χωριού, όπου τελέστηκε το δείπνο του ιφτάρ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απαγγελία του Κορανίου από τον Alpcan Çelik, τον νικητή του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ανάγνωσης Κορανίου και τον Ιμάμη της Κωνσταντινούπολης Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Τζαμί.

Αργότερα, η νηστεία καταλύθηκε από τον Ιμάμη του  Edirne Selimiye Imam Hüseyin Özpınar και τον Ιμάμη του τεμένους  Edirne Eski Imam Hatip Veli Öztürk να απαγγέλλουν το βραδινό αντάν.

Ο κυβερνήτης της Αδριανούπολης Γιουνούς Σεζέρ δήλωσε στο πρόγραμμα ότι έφερε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και την πατρίδα.

Δηλώνοντας ότι το Ραμαζάνι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αγάπης και στοργής, ο Σεζέρ είπε: “Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όλους τους αδελφούς μας σε αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα. Ως Πλατφόρμα Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων της Αδριανούπολης, πραγματοποιούμε το ένατο ιφτάρ μας. Γιορτάζουμε τους θρησκευόμενους αδελφούς μας στη Βουλγαρία, τη Μακεδονία, τη Δυτική Θράκη και την Αδριανούπολη “Συγκεντρώσαμε τους συμπατριώτες μας. Ευχαριστώ πολύ τον Θεό”.

Ο Σεζέρ ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στο ιφτάρ και τους νέους του χωριού Ντίνκλερ που στήριξαν τις προετοιμασίες.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Aykut Ünal, δήλωσε ότι οι μήνες του Ραμαζανιού είναι μήνες καλοσύνης και αγάπης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κυβερνήτη της Αδριανούπολης Σεζέρ που κράτησε αυτή την ενότητα ζωντανή.

Ο Μουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα τόνισε επίσης ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να διατηρηθούν ζωντανές οι εθνικές και πνευματικές αξίες είναι πολύτιμες.

Στη διοργάνωση του ιφτάρ συναυλία έδωσε το Κρατικό Μουσικό Σύνολο Τουρκικής Μουσικής και Ρωμυλίας Αδριανούπολης της Γενικής Διεύθυνσης Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στη συναυλία τραγούδησε επίσης ύμνους ο Γενικός Διευθυντής Καλών Τεχνών Ömer Faruk Belviranlı.

Στο πρόγραμμα του ιφτάρ, η  στροβιλιζόμενη ομάδα δερβίσηδων αποτελούμενη από μαθητές του Επαγγελματικού και Τεχνικού Λυκείου Ανατολίας Emel Özgür Subaşıay και του Επαγγελματικού και Τεχνικού Λυκείου της Αδριανούπολης Serhat Borsa İstanbul, που ιδρύθηκε υπό τις οδηγίες του Sezer, παρουσίασαν τις παραστάσεις τους.

Εκτός από πολλούς συμπατριώτες, ο κυβερνήτης του Tekirdağ, Recep Soytürk, η βουλευτής του AK Party της Αδριανούπολης Fatma Aksal, η Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και ο εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής İbrahim Şerif παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ιφτάρ για περίπου 2 χιλιάδες άτομα., ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Aykut Ünal και η σύζυγός του İlayda Ünal, οι αντιπρόξενοι Barış Çulha και Güven Bora, ο Μουφτής Ξάνθης Mustafa Trampa, ο Βουλευτής Ροδόπης Özgür Ferhat, οι βουλευτές Ξάνθης Burhan Baran και Hüseyin Zeybek, ο πρόεδρος του κόμματος DEB  Çiğdem Asafoğlu, η Επίτιμος Πρόεδρος του ΚόμματοςDEB Işık Sadık Ahmet, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης Hüseyin Baltacı, ο δήμαρχος Mustafçova Ahmet Kurt, ο δήμαρχος Kozlukebir Erdem Hüseyin, ο δήμαρχος Yassıköy Caner İmam, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Περιφέρειας Ξάνθης Ozan Ahmetuğlu. Παρευρέθηκε ο Πρόεδρος İrfan Hacıgene.”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”