“Καινοτόμος διπλωματία” vs. “Ήσυχο καλοκαίρι” – Τα λάθος μηνύματα της Ελληνικής Διπλωματίας

 


Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Κυριακή 20/6 ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Antalya Diplomacy Forum (ADF) στην Τουρκία, όπου έλαβαν μέρος 11 αρχηγοί κρατών, 45 υπουργοί εξωτερικών, 60 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, 256 ακαδημαϊκοί από 50 πανεπιστήμια. Διεξήχθησαν πλέον των 50 διμερών συναντήσεων με 2 διασκέψεις κορυφής, 15 πάνελ, 25 παράπλευρες εκδηλώσεις και δύο fora νέων ακαδημαΐκών. Ενδεικτικά ν’αναφέρουμε ότι διενεργήθησαν 8.000 διαγνωστικά τέστ pcr.

Κατά την εκτίμηση του γράφοντος ιδιαιτέρως πρέπει ν’αναλυθεί το πάνελ που οργάνωσε το Crans Montana Forum με θέμα “Μια νέα διπλωματία για έναν νέο κόσμο” όπου ετέθησαν θέματα όπως: Θεωρία και πρακτική της καινοτόμου διπλωματίας, η ενεργειακή διπλωματία και το μέλλον της Ευρώπης , πάντα βεβαίως υπό το πρίσμα των τουρκικών συμφερόντων.

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το Καθεστώς Ερντογάν έχει στραφεί προς τον επαναπροσδιορισμό της τουρκικής διπλωματίας στη νέα πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων εφαρμόζοντας ένα αναδυόμενο δόγμα διπλωματικής πρακτικής που καθιστά την Τουρκία μία αυτόνομη δύναμη στην παρούσα φάση όπου Ρωσία , Κίνα και μεσαίες δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο αναθεωρώντας την κατανομή ισχύος όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β’ΠΠ.

Το τέλος του Antalya Diplomacy Forum (ADF) βρίσκει την Τουρκία να αναγάγει σε κυρίαρχο δόγμα της τον τακτικισμό των διαπραγματεύσεων με την κατάσταση στο πεδίο εξασφαλίζοντας “ειδικές σχέσεις” με ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία αλλά και ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) οι οποίες στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων προβαίνουν σε διολίσθηση αρχών και αξιών (που είναι ούτως ή άλλως ρευστά στη Διεθνή Κοινωνία) δίνοντας τον απαραίτητο διπλωματικό ζωτικό χώρο για τα τουρκικά συμφέροντα.

Στην τρέχουσα περίοδο, οι δυτικές δυνάμεις εκτός των περιφερειακών τους συμφερόντων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας πολυμέτωπης σύγκρουσης με την Κίνα, με την οποία ο πόλεμος δεν είναι πλέον μόνον ένα θεωρητικό ενδεχόμενο και μεσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία θα δημιουργήσουν μια σχετική ανισορροπία στον βαθμό που ενταχθούν σε άλλο πόλο δύναμης κι αυτό είναι που πρυτάνευσε στη συζήτηση Μπάϊντεν-Ερντογάν.

Η Ελληνική Διπλωματία διά στόματος Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας το “αφήγημα της αποκλιμάκωσης” και θέτοντας ως στόχο ένα (τουριστικά χαμένο) “ήσυχο καλοκαίρι” εγκαταλείπει την πρακτική της ενίσχυσης αποτροπής των τουρκικών σχεδίων και ακολουθεί ένα δύσβατο δρόμο συζητήσεων με έναν αντίπαλο που δεν έχει κοινές αξίες και βάσεις διαπραγμάτευσης και χρησιμοποιεί την στρατιωτική ισχύ ως βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. (Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ουκρανία, Βαλκάνια,Αιγαίο, Θράκη-Έβρος, Κύπρος…)

Η Ελληνική Διπλωματία με την κίνηση του σώματος και τις αβρότητες των εναγκαλισμών εξέπεμψε και λάθος μηνύματα: απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα, ο οποίος αν (παρα)βιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και εθνικής έννομης τάξης (βλ. επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη) γίνεται δεκτός ως φίλος και σύμμαχος στην Αθήνα. Με αυτή και μόνον την κίνησή του κ. Ν. Δένδιας διέγραψε την προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας και έχασε διπλωματικό χρόνο για την άσκηση ενεργητικής διπλωματίας που θα μετέτρεπε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά αλλά και να εκμεταλλευθεί προς όφελός της το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην διοίκηση Μπάϊντεν, στον Πρόεδρο Μακρόν και σε άλλους μικρότερους ευρωπαίους εταίρου.

Το Καθεστώς Ερντογάν κερδίζει χρόνο με ελιγμούς και μηνύματα συνεργασίας, κερδίζει χώρο σε συνόδους κορυφής , επιτυγχάνει αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, συζητά μορφές συνεργασίας για το (λαθρο)μεταναστευτικό – προσφυγικό και καθίσταται προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων αλλά και ωφελούμενος (και με την ελληνική συναίνεση) ΧΩΡΙΣ προϋποθέσεις και όρους.

Η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την τακτική των μονομερών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας και η Ελληνική Διπλωματία διατυπώνει ασύμμετρες διεκδικήσεις και προτάσεις χάνοντας ΚΑΙ το στρατηγικό χαρτί του 1981 που μας κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ένταξή μας στην ΕΕ ΚΑΙ την δυνατότητα να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ τα αναφαίρετα δικαιώματά της για την Ελλάδα των Τεσσάρων Θαλασσών.

Στον βαλκανικό περίγυρό μας βλέπουμε ότι η διεθνής κοινότητα εισάγει ένα διεθνοπολιτικό bypass των ιστορικών δεδομένων αλλά και του διεθνούς δικαίου,που περιλαμβάνει την ενίσχυση του τριγώνου Τουρκίας-Αλβανίας-Κοσόβου-Σκοπίων και την αποδυνάμωση του «παραδοσιακού»άξονα Αθήνας-Βελιγραδίου.

Το πρόσφατο περιστατικό με τις φανέλλες δείχνει ότι η σκοπιανή πρακτική απέναντι στην χρήση ονομασίας και συμβόλων στο EURO2020 τείνει να μετατρέψει την Συμφωνία των Πρεσπών σε ένα πειραματικό εργαλείο εισάγοντας την καινοφανή πρακτική της μεικτής ιδιωτικής και δημόσιας διπλωματίας: εάν σύμφωνα με τον κ. Bujar Osmani η υποχρέωση για χρήση της νέας ονομασίας δεν αφορά ιδιωτικούς οργανισμούς των Σκοπίων, κατά μείζονα λόγο δεν αφορά και ιδιωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας!

Αυτό ακριβώς το μείγμα διπλωματίας και πολιτικής επικαλέσθηκε στο Antalya Diplomacy Forum (ADF) ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας:
“Η συνέντευξη τύπου μας ήταν ωραία, αλλά ο φίλος μου ο Δένδιας λέει πολλά πίσω από την πλάτη μας. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Εμείς τα παραβλέπουμε. Έχουμε μια συμφωνία κυρίων που προβλέπει να μην διεξαχθεί καμία άσκηση στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αλλά τώρα βλέπουμε την Ελλάδα να εκδίδει NAVTEX. Η Ελλάδα παραβιάζει και αυτή τη συμφωνία μας. Πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις προκλήσεις και τα προκλητικά βήματα. Ξέρω ότι το κάνουν για να ικανοποιήσουν κάπως το λαό τους. Αλλά δεν ωφελούν σε τίποτα. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε σε συγκεκριμένα βήματα το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι στο συγκεκριμένο θέμα”.

Τα λάθος μηνύματα της Ελληνικής Διπλωματίας (2ο μέρος)

27 Ιουνίου 202108:24

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας είχαμε τονίσει χαρακτηριστικά ότι “Το Καθεστώς Ερντογάν κερδίζει χρόνο με ελιγμούς και μηνύματα συνεργασίας, κερδίζει χώρο σε συνόδους κορυφής , επιτυγχάνει αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, συζητά μορφές συνεργασίας για το (λαθρο)μεταναστευτικό – προσφυγικό και καθίσταται προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων αλλά και ωφελούμενος (και με την ελληνική συναίνεση) ΧΩΡΙΣ προϋποθέσεις και όρους.

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου επιβεβαιώθηκε η συνεργασία της με τη Τουρκία μέσω της λεγόμενης θετικής ατζέντας, υπό την προϋπόθεση της μόνιμης αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι εκεί που θα έπρεπε να συζητούμε για κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν προπαρασκευαστικό έγγραφο της Κομισιόν, η οποία προτείνει τη διάθεση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη χρηματοδότηση της διαβίωσης των περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία μέχρι το 2024. Προτείνεται επίσης η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ μέσω συνεισφορών κρατών μελών για τους σύριους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στο Λίβανο. Οι ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει επίσημη πρόταση προκειμένου να εξεταστεί στο Συμβούλιο.

Από την ίδια Σύνοδο Κορυφής προέρχεται και η φωτογραφία Κυρ. Μητσοτάκη- Ερσίν Τατάρ με φόντο τον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας ξενοδοχείου. Είχε προηγηθεί ο σφιχτός εναγκαλισμός Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αθήνα , έμπροσθεν εστιατορίου.

Η συνάντηση έγινε την ώρα του προγεύματος, σύμφωνα με τα τ/κ μμε .Οπως αναφέρουν, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του περί λύσης δύο κρατών στον Έλληνα Πρωθυπουργό και του υπενθύμισε “τα άδικα εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων” όπως είχε ήδη τονισθεί και στην συνάντηση Τατάρ-ΓΓ ΟΗΕ στο περιθώριο της Συνόδου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μία τυχαία δίλεπτη συνάντηση κατά την οποία τόνισε στον Τατάρπως μόνο μια ομοσπονδιακή λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η φωτογραφία που εξέθεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό διέρρευσε από τουρκοκυπριακά μέσα και δημοσιογράφους. Ο Ε. Τατάρ προσπαθεί να προβάλει εαυτόν και θέσεις. Και σε κάθε του κίνηση, ιδιαίτερα με ξένους, πάντα υπάρχει φωτογράφος κοντά και αυτό θα έπρεπε να το ξέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να τον έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες του αλλά και τα αρμόδιο όργανα της ΕΥΠ και του ΥΠΕΞ.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να αποφύγουν μία τέτοια φωτογραφία ακύρωσαν την συμμετοχή τους στο  Antalya Diplomacy Forum οι πρώην ΥΠΕΞ Μπακογιάννη-Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είναι αφελής και γνωρίζει το διπλωματικό θέσφατο ότι “δεν συνομιλούμε με τους τουρκοκύπριους εισβολείς” ενώ και η εξωθεσμική διπλωματία της “πίσω πόρτας” έχει κι αυτή τα όριά της.

Δεν αποκλείεται όμως αυτό να ήταν τελικά το μήνυμα που ήθελε να περάσει  η Ελληνική Πλευρά προάγοντας την προσωποπαγή διπλωματία στα πλαίσια της στρατηγικής του ήσυχου καλοκαιριού , έναν ακριβώς μήνα πριν την επέτειο του Αττίλα.

Αντι επιλόγου να υπενθυμίσουμε την σύγκρουση που είχαμε το 2017 με την τότε Πρόεδρο της Δημωφέλειας στην Καβάλα για τις πρακτικές που είχε ακολουθήσει νομιμοποιώντας εμμέσως το ψευδοκράτος ( μέχρι και εξώδικο είχε στείλει στην  Hellas Press Media η κ. Αν. Ιωσηφίδου)

Όταν η Καβάλα αποδέχεται σιωπηρά το «Ψευδοκράτος» στην ΕΜΙΤΤ 2017

Η “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας «7η Ημέρα»

Μερικές επισημάνσεις στην απάντηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ

 

“Μοντέλο Σρεμπρένιτσα” ετοιμάζει η τουρκο-αλβανική προπαγάνδα για την “Γενοκτονία των Τσάμηδων”

30 Ιουνίου 202110:18

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΕΞ μιλάει στο ΕΛΙΑΜΕΠ για τις ελληνο-αλβανικές διμερείς σχέσεις και δωρίζει 20.000 εμβόλια στον αλβανικό λαό, η Τουρκία συνεχίζει παρά την “θετική ατζέντα του ήσυχου καλοκαιριού” να διαβάλλει παντοιοτρόπως την Ελλάδά, εργαλειοποιώντας -αυτή τη φορά- το ζήτημα των Τσάμηδων.

Επί μία εβδομάδα, από τις 21 έως τις 26 Ιουνίου, οι “Τσάμηδες” στην Αλβανία πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της ανύπαρκτης γενοκτονία τους από τους Έλληνες.

 

 

Τις “επετειακές” εκδηλώσεις τους για την δήθεν σφαγή των προγόνων τους από τα αντάρτικα σώματα του Ζέρβα, ξεκίνησαν οι “Τσάμηδες” τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, με νέα ανιστόρητη πρόκληση στην πλατεία Σκερντέμπεη στα Τίρανα.

Οργάνωσαν έκθεση, όπου μεταξύ άλλων, εμφανίζονται χάρτες, που δείχνουν τη Θεσπρωτία Αλβανική.

Βέβαια αυτό δεν είναι θέση του επίσημου Αλβανικού κράτους, ωστόσο οι ακραίοι εθνικιστές, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν πτοούνται, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να διατηρούν ζωντανό ένα ανύπαρκτο ιστορικά θέμα.

Ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του ¨PDIU” (“Τσάμικου Κόμματος”), που ξαναμπήκε στην Αλβανική Βουλή κατά τις εκλογές του Απριλίου 2021 με το συνασπισμό του αντιπολιτευόμενου “Δημοκρατικού Κόμματος” δήλωσε ότι στόχος είναι “να σπάσει η σιωπή, που υπάρχει στην Αλβανική πολιτική, στην Αλβανική κυβέρνηση και τα Αλβανικά ΜΜΕ για την ιστορική αυτή αδικία σε βάρος των “Τσάμηδων”.

Θέλω να εγγυηθώ σε όλους ότι δεν ξεχνάμε το Ισλάμ, δεν ξεχνάτε τους φίλους και τους εχθρούς της Αλβανίας. Όλοι όσοι νομίζουν ότι θα κουραστούμε, σας λέω θα κουραστούμε τελευταίοι”.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με συγκέντρωση, προσευχή και ομιλίες στο μνημείο, που έχουν αναγείρει στην Τζάρα των Αγίων Σαράντα με χρήματα, που προήλθαν κυρίως από το “Τσάμικο” λόμπι της Αμερικής, αλλά και με οικονομική ενίσχυση από την τότε Αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.΄

 

Στην εκδήλωση πήραν μέρος Αλβανοί από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο.

Αυτό το μνημείο  που είναι αντίστοιχης λογικής με αυτό της Σρεμπρένιτσα, ζητούν από την Αλβανική κυβέρνηση να ανακηρυχθεί ως ιστορικός χώρος στα πρότυπα της Σρεμπρένιτσα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ολόκληρη την εβδομάδα έγιναν λογοτεχνικές, ιστορικές δραστηριότητες κ.λπ.”.

«Σε ανάμνηση της 77ης επετείου της Γενοκτονίας από τους Έλληνες βάζουμε στο μνημείο τα τριαντάφυλλα της Τσαμουριάς. Υπάρχουν 300 χιλιάδες Αλβανοί της Τσαμουριάς που είμαστε εδώ με το σώμα και με την καρδιά στην Τσαμουριά λόγω αυτής της μεγάλης αδικίας… Αυτή η εθνοκάθαρση ήταν από τις πιο άγριες στην παγκόσμια ιστορία που συνεχίζει να έχει επιπτώσεις γιατί σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε όσα μας άνηκαν, τα δικαιώματά μας και τις περιουσίες μας» ανέφερε ο Σεπτίμ Ιντρίζι πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων.

Μαύρο στεφάνι μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη

Την ίδια στιγμή, πολίτες Αλβανικής καταγωγής που ζουν στην περιοχή της Σμύρνης της Τουρκίας πραγματοποίησαν εκδήλωση και “τοποθέτησαν” ένα μαύρο στεφάνι μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη για την 77ης “Επέτειο της Ελληνικής Γενοκτονίας των Τσάμηδων”.

Της εκδήλωσης προΐστατο ο Πρόεδρος της Αλβανικής Πολιτιστικής Ένωσης Alaçatı – İeşme İbrahim Topal ο οποίος και δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τη σφαγή να ξεχαστεί τονίζοντας ότι “Ως Αλβανοί της Τουρκίας, θα προστατεύσουμε το παρελθόν και τον πολιτισμό μας. και να υπενθυμίσω στην Τσαμουριά φέτος, όπως κάναμε πέρυσι. Για έναν Αλβανό, τόσο κακό πράγμα, είναι καθήκον να τιμήσουμε ένα απάνθρωπο γεγονός, να θυμόμαστε, να υπενθυμίζουμε, να μην ξεχνάμε. “

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκδηλώσεις των Τσάμηδων προβάλλονται εκτενώς σε μέρος του Τουρκικού τύπου με τίτλους όπως “ελληνική γενοκτονία” και φράσεις όπως “οι Έλληνες όπου βρέθηκαν κακοποίησαν τους μουσουλμάνους”

Τα άρθρα του τουρκικού τύπου έχουν αναδημοσιευθεί ακόμη και από έγκυρους και αξιόπιστους ιστοτόπους της Αλβανίας, γεγονός καθόλου τυχαίο ενώ η τουρκική προπαγάνδα διαχέεται και σε μειονοτικά έντυπα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η ισλαμο-τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια

Η Τουρκία όχι μόνον στηρίζει διπλωματικά την προοπτική της “Μεγάλης Αλβανίας” αλλά είχε και ενεργό συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα των Αλβανών κατά της Σερβίας εκπαιδεύοντας ένοπλα τμήματα του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου ενώ φιλοξένησε “εξόριστους” Αλβανοκοσοβάρους και στο έδαφός της ιδρύθηκε η πρώτη “Πρεσβεία του Κοσόβου” πολύ πριν τις εχθροπραξίες του 1999 .

Στην παρούσα φάση η τουρκική πολιτική συνεχίζει να παρεμβαίνει πολιτισμικά στα Βαλκάνια με την ίδρυση σχολείων και πανεπιστημίων: λειτουργούν πέντε σχολές και ένα πανεπιστήμιο στην Αλβανία, τέσσερα σχολεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οκτώ στο Κόσοβο, επτά στη Ρουμανία, μία φοιτητική εστία στα Σκόπια και ένα υψηλών προδιαγραφών σχολείο στο Τέτοβο ενώ ιδιαίτερη δραστηριότητα εμφανίζουν τα σχολεία του “Ιδρύματος Μααρίφ”. Διείσδυση επιχειρείται και στην περιοχή του Νόβι Παζάρ στη Σερβία.

Το Ίδρυμα Μααρίφ διαθέτει 353 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 40 φοιτητικές εστίες σε 67 χώρες, όπου φοιτούν 40.000 σπουδαστές. Πολλοί από αυτούς, συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Τουρκία και εισάγονται στις στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες – όπως παλαιότερα συνέβαινε με τους αποφοίτους των γκιουλενικών σχολών.

Στην Αλβανία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης στα Τίρανα, ενώ η εκπαίδευση στην 2.000 τ.μ «Farm Kindergarten Albania» αρχίζει ήδη από τα 3 χρόνια! Τον Σεπτέμβριο του 2019 εγκαινιάσθηκε ένα σχολείο μέσης εκπαίδευσης στο Ελμπασάν.

Η Τουρκία είναι παρούσα στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα από το 1993, όταν ο πρόεδρος Οζάλ εγκαινίασε το πρώτο τουρκικό κολλέγιο στα Τίρανα, το πρώτο ιδιωτικό μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σύντομα έγινε το δημοφιλές εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλβανικής ελίτ. Ακολούθησαν και άλλα σχολεία, που ιδρύθηκαν από τον Γκιουλέν.

 

Το θέμα των Τσάμηδων στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις
Γραφικότητες θα πει κανείς, ωστόσο με το πες πες αναλήθειες και ανακρίβειες δημιουργούνται εντυπώσεις και όσοι δεν γνωρίζουν υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν.

Σε μια περίοδο όπου η Αλβανία προσπαθεί να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ και να αλλάξει γραμμή πλεύσης, η Τουρκία συνεχίζει να καλλιεργεί και να ενθαρρύνει τους Τσάμηδες, προσπαθώντας να θέσει προσκόμματα στην Ελλάδα.Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό η επίσημη Αλβανική κυβέρνηση αποφεύγει να θέσει τέτοιο ζήτημα στις διμερείς συζητήσεις με την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής βουλής, η 27η Ιουνίου χαρακτηρίστηκε ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων», ενώ ιδρύθηκε και υπάρχει ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος της Τσαμουριάς», μια 100μελής άτυπη “βουλή”, που έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995.

Η ιστορική πραγματικότητα είναι μία και αμείλικτη: Οι “Μουσουλμάνοι Τσάμηδες”, στα χρόνια της Κατοχής, κατέσφαξαν τον Χριστιανικό πληθυσμό και ρήμαξαν και λεηλάτησαν την περιοχή, στο πλευρό των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, προσπαθώντας να ανακηρύξουν “αυτόνομο κράτος” τη Θεσπρωτία.

Μετά τα εγκλήματα, που διέπραξαν κατά τη Γερμανοϊταλική Κατοχή, το Σεπτέμβριο του 1944, αντιλαμβανόμενοι ότι θα λογοδοτούσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την εγκληματική και αντεθνική δράση τους, 16.000-18.000 “Τσάμηδες”, μαζί με τους υποχωρούντες Γερμανούς, που έχασαν τον πόλεμο, έφυγαν οικειοθελώς, για την Αλβανία.

Οι “Τσάμηδες”, που παρέμειναν στην Ελλάδα, καθώς δεν είχαν αναμιχθεί σε εγκληματικές πράξεις, παρέμειναν ανενόχλητοι, εκχριστιανίστηκαν και αφομοιώθηκαν από το ελληνικό στοιχείο, και υπήρξαν φιλήσυχοι και νομοταγείς.

Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλος αριθμός “Τσάμηδων” μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανού αξιωματικού.

Στην Αλβανία, το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τους εγκατέστησε στην πεδιάδα της Μουζακιάς και τους διατήρησε ως Έλληνες υπηκόους με την ελπίδα τυχόν επιστροφής τους στην Ελλάδα ή επανάκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία είχαν δεσμευθεί στο μεταξύ από το ελληνικό κράτος.

Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. 344/23-4-1945 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δοσιλόγων Ιωαννίνων και περί τις 1.700 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην, που επακολούθησαν, καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν (Β.Δ. 2185/1952 και Ν.27891/1954) και εκποιήθηκαν ή διανεμήθηκαν σε όλους, όσους έπεσαν θύματα της θηριωδίας τους.

Παράλληλα, με την υπ΄αρ. Α.Π. 50862/1947 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών οι “Τσάμηδες” στερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”