Ίασμος: Σεβασμός στην ΚΥΑ, κατανομή ρόλων και στο βάθος proxy war

 


Ο Ίασμος και το “Δίκαιο της Πανδημίας”

24 Ιουλίου 202111:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Τί  συνέβη στον Ίασμο μας απασχόλησε σε προηγούμενο σημείωμα και εκτιμάται ότι επιχειρήθηκε μία πολυδιάστατη και αποστασιοποιημένη εκτίμηση μιας κρίσης με αμιγώς τοπικά χαρακτηριστικά που σταδιακά εξελίσσεται σε ζήτημα διαπολιτισμικών σχέσεων της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι καταγγέλθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου από τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο εκδήλωσης της 17η Ιουλίου στο πλαίσιο των τετραήμερων θεσμοθετημένων εκδηλώσεων του Προφήτη Ηλία.

Συνεπεία της καταγγελίας, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 5.000€ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και άλλων 3.000€ στον Πρόεδρο του, Κο Ηλία Μπούκα ενώ όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιογραφικές ως είθισται με εντολή Εισαγγελέα ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία για μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, βεβαιώθηκε παράβαση του άρθρου 285 του ΠΚ (Νόμος 4619/2019), σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και ασκήθηκε δίωξη. Με εντολή του Εισαγγελέα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να ορισθεί τακτική δικάσιμος, ώστε να εκδικασθεί η υπόθεση.

Ο κ.Ηλίας Μπούκας με σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα αποπειράθηκε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν διαψεύδοντας τα περί αυτοφώρου διαδικασίας ενώ επίσης χαρακτήρισε το πρόστιμο ως “παράνομο” και είπε, πως “…το ποσό των 5.000 ευρώ αφορά παραβίαση μέτρων από συλλόγους που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή”. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ενδέχεται να καταθέσουν ένσταση κατά της εγκυρότητας του προστίμου άρα και κατά των ενεργειών των αστυνομικών οργάνων που λειτουργούν βάσει εντολών της Πολιτείας.

Κληθείς να σχολιάσει τα ανωτέρω , ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν απάντησε δια της ηλεκτρονικής οδού ότι “οι ανειλημμένες υποχρεώσεις μου ενόψει εμβολιασμών κατ’οίκον από τις δομές Βοήθεια στο Σπίτι, κατ’ εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, δεν μου αφήνουν περιθώρια να σχολιάσω και να αναλωθώ σε αποδεδειγμένα παραβάτες των μέτρων που επιβάλλει η Πολιτεία.”

Να υπενθυμίσουμε ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σε πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ καθεστώτα ή μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Στην Χώρα μας σε βαρύτατες ποινικές ευθύνες υπόκεινται οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοιό, που προέρχονται από ένα πλέγμα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ξεκινούν από διοικητικά πρόστιμα και φτάνουν σε ποινικές κυρώσεις μέχρι τα ισόβια.

Η επιλογή της κυβερνήσεως για προστασία της δημόσιας υγείας και για τιμωρία των παραβατών των μέτρων προστασίας αυτής εκφράσθηκε κατ’αρχάς με την από 25.02.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 42/25-02-2020 – Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού), ενώ οι τρεις εγκύκλιοι που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας (4/2020, 7/2020, 16/2020) σκιαγραφούν ουσιαστικά το Δίκαιο Ανάγκης ή “δίκαιο” του Κορονοϊού επισημαίνοντας εξ’αρχης ότι: ” Εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο προβλέπει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019 – ΦΕΚ 95/Α/11-6-2019)”

Τα όσα συνέβησαν στον Ίασμο συμπίπτουν τόσο με την επιδείνωση ορισμένων επιδημιολογικών δεικτών που σηματοδοτούν μία νέα επιδημική έξαρση όσο και με την διαρκώς αυξανόμενη κριτική κατά των μέτρων της Κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας όσο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Οι πολυπληθείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι χαρακτηριστικές μιας διαφαινόμενης ρήξης η οποία όμως δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε κοινωνικές διαιρέσεις με ανυπέρβλητες συνέπειες και ερμηνεύεται προς το παρόν ως μία φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας.

Στην Θράκη , ωστόσο, ο,τιδήποτε συμβαίνει πρέπει να αναλύεται υπό το πρίσμα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιόδους αυξανόμενης οικονομικής δυσπραξίας, κοινωνικής κρίσης, πολιτικών αντιπαλοτήτων ή/και εν υπνώσει διαπολιτισμικών συγκρούσεων (που υποδαυλίζουν εξωχώρια κέντρα) εντοπίζεται η ανάγκη τμημάτων του πληθυσμού να επιρρίπτουν ευθύνες στους “άλλους” χωρίς να αποκλείεται , βεβαίως, και η δημιουργία περιβάλλοντος (ελεγχόμενης) κρίσης προς εξυπηρέτηση αλλοτρίων επιδιώξεων.

Βλέπε επίσης:

Covid19: Ασύμμετρη απειλή ή πόλεμος;

Τί συνέβη στον Ίασμο;

20 Ιουλίου 202114:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην παραπάνω ερώτηση η απάντηση κατ’αρχάς συνοψίζεται σε παλαιότερη δήλωση του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν που είχε δηλώσει ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Είχε , μεταξύ άλλων, τονίσει ο κ. Οντέρ Μουμίν: “….Παρακολουθώ το οργανωμένο σχέδιο σας, να με φέρετε ενώπιον της δικαιοσύνης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, για να εκπέσω από το αξίωμα μου. Έχω λάβει όλα τα μέτρα μου και θα ανταποδώσω ωμά, σκληρά σε κάθε σας κίνηση. Θα αποχωρήσω το 2029 μόνος μου, όπως υποσχέθηκα στη λήξη της 2ης θητείας μου ή θα αποχωρήσω με εκλογές, με την κυρίαρχη βούληση των συνδημοτών μου.Σίγουρα δεν θα φύγω με δικαστήρια.Δεν θα είμαι ένας συνηθισμένος Δήμαρχος.”

Εμείς στο Komotinipress ήδη από το 2020 είχαμε επισημάνει ότι ” ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις θα έχει η προσωπική πορεία του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος με δυναμισμό συμμετέσχε στις εργασίες του συνεδρίου (της Προύσσας), διατηρώντας την αυτοδιοικητική του αυτοτέλεια” υποδεικνύοντας τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου απέναντι σε έναν Δήμαρχο που θα ήταν εντελώς διαφορετικός από τον προκάτοχό του.

Είχαμε γράψει τότε ότιΤο νέο ΔΣ του Συλλόγου καλείται σε μία δύσκολη συγκυρία και στο πλαίσιο της διακηρυσσομένης “πολυπολιτισμικότητας” και της “αρμονικής συνύπαρξης”, να υποστηρίζει της ομαλή καθημερινή συμβίωση, χωρίς αντιθέσεις και διαχωριστικές γραμμές που εμβαθύνουν το χάσμα κι αναχρονιστικές καταδικασθείσες εθνικιστκές πρακτικές του παρελθόντος που οδηγούν τους Ιασμιώτες, ως άτομα και ως μέλη της Θρακικής κοινωνίας , στην εσωστρέφεια.”

Κι εκεί που είχαμε – κατά κάποιο τρόπο- αντιληφθεί την φύση των πολιτικών συγκρούσεων στον Δήμο Ιάσμου, προέκυψε μία νέα παράμετρος που εντοπίζεται στην τάση που φαίνεται να εκφράζει ο δικηγόρος με τοπική πολιτική και κοινωνική δράση κ. Ιμάμ Τζανέρ ο οποίος όχι μόνον εκφράζει διακριτά την πολιτική αντιπαράθεση προς το πρόσωπο του κ. Οντέρ Μουμίν αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και μία “εχθρική στάση” ως προς το Εθνικό Συμφέρον και την ηρεμία των σύνοικων στοιχείων.

Χαρακτηριστικό είναι το δημόσιο μήνυμα με τις ευχές του για την σημερινή θρησκευτική Εορτή των Θυσιών και εντός του χωροχρονικού πλαισίων των εκδηλώσεων του Προφήτη Ηλία αλλά και ανήμερα της Επετείου του ΑΤΤΙΛΑ όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά στην “Τουρκική Μουσουλμανική Κοινότητα της Θράκης” ακολουθώντας τη νέα τακτική του μουσουλμανικού τουρκόφρονου παραϊερατείου που ακολουθώντας το “δόγμα Τσαβούσογλου” αναβάθμισε την “μειονότητα” σε “κοινότητα”.

Για όσους δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά , να υπενθυμίσουμε ότι ο όρος “τουρκική μειονότητα” παραπέμπει στη σημειολογία του “Κυπριακού Ζητήματος” όταν από την δεκαετία του ’50 και τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου η μειονότητα των τουρκοκυπρίων του 18% αναβαθμίσθηκε σε κονότητα με καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Η γενικευμένη χρήση του όρου “τουρκική κοινότητα “στην Θράκη τόσο στα διεθνή fora όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι ένα ακόμη βήμα που θέτει τα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια για να μετατραπεί η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης σε ” στρατηγική μειονότητα” και “μοχλό αποσταθεροποίησης” της Ελληνικής Κυριαρχίας.

Δεν περιμένουμε από τα μέλη ενός ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου να αντιληφθούν τα παραπάνω αλλά σίγουρα οι Ταγοί της Ροδόπης που σιωπούν κατά βούληση και κατά περίπτωση θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί προς εκείνη την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων στον Δήμο Ιάσμου πλαισιώνοντας ΚΑΙ το Χριστιανικό Στοιχείο με τον προσήκοντα τρόπο αλλά και ενεργώντας ως ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με τον Δήμαρχο Ιάσμου , του οποίου ο ρόλος είναι Θεσμικός.

Στο προχθεσινό σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην φύση της σύγκρουσης Δημάρχου-Συλλόγου επισημαίνοντας ότι “Το σίγουρο είναι πως σε αυτή την φάση υπερισχύει το Αντι-Covid19 μοντέλο του Δήμου Ιάσμου και ο Δήμαρχος Ιάσμου διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αλλά και την δυναμική που πρέπει ν’αναπτύξει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.”

Λίγες ώρες μετά, μάθαμε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις κι ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτωφόρου για μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου λόγω καταπάτησης δημοτικού χώρου και παραβίαση της πρόσφατης ΚΥΑ με τα περιοριστικά μέτρα με τον Δήμαρχο Ιάσμου να θριαμβολογεί ότι κατάφερε κίνηση “ρουά-ματ”στην τοπική σκακιέρα

Σύμφωνα με τις απόλυτα ελεγχθείσες για την αξιοπιστία τους πηγές, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δημάρχου Ιάσμου που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις Δικαστικές, Αστυνομικές Αρχές του Νομού Ροδόπης αλλά και την Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα

  • α)με εντολή Εισαγγελέα ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία για μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου
  • β) βεβαιώθηκε η παράβαση του 285 ΠΚ- (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
  • γ)σχηματίστηκε δικογραφία, ασκήθηκε δίωξη
  • δ)αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλλφθέντες παλι με εντολή Εισαγγελέα μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος και εκδικασθεί η υπόθεση
  • ε)επεβλήθη Διοικητικό Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Σύλλογο Ιάσμου και
  • στ) Διοικητικό Πρόστιμο στον κ. Ηλία Μπούκα ύψους 3.000 ευρώ

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ.Οντέρ Μουμίν μπορεί πλέον να είναι ικανοποιημένος διότι οι Αρχές της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση

  1. τήρησαν το γράμμα του νόμου σεβόμενοι του Θεσμούς,
  2. στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων,
  3. απέδειξαν εμπράκτως ότι η εφαρμογή των Νόμων δεσμεύει όλους τους Έλληνες Πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος,
  4. το Ελληνικό Κράτος ,η Πολιτική Προστασία, η ΕΛ.ΑΣ., η Εισαγγελία δεν λειτούργησαν μονόφθαλμα και
  5. δεν επέτρεψαν σε κανέναν κακόβουλο να αναμασήσει τις γνωστές στερεοτυπίες περί καταπάτησης δικαιωμάτων ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στις “παράπλευρες απώλειες” για την περιοχή πρέπει να αναφερθεί η αρνητική εξέλιξη της ακύρωσης συμμετοχής στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της WWF Ελλάς. όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του Δήμου Ιάσμου, καθώς η οργάνωση, μετά από τις άνω περιγραφείσες εξελίξεις ταποφάσισε να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι για ποιό λόγο δεν είχαμε την ίδια σχέση δράσης-αντίδρασης-διάδρασης και σε ανάλογες καταγγελίες του παρελθόντος για να ελεγχθούν οι ευθύνες που φέρουν ενδεχομένως οι εκπρόσωποι του ΚΙΕΦ και του δικτύου των παρατύπων ιδιωτευόντων παραθρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας για την ανυπακοή στην τήρηση των αντιμέτρων Covid19 αλλά και για ζητήματα που προέκυψαν με την άνιση μεταχείριση σε βάρος των Χριστιανών της Θράκης όταν οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες τους δεν υφίσταντο στο Ραμαζάνι τους περιορισμούς που υπέστη η χριστιανική πλειονότητα κατά τον εορτασμό του Αγίου Πάσχα.

Για να μην μιλήσουμε για την ανοχή απέναντι σε κορωνοπάρτι και πανηγύρια σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής ή Αρριανών ή Μαρωνείας -Σαπών που παραλίγο να δούμε να επαναλαμβάνονται τα τραγικά περιστατικά του Εχίνου του Δήμου Μύκης.

 

Αφού λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τις σκέψεις των κατοίκων της περιοχής, θα πρέπει να περιμένουμε να λυθεί η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΤΑΓΩΝ στα όσα ανωτέρω εκθέσαμε και που μάλλον αναδεικνύουν ότι το ζήτημα του Ιάσμου έχει πολλές περισσότερες πτυχές από όσες φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού..

 

Ποιός θα κάνει την κίνηση ρουά-ματ στον Ίασμο; (video)

19 Ιουλίου 202108:46

 Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ιάσμου τελούνται υπό την σκιά των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας αλλά και της ατέρμονης σύγκρουσης μεταξύ Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και του Δημάρχου κ. Οντέρ Μουμίν.

Χθες, με ανάρτησή του ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου ανέφερε ότι μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της Ιασμιώτικης ντοπιολαλιάς συνεχίζει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του, προσαρμοσμένες στο νέο νομοθετικό πλαίσιο , αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο Πολιτισμός μπορεί να παραχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες .

Στην πορεία της ημέρας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάθαμε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις κι ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτωφόρου για μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου λόγω καταπάτησης δημοτικού χώρου και παραβίαση της πρόσφατης ΚΥΑ με τα περιοριστικά μέτρα…

Από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και τον νομικό του σύμβουλο δεν έχουμε κάποια άλλη επίσημη πληροφόρηση σε αντίθεση με τον Δήμαρχο Ιάσμου ο οποίος με τρία βίντεο στο προφίλ του έδωσε το γενικό περίγραμμα των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων δίνοντας την δική του διάσταση σε μία σύγκρουση εν εξελίξει χωρίς διαφαινόμενη προοπτική....

Περιμένουμε πάντως εξελίξεις στην σκακιέρα του Ιάσμου….

 

Ίασμος: Σεβασμός στην ΚΥΑ, κατανομή ρόλων και στο βάθος proxy war

18 Ιουλίου 202100:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης τύπου  ενημέρωσε την κοινή γνώμη  για τα όσα προβλέπει η υπ’ αριθμόν 44779/16-07-2021 ΚΥΑ βάσει της οποίας αναστέλλονται σε όλη την επικράτεια έως και τις 26 Ιουλίου οι εκδηλώσεις των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών ενώσεων.

Κι ενώ στο βάθος παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που είχαμε θέσει προσφάτως από το Komotinipress (βλ.Ίασμος: “Σύγκρουση Πολιτισμών”, “συμφερόντων” ή “αντίσταση σε αφομοιωτικά σχέδια”; ) ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν επεσήμανε ότι :

Παρά τις γνωστές πολιτικές διαφωνίες μας πρόθεση μου ήταν να παραστώ στο τετραήμερο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου για να τιμήσω τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των συνδημοτών μου και την ιστορία του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου μας.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου πρέπει υποχρεωτικά να ανασταλούν. Ενημέρωσα θεσμικά και εγγράφως και τον Σύλλογο και τις αρμόδιες Αρχές.

Δηλώνω ότι η Δημοτική Αρχή έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές για την πιστή τήρηση του νόμου»,  σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει σε όσους υπαινίσσονται ότι επιθυμεί την αναστολη των εκδηλώσεων ότι “είναι μεγάλο ψέμα  αυτά που διαδίδονται πως θα ήθελα με οποιοδήποτε τρόπο να μπλοκάρω πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα της περιοχής».

Στην συνέχεια, τα μέλη του ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, παρουσία του νομικού συμβούλου του Συλλόγου του κ. Χρ. Χατζηπέμου παρεχώρησαν συνέντευξη τύπου δηλώνοντας πώς θα εφαρμοσθεί η νέα ΚΥΑ, όπως είναι φυσικό και θα λειτουργήσουν στα πλαίσια του νόμου χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ηλίας Μπούκας αναφέρθηκε στον ρόλο του Συλλόγου, ο κ. Χρ. Χατζηπέμου έκανε αναφορά τόσο στην φύση της διαμάχης Συλλόγου- Δημάρχου αλλά και στάθηκε στις αμφισημίες της ΚΥΑ και ειδικά ως προς τον σκοπό που εξυπηρετεί η ΚΥΑ αλλά δήλωσε ότι θα εφαρμοσθεί η ΚΥΑ στο βαθμό που επιτρέπεται.

Ο κ. Ηλίας Μπούκας αναφέρθηκε σε εμμονή του κ. Οντέρ Μουμίν ενώ σε παρέμβασή του ο κ. Παν. Σπορίκης τόνισε με παρέμβασή του ότι η σημερινή διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου εξελέγη από ένα σώμα 120 μελών και τα οργανωτικά ζητήματα αφορούν τα 300 μέλη αλλά οι δράσεις του όλο τον κόσμο!

Στη συνέχεια με ανάρτησή  και σχετικό δελτίο τύπου από τον Δήμο Ιάσμου διαβάζουμε ότι  “Ο Δήμαρχος Ιάσμου χαιρετίζει την απόφαση αναπροσαρμογής των εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. Δημοσίως δε προτείνει, από αύριο, με το ίδιο πρόγραμμα, να τεθούν υπό την αποκλειστική αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιάσμου και να πραγματοποιηθούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην κεντρική πλατεία Ιάσμου. Οι εορτές του Προφήτη Ηλία και το Κουρμπάν Μπαϊράμ, επιβάλλουν την ενότητα, ομοψυχία και την αρμονική συμβίωση σε κάθε επίπεδο. Ο Πολιτισμός είναι πάνω από πρόσωπα και πρέπει να επιβιώσει”

Εκ των ανωτέρω είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο proxy war  τοπικής εμβέλειας (προς το παρόν) με σύγκρουση διά αντιπροσώπων όπου όμως τα μεγέθη είναι προς το παρόν δυσανάλογα εκτός κι αν προσδιορίζουν το πλαίσιο μιας μελλοντικής σύγκρουσης με σημείο αναφοράς τον Δήμο Ιάσμου.

Από την μια ο εκλεγείς με 5578 ψήφους Δήμαρχος Ιάσμου επιθυμεί να παράξει πολιτισμό και  διατείνεται ότι με τις ενέργειές του διαφυλάττει το κύρος του θεσμού και τη δημοτική περιουσία και υπαινίσσεται περιπτώσεις κατάχρησης πόρων από μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ενώ δεν παραλείπει ν’αναφέρεται στις σχέσεις τινών εξ αυτών με στελέχη του ακροδεξιού χώρου , συνασπιζόμενος ο ίδιος με τους κ. Ιλχάν Αχμέτ και Χ. Ζευμπέκ.

Από την άλλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου των 300+ μελών και ο εκλεγείς με 120 ψήφους κ. Ηλίας Μπούκας προσπαθούν με έναν κλειστοφοβικό τρόπο και περιορισμένη κινητικότητα να παράξουν πολιτική και ν’αναφερθούν στο “mega-project” υπεράσπισης και προώθησης του πολιτισμού της Θράκης αλλά και της στήριξης του Χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Να υπενθυμίσουμε και την στήριξη που έλαβε ο Σύλλογος από 43 σωματεία και συλλόγους  (στο Ν. Ροδόπης έχουν καταγραφεί περίπου 500 σύλλογοι χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοιείναι ενεργοί)  της Ροδόπης όχι όπως από τους 16 του Ιάσμου

Το σίγουρο είναι πως σε αυτή την φάση υπερισχύει το Αντι-Covid19 μοντέλο του Δήμου Ιάσμου και ο Δήμαρχος Ιάσμου διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αλλά και την δυναμική που πρέπει ν’αναπτύξει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η προσωρινή ανακωχή ελέω ΚΥΑ θα ωφελήσει προς το παρόν την διεξαγωγή των εκδηλώσεων στον Ίασμο υπό την αιγίδα του Δήμου, μακριά από διαξιφισμούς, μικροπολιτικές και μικροπρέπειες του “ιασμιώτικου μαχαλά”  και ίσως να μας οδηγήσει “σε ένα εκπληκτικό σενάριο συνεργασίας Δήμου και Συλλόγου…”

Τί θέλει ο Μετέ στον Ίασμο;

Yalanci Mufti 2 – Τί θέλει ο Μετέ στον Ίασμο;

3 Ιουλίου 202111:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως προσφάτως είχαμε επισημάνειοι “εκλεγμένοι/ αιρετοί μουφτήδες” και οι συνεργοί τους εντάσσονται στην λογική των παρακρατικών οργανώσεων που λειτουργούν ως παράλληλες δομές ενάντια στο θεσμό της Μουφτείας που επέλεξε η Ελληνική Πολιτεία και συνιστούν σαφή επιβουλή της εσωτερικής έννομης τάξης και ασφάλειας και πράξη εχθρική και απαράδεκτη.”

Μετά τον κ. Ιλχάν Αχμέτ και τον κ.Οντέρ Μουμίν που συμμετείχαν σε εκδήλωση “Χατήμ” (ήταν και ο Δήμαρχος Μύκης Ριντβάν Δεληχουσεήν) στην Πελεκητή παρουσία του Ιμπραήμ Σερήφ , και μία ημέρα μετά τις “Μέρες Ιάσμου” του Οντέρ Μουμίν στην Αθήνα, ένας άλλος επιφανής συμπολίτης μας, ο κ. Ιμάμ Τζανέρ δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία από την επίσκεψή του στο γραφείο του Αχμέτ Μετέ στην Ξάνθη.

Ο κ. Ιμάμ Τζανέρ,είναι μάχιμος δικηγόρος έδρας στο Ν. Ροδόπης και με δράση εκτός αυτής, το όνομά του δημοσιογραφικά ενεπλάκη στην υπόθεση των δύο κατασκόπων της Ρόδου, έχει πολιτική δράση στον Ίασμο όπου έχει εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος του κ. Καδή Ισμέτ, είναι πολιτικός αντίπαλος του κ. Οντέρ Μουμίν και εκπροσωπεί τον Δήμο Ιάσμου στην Αναπτυξιακή Ροδόπης με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου (Πρόεδρος είναι ο κ. Νίκος Τσαλικίδης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης)

Ο κ. Ιμάμ Τζανέρ, αφού χαρακτηρίζει τον καταδικασθέντα από την Ελληνική Δικαιοσύνη ιδιώτη Ιμπραήμ Σερήφ ως “Μουφτή μας” δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει ότι είχαν μία παραγωγική συνάντηση όπου συζητήθηκαν πολιτικά θέματα και έγινε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της μειονότητας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε ότι πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας από την Ξάνθη που φαίνεται ότι (δια)συνδέονται με το μειονοτικό παραϊερατείο του δικού τους νομού, εμφανίζονται συχνά πυκνά και στην περιοχή του Ιάσμου. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως και τα χωριά του Γιακά που δημιουργούν μια συμπαγή ζώνης ομογενοποίησης στον άξονα των δύο νομών Ροδόπης και Ξάνθης.

Ως προς το φιλανθρωπικό έργο του Αχμέτ Μετέ, δεν αποκλείεται να γίνεται αναφορά στα “πακέτα βοήθειας” που στέλνει κατά καιρούς η Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Τουρκίας στον “τουρκικό μειονοτικό λαό στα χωριά του Γιακά” καθώς όπως λέει και ο Αμπντουλάχ Ερέν , διευθυντής της προαναφερθείσης υπηρεσίας, “Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της δυτικής Θράκης είμαστε εμείς οι Τούρκοι”.

Ποιος είναι ο φορέας διαμέσου του οποίου διανέμονται στη Ροδόπη τα πακέτα βοήθειας αυτής της τουρκικής κρατικής υπηρεσίας; Ποιοι είναι οι υπεργολάβοι του Ερέν στην Θράκη;Η ανοχή που επιδεικνύουν οι κρατικοί και κυβερνητικοί φορείς σε αυτή την πρακτική συγκαταλέγονται στην διμερή”θετική ατζέντα”;

Οι συνθήκες πόλωσης που δημιουργούνται στον Δήμο Ιάσμου και η διάχυτη αίσθηση ότι εξυφαίνεται σχέδιο απόλυτης επικράτησης και εκφοβισμού του Χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους και προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων πρέπει να βρεθεί άμεσα η λύση για την λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.

 

 

Ίασμος: “Σύγκρουση Πολιτισμών”, “συμφερόντων” ή “αντίσταση σε αφομοιωτικά σχέδια”;

1 Ιουλίου 202115:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά την διήμερη περιοδεία του στην Αθήνα και τις “Μέρες Ιάσμου” ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν κλήθηκε ν’αντιμετωπίσει άμεσα μία νέα κρίση που στρέφεται εναντίον του ιδίου και του θεσμού που εκπροσωπεί και που λαμβάνει υπερτοπική διάσταση.

Σήμερα, 1/7/2021 ενημερωθήκαμε πως “σαράντα δύο ( 42 ) Πολιτιστικοί Φορείς του Ν. Ροδόπης ένωσαν τις φωνές τους δείχνοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται την ελεύθερη λειτουργία του κάθε πολιτιστικού φορέα. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, καταδικάζοντας τη στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιάσμου, υπογράφοντας το παρακάτω ψήφισμα.”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΨΗΦΙΣΜΑ

Είναι γνωστή η συγκρουσιακή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον κ. Οντέρ Μουμίν και τον κ. Ηλία Μπούκα , Πρόεδρο του ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, νυν προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου και υποψήφιου με τον συνδυασμό «Όραμα Αναγέννησης» του Κυριάκου Αμούτζα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που αποτελεί και το σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ΟΛΟΙ οι Δήμαρχοι (και όχι μόνον) επιδιώκουν να ελέγχουν Συλλόγους, Σωματεία και Οργανώσεις ,να τους χρηματοδοτούν και εκ των προτέρων να εξασφαλίζουν δεξαμενή ψήφων και υποστήριξης. Δεν είναι τυχαίο ότι εξέχοντα μέλη συλλόγων , φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων εκλέγονται σε συνδυασμούς, πολιτικές παρατάξεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Έχοντας υπ’όψη αυτή την διάσταση ,θεωρείται έως και “φυσιολογική” η συγκρουσιακή σχέση Οντέρ Μουμίν-Ηλία Μπούκα/Κυριάκου Αμούτζα και κινείται στα όρια της πολιτικής πρακτικής που ακολουθείται και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μία ανάγνωση πρακτικών δημοτικών συμβουλίων δείχνει ποιά σωματεία λαμβάνουν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και ποιά όχι.. Άλλωστε είναι γνωστός ο επιχορηγούμενος “σουβλακοπολιτισμός των πλατειών” μέσω σωματείων και συλλόγων.

Ωστόσο οι αιτιάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου προς το πρόσωπο του κ. Οντέρ Μουμίν είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν σειρά ενεργειών του Δημάρχου σε βάρος της περιουσίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου ,του ιστορικού Μουσείου, την διακοπή χρηματοδότησης δραστηριοτήτων του Συλλόγου (ζωγραφική, χορωδία, παραδοσιακές εκδηλώσεις του Ιουλίου κοκ)

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν από την άλλη διακηρύσσει ότι “…ο σεβασμός του προς την ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου και προς τους Ιασμιώτες είναι απόλυτος, απέραντος και αδιαπραγμάτευτος”, ενώ είχε επίσης τονίσει, πως “…πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το Σύλλογο ή τα μέλη του, τα οποία τιμά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Ιασμιώτες, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν επιτρέπεται πολιτικά και ηθικά κάποιος να είναι Πρόεδρος του Συλλόγου ή Γραμματέας του και ταυτόχρονα να είναι δημοτικός σύμβουλος ή πρόεδρος τοπικού συμβουλίου με την αντίπαλη παράταξη, αφού έτσι καρπώνονται τα οφέλη και των δύο θέσεων”.

Κάτι που πέρασε ασχολίαστο ήταν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Δομής Σίτισης στην οποία ο Δήμαρχος είχε πει πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 80.000€ από το 2010 μέχρι τώρα. Περιμένουμε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Ιάσμου να απαντήσει με αναλυτικό σημείωμα για την διάθεση αυτού του ποσού και κυρίως να παρουσιάσει (για όσους δεν το ξέρουν) τον αντίκτυπο του πλούσιου έργου του που συντηρεί την Εθνική, Πολιτιστική και -κυρίως- Πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

Πάμε τώρα στην άλλη διάσταση, αυτήν της “διεθνοτικής σύγκρουσης” στον Δήμο Ιάσμου που ξεκίνησε από το ατόπημα του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στην Προύσσα το οποίο όμως δεν αξιολογήθηκε από το τότε τοπικό πολιτικό δυναμικό της περιοχής αλλά κυρίως του Ν. Ροδόπης που το θεωρεί πλέον μία γραφικότητα ή το ανέχεται στα πλαίσια της τοπικής “εθνοτικής ισορροπίας και συνύπαρξης”.

Κανείς εκ των τριών βουλευτών και ιδιαίτερα οι Χριστιανοί Βουλευτές Ευρ. Στυλιανίδης και Τάκης Χαρίτου δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ντόπιων κατοίκων που βλέπουν στις ενέργειες του κ. Οντέρ Μουμίν ένα σχέδιο απόλυτης επικράτησης και εκφοβισμού του Χριστιανικού στοιχείου του Δήμου Ιάσμου.

Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση των 16 Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Ίασμο με τους οποίους συνεργάζεται και είχε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους ο κ. Οντέρ Μουμίν και δεν έχουν υπογράψει το ψήφισμα στήριξης προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Την ίδια απορία έχουμε και για κάποιους άλλους συλλόγους που δεν υπογράφουν το σχετικό ψήφισμα στήριξης, αποδυναμώνοντας τον αρχικό στόχο του συντάκτη του ψηφίσματος . Δεν συμφωνούν ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

Ενδεχομένως και να μην υφίσταται και τέτοιο σχέδιο καθώς δεν βλέπουμε και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα να ανησυχεί. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την ΠΕΔ ΑΜΘ εάν θυμόμαστε καλά…Και ο ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος δεν φαίνεται να έχει κάποια αντίρρηση.(άσχετο, αλλά με εκείνη την Γέφυρα του Κομψάτου τί ακριβώς θα γίνει;)

Αντί επιλόγου σε αυτό το σημείο, ας μείνουμε προς το παρόν στην διαπίστωση ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου με το έργο του όχι μόνον είναι η Κιβωτός που διασώζει την ψυχή του Χριστιανισμού της περιοχής αλλά και ένας ζωντανός οργανισμός (εκ)παίδευσης των παιδιών της περιοχής που αποκτούν μία πολυδιάστατη μόρφωση και καλλιέργεια μέσα από τα εργαστήρια του Συλλόγου .

Ο Δήμαρχος Ιάσμου οφείλει με κάθε τρόπο να συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Συλλόγου διότι μόνον έτσι “θα διαφυλάξει την καρδιά της πολυπολιτισμικότητας στο Ν. Ροδόπης” και θα αποτρέψει άλλες δυσμενέστερες εξελίξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και οι Ταγοί της Ροδόπης που σε αυτή την φάση τηρούν σιγή ιχθύος για να μην χάσουν τις ψήφους των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Δήμο Ιάσμου διασώζεται η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους που αποτελεί το μοναδικό δείγμα της βυζαντινής επιρροής στην Θράκη.

Η ΡΟΔΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΟΡΘΙΑ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”