Πώς θα αδρανοποιηθεί η “μη επανδρωμένη” τουρκική προβολή ισχύος στην Θράκη;

 


11 Ιουνίου 202109:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε προηγούμενο σημείωμα, “ο τουρκικός παράγοντας ενισχύει ο,τιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ρευστοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στην Θράκη” κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ότι “η Αγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχοποίησης των ελληνικών συνόρων στον Εβρο, τεστάροντας και την αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων.”

Η πρόσφατη αναφορά του ιστότοπου militaire.gr για τη βαθύτερη διείσδυση τουρκικού ιπτάμενου μέσου σε ελληνικό έδαφος που έφθασε (ανενόχλητο) μέχρι την Σταυρούπολη Ξάνθης κάτι που πηγές του ΓΕΑ προσπαθούν να υποβαθμίσουν, όπως και παλαιότερη αναφορά του ιδίου ιστότοπου για πτήση drone πάνω από την Ορεστιάδα, δεν αποτέλεσε έκπληξη στους διαχρονικούς παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων,καθώς ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί ήδη από το 2017 (Παρμενίων 2017) με το 2020 ν’αναδεικνύει την Τουρκία ως μία από τις 13 χώρες στον κόσμο προς την δημιουργία και εξαγωγή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων – UAV γνωστά πλέον ως drones.

 

Να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, διέψευσε τις φήμες για πτήση τουρκικού drone πάνω από την Ορεστιάδα.

 

 

Τα drones αποτελούν έναν φθηνό (από άποψης οικονομικού αλλά και πολιτικού κόστους) πολλαπλασιαστή ισχύος για την Άγκυρα σε μια περίοδο όπου εκδιπλώνεται ανοιχτά ο αναθεωρητισμός της και αυτό το έχουμε δει στο Μέτωπο της Λιβύης, στο Μέτωπο της Συρίας (Ιντλίμπ), στο Μέτωπο του PKK ενώ η αποτελεσματική χρήση των φονικών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, στο Ναγκόρνο Καρμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε ένας καταλυτικής σημασίας παράγοντας για τα κέρδη που αποκόμισαν επί του εδάφους οι Τουρκο-Αζέροι.

Επιπλέoν, κατά καιρούς σμήνη από µικρά και φθηνά µη επανδρωµένα αεροσκάφη εισβάλλουν στο Αιγαίο, µε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εξαναγκάζεται σε απογείωση F-16 µε διόλου ευκαταφρόνητο κόστος συντήρησης και δυσβάστακτο κόστος σε καύσιµα, για να τα αναχαιτίσει. Το ίδιο παρατηρείται και στην Θράκη, όπου εδώ κι ένα χρόνο οι υπερπτήσεις των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων σκαφών συνεχίζονται αδιάκοπα. με τα τουρκικά drones να πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές πτήσεις τόσο κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Έβρου όσο και εντός του εναέριου χώρου της Θράκης.σε μια απόσταση ακόμα και 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Έβρου.

Ως σημείο εκκίνησης των συχνών πτήσεων που πραγματοποιούν τα τουρκικά drones πάνω στην οριογραμμή του Εβρου, αλλά ακόμα και εντός των ελληνικών συνόρων εντοπίζονται οι τουρκικές εγκαταστάσεις στην Αδριανούπολη και την Κεσσάνη ενώ ερευνάται η υπόθεση εργασίας να έχουν στρατολογηθεί ως “ερασιτέχνες ιπτάμενοι κατάσκοποι” και Έλληνες πολίτες με τόπο διαμονής στην Θράκη.

Το 2020 είχε καταγραφεί απόπειρα πτήσης ακόμα και πάνω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης αλλά και πάνω από ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μάλιστα σε περίοδο φιλοξενίας ξένων διπλωματών εντός αυτών.. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα τουρκικό drone είχε διεισδύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω από τη Θράκη, ξεπερνώντας μάλιστα και τα όρια του νομού Έβρου, για να αναχαιτιστεί επιτυχώς στη συνέχεια.

Η συλλογή πληροφοριών, η χαρτογράφηση περιοχών , ο εντοπισμός νέων περασμάτων στις παρέβριες περιοχές για την παράκαμψη του φράκτη κι άλλων εμποδίων, η διοχέτευση πληροφοριών σε διακινητές λαθρομεταναστών, η μελέτη των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς και τελικά η διεξαγωγή επιχειρήσεων προβολής ισχύος στα πλαίσια του κηρυχθέντος υβριδικού ελληνοτουρκικού πολέμου είναι μόνον κάποιοι από τους ενδιάμεσους στόχους των Τούρκων χειριστών UAV.

Είχαμε επισημάνει σε παλαιότερη αναφορά μας ότι βρέθηκαν στην κατοχή συλληφθέντων λαθρομεταναστών (μετά την Μάχη του ΈΒρου) χάρτες με αεροφωτογραφίες, αλλά και φωτογραφίες μέσω της δορυφορικής εφαρμογής Goοgle Earth, με σημειωμένα περάσματα του Εβρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι χάρτες αυτοί έχουν δημιουργηθεί με βάση τους χάρτες που έχουν συνταχθεί από τους χειριστές των τουρκικών drones, έπειτα βέβαια από τις υπερπτήσεις και τις φωτογραφίες υψηλής ευ-κρίνειας που έχουν τραβηχτεί από αέρος.

Πώς μπορεί ν’αντιμετωπισθεί η νέα απειλή των drones;

Η Ελλάδα ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ διαθέτει την πιο διαστρωματωμένη αεράμυνα στην συμμαχία και ως εκ τούτου διαθέτει την απόλυτη κυριαρχία στους αιθέρες έχοντας τη δυνατότητα να καταρρίψει οποιοδήποτε ιπτάμενο στόχο.. Τα σύγχρονα αντιαεροπορικά μέσα περιλαμβάνουν πυροβολαρχίες Patriot, S-300, Tor-M1, ASRAD Hellas, Crotale NG και εποχούμενους Stinger. Υπάρχουν ακόμη οι I-Hawk που καλύπτουν κάποιες ανάγκες.Η Ελληνική ΠΑ διαθέτει αυτή την στιγμή αεροσκάφη F-16, Mirage 2000 και F-4 AUP εξοπλισμένα με IRIS-T, ΑΙΜ-9, AIM-120 και MICA που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε τουρκικά UAV να σταθούν στον αέρα κα τα UAV της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δικτυοκεντρικη προσέγγιση.Η χρήση (αναβαθμισμένων) φορητών α/α συστημάτων τύπου Stinger σε FIM-92J (βελτιστοποιημένοι να αντιμετωπίζουν UAV), και FIM-92K (έκδοση του J που στοχεύει με δεδομένα από δίκτυο) δύνανται να προστατεύσουν τις Ελληνικές μονάδες από όποιου είδους UAV προσπαθήσει να τους επιτεθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε είδους UAV ή drone είναι απόλυτα ευπαθές σε παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου, μια δυνατότητα που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν ν’αναπτύξουν με την πολιτική ηγεσία να προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στις δημοσιονομκές περικοπές και το πολιτικό κόστος. .Η κατάρριψη drones με μη συμβατικά μέσα, απαιτεί τεχνολογία με την ανάπτυξη συστημάτων εντοπισμού – παρεμβολών τα οποία μπορούν να πετύχουν ασφαλή κατάρριψη εντός προκαθορισμένων ζωνών. Απατείται, ωστόσο, η ανάπτυξη υποδομής αισθητήρων ο οποίος σε συνδυασμό με την αντίστοιχη παρεμβολική διάταξη εκτιμάται άνω των 50.000 – 100.000 ευρώ έκαστος κάτι που αποτελεί απαγορευτικό ικό κόστος για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα.

Τον όρο «αδρανοποίηση» αναφορικά με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας  στην Ελληνική Βουλή για τις προβλεπόμενες ενέργειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων ούτως ώστε αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες πτήσεις των τουρκικών UAV στο Αιγαίο.

11081999

panagiotopoulos

Δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι αντι-drones δυνατότητες των ΕΔ ή πώς η ΕΥΠ στην Θράκη αντιμετωπίζει τη νέα ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα συλλογής πληροφοριών από την Άγκυρα,που έρχεται με τη μορφή εκμετάλλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροχημάτων αλλά το σίγουρο είναι πως η παθητική στάση που τηρεί η Χώρα δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

Μοναδική λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατάρριψη των UAV, όποτε αυτά εισέρχονται εντός Εθνικού Εναέριου χώρου ιδιαίτερα οταν αυτά επισημαίνονται πλησίων η άνωθεν στρατιωτικών περιοχών.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποτελεί παραδοχή οτι ο αντίπαλος μπορεί πρακτικά να υπερίπταται οπουδήποτε επιθυμεί με τη σιωπηρή αποδοχή της Ελληνικής πλευράς.

Ξέχασε κανείς την προσβολή του Εθνικού Συμβόλου στο Καστελλόριζο;

Μία επιθετική δράση “τουρκικής ήπιας ισχύος” – Εξετάσεις για υποτροφίες από την ΥΤΒ στην Κομοτηνή

9 Ιουνίου 202107:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων από την Ελλάδα για χορήγηση υποτροφιών που διοργανώνει η Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενικών Κοινοτήτων(YTB), στην Κομοτηνή, σε ξενοδοχείο της πόλης μας, με την διεξαγωγή προφορικών και γραπτών τέστ. Υπεύθυνοι για την διαδικασία είναι οι κ.κ. Ρετζέπ Πατσανάν και Αλή Χουσεΐνογλου.

Ο κ. Ρετζέπ Πατσανάν έχει καταγωγή από την Κομοτηνή εργάζεται στην κρατική Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων και δηλώνει μόνιμος κάτοικος Άγκυρας,είναι ένας εκ των ιδρυτικών μελών του ΚΙΕΦ/DEB κι εκτελεί συγκεκριμένες αποστολές στην Θράκη.

 

Επικαλούμενος την αμφισβητούμενη ιερατική του ιδιότητα, έτυχε στρατιωτικής απαλλαγής εξακολουθώντας όμως να διοργανώνει τουρκοεκδηλωσεις εντός της ελληνικής επικράτειας. Το 2016 συνελήφθη ως ανυπότακτος εξωτερικού με σχετική απαγόρευση εισόδου. Ο πατέρας του κ. Πατσανάν Χασάν είναι συνταξιούχος θεολόγος και εντάσσεται στο τουρκικό δίκτυο που προσεταιρίζεται Ρομά από τον οικισμό Αλανκουγιού της Κομοτηνής τόσο μέσω κηρύγματος όσο και με άλλες εκδηλώσεις, όπως ομαδικά σουνέτ, διανομή βοηθείας σε άπορες οικογένειες κλπ.

 

Ο κ. Αλή Χουσεΐνογλου με καταγωγή από τον Ίασμο, είναι Έλληνας υπήκοος, όπου μαθήτευσε σε Ελλάδα και Τουρκία όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στις διεθνείς σχέσεις, των οποίων το αντικείμενο υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο της Αδριανουπόλεως ως βοηθός κοσμήτορα και καθηγητής στο “Βαλκανικό Ερευνητικό Ινστιτουτο” του ιδίου Πανεπιστημίου με μελέτες στις θεματικές ενότητες του Ισλάμ, της ισλαμοφοβίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως της διωκόμενης -όπως υποστηρίζει- “τουρκικής κοινότητας” σε Θράκη και Δωδεκάνησα…Στον κύκλο των Αθηναίων διανοουμένων εισήλθε αρκετά νωρίς,και τον θυμόμαστε από ένα κείμενό του στο The Athens Review αφιερωμένο στον Έντγκαρ Άλαν Πόε (Αλή Χουσεΐνογλου, Μισανοίγοντας τη γειτονική πόρτα) ενώ όλη του η “επιστημονική παρουσία” όπως και οι συμμετοχές του σε διεθνή συνέδρια με τις μειονοτικές οργανώσεις, έχουν ως μοναδικό στόχο την “υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοεθνών του” και την “ισλαμοφοβία”.

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της δραστηριότητας του κ. Αλή Χουσεΐνογλου είναι αναπόφευκτα οι σχέσεις με άτομα που στελεχώνουν τα δίκτυα κρατικού λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών τα οποία χρησιμοποιούν ως κάλυψη τον μανδύα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ο διπλωμάτης Βεϊσέλ Φιλίζ , πρώην ακόλουθος τύπου της Τουρκίας στην πρεσβεία της Άγκυρας στις Βρυξέλλες, συνελήφθη στη συνοριακή πύλη του Χαμζάμπεϊλί με την Βουλγαρία, στις 9 /12/2020 με 100 κιλά ηρωίνης αξίας 5 εκ. ευρώ. Ο ίδιος είναι “ακτιβιστής” για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης EMISCO (Ευρωπαϊκή Μουσουλμανική Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Συνοχή), συμμετείχε σε εκδηλώσεις μάλιστα κατά της «ισλαμοφοβίας» του ΟΑΣΕ. Να σημειωθεί, ότι τα περί “ισλαμοφοβίας” εντάσσονται στην κατηγορία εκείνων των προπαγανδιστικών επινοημάτων του καθεστώτος Ερντογάν που λειτουργούν ως κάλυψη των ισλαμιστών τρομοκρατών και των διεθνών δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ως προς την ΥΤΒ, αυτή επενδύει στην τουρκική διασπορά προκειμένου να στρατολογήσει νέα στελέχη αλλά και να εφαρμόσει πολιτικές αφομοίωσης σε άλλους πληθυσμούς με υποτροφίες για σχολεία, θρησκευτικά λύκεια και τουρκικά πανεπιστήμια, με προγράμματα απασχόλησης/μαθητείας (internship) προκειμένου νέοι από το εξωτερικό να έρθουν και να εργαστούν σε τουρκικές εταιρείες/υπηρεσίες ή τουρκικά ιδρύματα και άλλου είδους επιμορφωτικά προγράμματα. Απευθύνεται δε όχι μόνον στους αποδήμους Τούρκους ή τα μέλη τουρκογενών μειονοτήτων (αρχικά σε 35 χώρες) αλλά και “συγγενικές κοινότητες” με κοινό στοιχείο την μουσουλμανική θρησκεία.

 

Ποιον ενοχλεί ο θεσμός του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής;

6 Ιουνίου 202107:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο Komotinipress έχουμε αναφερθεί στο στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας να ελέγχξει τις ΔΕΜΠ στην Θράκη (βλ. Γιατί η Τουρκία θέλει να ελέγξει τις ΔΕΜΠ στην Θράκη;) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Σοφολογιωτάτου κ.Τζιχάτ Χαλήλ (βλέπε και Πώς ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της Τουρκίας από την Ροδόπη;)

Παρακολουθώντας τα τοπικά δρώμενα δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ποιός ενοχλείται τόσο από το πρόσωπο του Σοφολογιωτάτου κ. Τζιχάτ Χαλήλ αλλά κυρίως από τον θεσμό του Τοποτηρητή Μουφτή  Κομοτηνής και για ποιόν λόγο δεν προωθείται η δημόσια εικόνα ενός Θρησκευτικού Λειτουργού ο οποίος ακόμη και για λόγους  εθνικούς θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στην προσβλητική εικόνα των αυτοκλήτων παρατύπων παραθρησκευτικών λειτουργών του Τουρκικού Προξενείου.

Αφορμή για το παραπάνω σχόλια αποτέλεσε η “απρέπεια” να μην προσκληθεί ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής από τους διοργανωτές της επίσκεψης του Αντιπρόεδρου Ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομοτηνή , ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης και τον Μητροπολίτη Ξάνθης.

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται εκ νέου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • για ποιόν λόγο δεν θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή την ατμόσφαιρα συνύπαρξη, σύμπνοιας κι αμοιβαιότητας ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής τον οποίον επισκέφθηκαν ακόμη και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο;
  • Για ποιόν λόγο ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος δεν τον είχε καλέσει;
  • Σύσσωμοι οι τοπικοί παράγοντες  δεν θα έπρεπε να επιμείνουν και για αυτό το θέμα;
  • Ο Μαρωνείας Παντελεήμων δεν έπρεπε να επιμείνει όπως για τόσο και τόσα άλλα;
  • Το ΥΠΕΞ δεν έπρεπε να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση; κι επιπλέον
  • Ποιά η θέση του Προέδρου της Ελληνικης Βουλής για το γεγονός ότι μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχαν σε συναντήσεις με πολιτικούς ξενης χώρας που αμφισβητούν την ελληνική έννομη τάξη και τις διεθνείς συνθήκες ενώ θα πρέπει να εξηγήσουν πως αντέδρασαν όταν βρέθηκαν στην υποδοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στους οποίους απευθύνθηκε μάλιστα ως μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”