Μπορεί η Θράκη να γίνει “ανάχωμα” στο “Δόγμα Ντ(σ)αβούτ(σ)ογλου”;

 


4 Ιουνίου 202106:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πριν από μία δεκαετία ακριβώς τον Μάρτιο του 2011, είχαμε παρακολουθήσει τον τότε τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην (επίσης “ιδιωτική) επίσκεψή του στην Θράκη.

Τότε, είχε κάνει εντύπωση στον γράφοντα ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνιζε πως “Ροδόπη και Ξάνθη αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας το οποίο δεν έχει καµία διαφορά από την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ευρύτερη περιοχή. “

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε παροτρύνει τους συνδαιτημόνες του (το γνωστό μειονοτικό παραϊερατείο αλλά και πλήθος απλού κόσμου), να μην ξεχνούν ότι ανήκουν στην “τουρκομουσουλμανική μειονότητα” κι αυτό θα το πετύχουν με την διαφύλαξη της γλώσσας, της θρησκείας και της ταυτότητας, “όπως συμβαίνει εδώ και αιώνες” εντός κι εκτός Ελλάδας κι ΕΕ και σε αυτή την προσπάθειά τους θα έχουν πάντοτε την στήριξη της Τουρκίας.

Σ’εκείνη την συνάντηση είχε λάβει χώρα και εθιμοτυπική επίσκεψη στον τότε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη Άρη Γιαννακίδη στην οποία είχε παρευρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης,

Στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης είχαμε και τις διαμαρτυρίες του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ εκείνης της Κομοτηνής που στήριζε την κίνηση ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟΠ.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι απόψεις του “στρατηγιστή” Νταβούτογλου δεν έχουν αλλάξει κι απ’ό,τι φαίνεται το περίφημο (και υπερτιμημένο) “Δόγμα Νταβούτογλου” (που συνίστατο στο ιδεολόγημα της ανάκτησης της Οθωμανικής επιρροής στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή με ταυτόχρονη εκμετάλλευση των πολλαπλών περιφερειακών ταυτοτήτων για μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική), εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση της τουρκικής επιθετικότητας.

“Δημοσιοσχετίστικη” προέκταση του “στρατηγικού βάθους” πρέπει να θεωρηθεί και το διάδοχο αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” του ναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) που στο βιβλίο του “Άρθρα για τη Γαλάζια Πατρίδα (2006), διακηρύσσει ότι: “Η επιφάνεια αυτής της πατρίδας, το υδάτινο σώμα της, ο πυθμένας της και η ξηρά κάτω από τον πυθμένα είναι δική μας. Το μέγεθος αυτής της πατρίδας είναι ίσο με το μισό της γης μας”.

Το αφήγημα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη “προπαγανδιστική” δυναμική μετά το υβριδικό πραξικόπημα της15 Ιουλίου 2016, κι επέφερε βαθιές αλλαγές στο στράτευμα και στην στρατηγική.

Ο αγώνας για την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου, που διαθέτει πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτήν την αλλαγή και αποτέλεσε το άλλοθι της Τουρκίας γιανα έχει στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων. Στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στο νότιο άκρο της Σομαλίας και του Κατάρ, ενώ στη Δύση η παρέμβαση εκτείνεται από την Λιβύη και στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.

Μπορεί η ήττα που υπέστη η Ελλάδα στα Ίμια να είχε ως συνέπεια το “γκριζάρισμα στο Αιγαίο” και το πνεύμα ενδοτικότητας της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις να ευνόησε την ενδυνάμωση του μειονοτικού παραϊερατείου, η τουρκική επιθετικότητα φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο την δημιουργία “γκρίζων ζωνών” στην Θράκη.

Με την “Μάχη του Έβρου” την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 και την δυναμική ανταπόκριση του Πολεμικού Ναυτικού στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού ο Ελληνισμός και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να στηρίξουν την Πολιτική Ηγεσία στην προάσπιση των Εθνικών Δικαίων εμπνέοντας το αίσθημα της ασφάλειας στο Έθνος και τον σεβασμό στους Εχθρούς.

Η Ελληνική Διπλωματία οφείλει να είναι διεκδικητική και η Πολιτική Ηγεσία να αποκωδικοποιεί με ορθό τρόπο τα μηνύματα των τρεχουσών εξελίξεων. Βασική προϋπόθεση πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση όχι μόνον στα σαλόνια, αλλά και τα αλώνια των εξελίξεων.

Στα καθ’ημάς,αν και  ο ίδιος ο Μ. Τσαβούσογλου είδε την επίσκεψή του στην Θράκη μας το έδωσε να το καταλάβουμε με σαφήνεια, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξέρουμε εάν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί τις δυνατότητες της Κοινότητας των Πληροφοριών στην Θράκη και αν οι Έλληνες Αξιωματούχοι γνωρίζουν με ακρίβεια χιλιοστού μαγνητοταινίας τα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και τα όσα συζήτησε με τους συνδαιτημόνες του στο Εστιατόριο ASBA στο χωριό Θάμνα..

 

Κι επίσης θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξέρουμε εάν το επιδόρπιο στα Θάμνα ήταν ο κουραμπιέςΑυτά συζητήσαμε και στο ΡάδιοSferikos.gr με την Συνάδελφο κ. Όλια Γκαντανίδου

Ποιοί προωθούν τις “Γκρίζες Ζώνες” στην Θράκη;

1 Ιουνίου 202115:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η τουρκική επιθετική πολιτική έχει διαμορφώσει το στρατηγικό σχέδιό της για την δημιουργία Γκρίζων Ζωνών στην Θράκη κι αυτό προσπάθησε να το υλοποιήσει τον Μάρτιο του 2020 κατά τα πρότυπα των Ιμίων , χωρίς να υπολογίζει ότι οι Θρακιώτες θα έδιναν την δική τους Μάχη του Έβρου.

Ανεξάρτητα από την στάση του πολιτικού δυναμικού της Χώρας και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων της ΕΕ, η Ελλάδα δεν ηττήθηκε στον Έβρο (όπως συνέβη στα Ίμια) κι έτσι ανετράπησαν οι σχεδιασμοί της γείτονος και των υποστηρικτών της για επίσπευση του σχεδίου των Γκρίζων Ζωνών στην Θράκη, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τα σχέδιά της στα πλαίσια του κηρυχθέντος υβριδικού ελληνοτουρκικού πολέμου.

Η δημιουργία “Γκρίζων Ζωνών” στην Θράκη συνίσταται σε τρία βασικά στάδια:

  1. την επιβολή του δικτύου των παρακρατικών και παραθρησκευτικών εκπροσώπων του πολιτικού ισλάμ υπό την ηγεσία των Μετέ-Σερήφ,
  2. την παγίωση των παραλλήλων δομών (σε θρησκεία, εκπαίδευση, οικονομία, υγεία, κοινωνία κ.α.),
  3. στην διαμόρφωση ενός “αρχιϊερατικού” πυλώνα θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής με στόχο την κεντρική πολιτική σκηνή με την δημιουργία ενός “αρχιιερατείου” για τους μουσουλμάνους εκτός Θράκης.

Η ολιγόωρη αλλά στοχευμένη παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ροδόπη κατέδειξε και τον μηχανισμό της υλοποίησης αυτού του σχεδίου τον οποίον απαρτίζουν

  • α) το δίκτυο των παρατύπων παραθρησκευτικών λειτουργών
  • β) οι παραεκπαιδευτικές δομές που στόχο έχουν την αύξηση της επιρροής τους εντός των δημοσίων σχολείων κι όχι μόνον των μειονοτικών μέσω των ιδιωτικών φροντιστηρίων κουράν-κουρσού
  • γ) η ενίσχυση δικτύου πολιτιστικών και άλλων συλλόγων με την στήριξη τόσο της τουρκικής κυβέρνησης όσο και το δίκτυο των αιρετών σε τοπικό επίπεδο
  • δ) ο μηχανισμός ψηφοδοσίας σε συγκεκριμένους αρεστούς πολιτικούς ή κομματικά στελέχη
  • ε) η διατήρηση αμιγώς εθνικιστικών μηχανισμών πίεσης όπως είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, το ΚΙΕΦ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης
  • στ)οι “πρόθυμοι” για συνεργασία επώνυμοι κι επιφανείς της πλειονότητας αλλά και άλλων εθνοτικών ή γλωσσικών ομάδων οι οποίες και πρέπει να διεμβολισθούν και να αφομοιωθούν.

Ξεχωριστής σημασίας το γεγονός ότι κατά την διήμερη παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη και την Αθήνα κατεγράφησαν στο Αιγαίο 110 παραβιάσεις από ελικόπτερα ,αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο τουρκικός παράγοντας ενισχύει ο,τιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ρευστοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στην Θράκη ακόμη και μέσω της μόνιμης εγκατάστασης στα εδάφη αυτά πληθυσμών που θα μπορούσαν να δράσουν αποσταθεροποιητικά, για αυτό τον λόγο και προσπαθεί να διαχειρισθεί και τους μηχανισμούς της λαθρομετανάστευσης και του διεθνοποιημένου οργανωμένου εγκλήματος με απολήξεις ακόμη κι εντός της ελληνικής επικράτειας.

Να επισημανθεί ότι η Αγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχοποίησης των ελληνικών συνόρων στον Εβρο, τεστάροντας και την αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων:Από την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον Μάρτιο του 2018, και την Μάχη του Έβρου με σειρά ενόπλων επεισοδίων σε παρέβριες περιοχές μέχρι τις πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, πάνω από χερσαίες περιοχές στην ακριτική ζώνη (για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια) και το αίτημα της Άγκυρας για συγκρότηση διμερούς επιτροπής που θα ελέγξει τη συνοριακή γραμμή, αποτελούν μια σειρά γεγονότων που φανερώνουν ότι πλέον η Τουρκία «σημαδεύει» σταθερά και τον Εβρο!

Ανησυχία προκαλούν και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις του Σχεδίου Μηταράκη -ΕΕ με την δημιουργία μιας διασυνοριακής ζώνης εγκατάστασης μεταναστευτικών πληθυσμών(ΚΥΤ Φυλακίου) τόσο ως προς την δημογραφική αλλοίωση και την αναμενόμενη υποβάθμιση της περιοχής όσο και ως την δημουργία μηχανισμών εποπτείας της ΕΕ (FRONTEX, NATO, Ευρωκράτες και ΜΚΟ) που θα συμπιέσουν ασφυκτικά την Ελλάδα και θα δημιουργήσουν μία αποσταθεροποιητική δυναμική στα μετόπισθεν της αμυντικής διάταξης του Έβρου.

Η διαφαινόμενη δημιουργία “προνομιακών ζωνών” για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ στο Ν. Έβρου με την στρατιωτικοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης συμπληρώνουν τους μηχανισμούς εκείνους που υποκαθιστούν την ενδογενή αποτρεπτική ισχύ της Χώρας έναντι ξένου επιβουλέα καθώς ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας ενδέχεται να βρίσκουν εμπόδια σε σχέδια διεθνοποίησης ή διεθνών ανταγωνισμών.

Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη η στάση των ΗΠΑ ή της ΕΕ έναντι της τουρκικής απειλής που αντιμετωπίζει η Χώρα μας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και μακροσκοπικά ενώ δεν ξέρουμε πώς η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η προβληθείσα στρατιωτική, αμυντική και δημόσια διπλωματία θωρακίζουν την Ελληνική Κυριαρχία στον Έβρο την ίδια στιγμή που η Θράκη αποκτά έναν post-μεταψυχροπολεμικό γεωπολιτικό ρόλο που δεν προκύπτει ότι είναι συμβατός με το Ελληνικό Εθνικό Συμφέρον.

Στην ευρύτερη θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με τις πολυδιαφημιζόμενες διερευνητικές επαφές θυμόμαστε τις δεσμεύσεις Σημίτη στο Ελσίνκι (τις οποίες ενταφίασε ο Κώστας Καραμανλής) ο οποίος είχε δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την Θράκη , την Θάσο και την Σαμοθράκη και είναι αυτές ακριβώς οι δεσμεύσεις που είναι αρεστές σε εταίρους μας στην ΕΕ!

Πρόσθετος επιβοηθητικός παράγοντας που ευνοεί τα σχέδια της Τουρκίας είναι η κατάσταση που επικρατεί εθνικά και τοπικά: οι διαχρονικές παθογένειες της Ελληνικής Διοίκησης στην περιοχή,η αναξιοκρατία, τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα των κομμάτων εξουσίας , οι εξαρτήσεις της τοπικης ελίτ,η δημογραφική ερήμωση ολόκληρων περιοχών με ταυτόχρονη οικονομική αποψίλωσή τους, η δράση μηχανισμών και φορέων που στοχεύουν στο Εθνικό Φρόνημα της περιοχής.η απουσία ισχυρής πνευματικής ηγεσίας σε Εκκλησία, ΔΠΘ και πολιτιστικούς φορείς, τα υπολειτουργούντα μέσα ενημέρωσης, η αδιαφάνεια στην διαχείριση κονδυλίων και η απουσία ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδίου που θα θωρακίσει την περιοχή κοινωνικά , οικονομικά, πολιτισμικά.

Το τοπικό πολιτικό δυναμικό καλείται να δώσει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην παραγωγική και δημογραφική ερήμωση, την φυγή του ενεργού πληθυσμού από τους οικισμούς, τα χωριά και τις κωμοπόλεις προς τα αστικά κέντρα, και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στον γενικό πληθυσμό.

 

Γκρίζα Ζώνη” για τους Έλληνες Δημοσιογράφους η Κομοτηνή – Στο επίσημο γεύμα στα Θάμνα και οι τρεις Έλληνες βουλευτές

30 Μαΐου 202115:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Χαρακτηρίζοντας ως “ιδιωτική” την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη και με την πρόφαση της “δράσης” ακραίων ακτιβιστών (χωρίς να τους προσδιορίζει κανείς), η Αθήνα και η Ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρούν να κρατήσουν ανενημέρωτη την Κοινή Γνώμη για την ΔΗΜΟΣΙΑ κι ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου , χωρίς την συνοδεία Έλληνα Διπλωμάτη μετέβη από τον Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρουπόλεως οδικώς στην Κομοτηνή με πρώτο προορισμό το Τουρκικό Προξενείο στις 11 .15  όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία της μειονότητας προεξαρχόντων  των παρατύπων παραθρησκευτικών αυτοκληθέντων λειτουργώνΑχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών στον προαύλειο χώρο του σχολείου, ενώ δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους.

 

Το σημαντικό είναι η ανθρωπότητα, είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο και προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες ειναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε. Ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.Σύμφωνα με τις  πληροφορίες του  Komotinipress στο γεύμα του Τούρκου ΥΠΕΞ συμμετείχαν και οι Έλληνες Βουλευτές της Μειονότητας .Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι Ιμπράημ Σερίφ και  Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. 

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τούρκο ΥΠΕΞ υποδέχθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο ΤΥΦΥΠΕΞ Sedat Önal, τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin, τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Murat Ömeroğlu και υποπρόξενοι οι οποίοι και τον συνοδεύουν στην περιοδεία του.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι , πολλοί εκ των οποίων ήρθαν από την Αθήνα, εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τοπική πραγματικότητα, δεν είχαν την απαραίτητη ενημέρωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι άλλοι επέμεναν να μιλούν για “υποτονική” επίσκεψη , χωρίς “ακρότητες” κοκ την στιγμή που ο τούρκος ΥΠΕΞ επέβαλε την δική του παρουσία με την ανοχή του ελληνικού Κράτους.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση βάσει της διπλωματικής εθιμοτυπίας κι ελληνικής φιλοξενίας θα ήταν να συνοδεύσει τονSedat Önal ο ομόλογός του κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Επικεφαλής της ΥΠΥ Ξάνθης. 

 

 

 

 

 

Πώς είδε ο Τούρκος ΥΠΕΞ την “ιδιωτικο-επίσημη” επίσκεψή του στην Θράκη (video)

30 Μαΐου 202121:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ολοκληρώθηκε η “ιδιωτικοεπίσημη” επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο, Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ιδιαιτέρως αναλυτική είναι η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη, κι αυτό από μόνο του ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ τον ΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ.

Να επισημανθεί ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ή συμπτωματική η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη. 

Άνήμερα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη συνεχίστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ 4 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 καθώς και 6 ελικόπτερα προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χωρου της Ελλάδας.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια τελέστηκε προσευχή και ο ίδιος φύτεψε ένα πλατάνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αυτή τη στιγμή παραθέτει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, ενόψει της αυριανής επίσημης συνάντησής τους , ενώ παράλληλα έχουμε δηλώσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε “ιδιωτικο-επίσημη”επίσκεψη στην Θράκη η οποία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη ανάρτηση του ο Τσαβούσογλου αναφέρει τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις.»

Ο υπουργός ανάρτησε και φωτογραφία από το αεροδρόμιο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Στην επόμενη ανάρτηση του ανέβασε φωτογραφία με τους παραθρησκευτικούς , παρατύπους και ετεροτοποθετηθέντες αυτοαποκαλουμενους μουφτήδες Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ, και Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ.

Ο Τσαβούσογλου σημειώνει τα παρακάτω στο μήνυμα του:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα πρώτα με τον μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ και τον μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ. Το έργο των μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και σύμπνοιας της Τουρκικής Μειονότητας.»

Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

«Τονίσαμε ότι είμαστε πάντα και με αποφασιστικό τρόπο δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματα τους και υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά την σθεναρή υποστήριξη μας», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του στο Twitter για τη συνάντηση.

Αργότερα ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον τάφο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Δυτική Θράκη ο υπουργός αναχώρησε οδικώς για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

 

 

 

Περιμένοντας τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Κομοτηνή

30 Μαΐου 202110:27

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ “συμπίπτει” με την Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και ως προπαρασκευή της θεωρείται η προ 25 ημερών επίσκεψη στην Θράκη του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σινάν Κιράν η οποία και ήταν επίσης “ιδιωτική” χωρίς τη συνοδεία Έλληνα διπλωμάτη ή ομολόγου του.

Η “ιδιωτική” επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη εντάσσεται σε ένα μακρόπνοο σχέδιο στρατηγικής για την περιοχή του οποίου οι κύριοι άξονες εντοπίζονται στην διεύρυνση της «εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας» με την «κατασκευή τουρκικής μειονότητας» όπου και όπως είναι δυνατόν, την ενίσχυση ενός δικτύου 110 τουρκοφρόνων συλλόγων που λειτουργούν με ένα πολυπυραμιδικό σχήμα και οι οποίοι έχουν την εποπτεία του “θρησκευτικού, πολιτισμικού,κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της μειονότητας” και βεβαίως την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν την μειονότητα.

Οι Τούρκοι Αξιωματούχοι περιφρονούν την ελληνική έννομη τάξη και τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες, παραβιάζουν τα διπλωματικά πρωτόκολλα στις επισκέψεις τους , δημιουργούν σκόπιμο κλίμα σύγχυσης στα σύνοικα στοιχεία (Αλεβίτες, Πομάκους, Ρομά κ.α.) ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την δραστηριοποίηση δομών οργανωμένου εγκλήματος σε δραστηριότητες διακίνησης παρατύπων μεταναστών που βρίσκουν στήριξη σε επίσημες (παρα)κρατικές ή (παρα)θρησκευτικές δομές.

Η παθητική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, της οποίας η αρχική αμηχανία ήταν έκδηλη και στην τωρινή επίσκεψη , σε ανάλογες περιπτώσεις δημιουργεί μια έντονη ανησυχία στον Χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης καθώς δίνεται η εντύπωση ότι στην δημογραφικά αποδυναμωμένη και οικονομικά εξασθενημένη Θράκη δημιουργούνται «γκρίζες ζώνες» με απρόβλεπτες επιπτώσεις και το φόβο μιας πιθανής «προβοκάτσιας».

Ας μην ξεχνάμε και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο 2020 και την Μάχη του Έβρου όπου η αποφασιστική αντίδραση των Θρακιωτών και των Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψαν την απόπειρα προσβολής των συνόρων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ “γκριζάρει” την Ροδόπη με αποχαιρετιστήριο βίντεο (video)

31 Μαΐου 202121:31

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι μηχανισμοί της τουρκικής προπαγάνδας, δημιούργησαν ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 39 δευτερολέπτων με το οποίο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αποχαιρέτησε» την Ελλάδα μετά τη διήμερη επίσκεψή του.

Στην λογική του “κάνω ό,τι σκέφτομαι” και “άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε” με αγγλικούς υποτίτλος και τον ίδιο αφηγητή στην τουρκική γλώσσα, αφιερώνει τα 2/3 του χρόνου στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, παγιώνοντας και νομιμοποιώντας όλο το παρακρατικό μειονοτικό παραϊερατείο.

Στα υπόλοιπα 28 δεύτερα έχει πλάνα από τις συναντήσεις του με κκ Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια ενώ δεν υπάρχει κανένα πλάνο από την συνάντηση της Καβάλας με Φραγκογιάννη-Σ.Ονέλ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει το χατήρι στην ελληνική πλευρά να μην αναφερθεί στην “τουρκική μειονότητα”… με λόγια αλλά “αδειάζει” τους συνομιλητές του με εικόνες από τη “ιδιωτική”επίσκεψή του,όπου να υπενθυμίσουμε είχαν αποκλειστεί οι Έλληνες δημοσιογράφοι από την κάλυψή της.



 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”