Ο στόχοι της επίσκεψης του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Θράκη και ο βαθύς ύπνος της Αθήνας

 


Ο στόχοι της επίσκεψης του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Θράκη και ο βαθύς ύπνος της Αθήνας (video)

7 Μαΐου 202109:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η επίσκεψη του ΤΥΦΥΠΕΞ Γ.Σ. Κιράν πήγε ακριβώς όπως την είχαμε προβλέψει και ο αναγνώστης μας μπορεί να το διαπιστώσει παρακολουθώντας τα αναρτηθέντα κείμενα στον παρόντα ιστότοπο.

Η Αθήνα διέπραξε ένα ολέθριο λάθος αφήνοντας την τουρκική προπαγάνδα να αναπτυχθεί επί ελληνικού εδάφους δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις εκτός Χώρας και ανησυχία στους Έλληνες εντός αυτής.

Ένας συγχρονισμένος μηχανισμός τουρκικής προπαγάνδας με 32 tweets και 17 αναρτήσεις στο facebook σε συνδυασμό με την προβολή ειδήσεων από συμβατικά μέσα ενημέρωσης προέβαλλε διαρκώς τις κινήσεις και την δημόσια δραστηριότητα του ΤΥΦΥΠΕΞ χωρίς την λήψη αναλόγων αντιμέτρων από την ελληνική πλευρά στα πλαίσια του εν εξελίξει υβριδικού επικοινωνιακού πολέμου.

Σε μία εποχή έντονης κρίσης στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας η διάχυση ενός σύγχρονου κι ευπρεπισμένου εθνικιστικού λόγου στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει την δική του σημασία στην διαμόρφωση και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης  ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων κι αντιλήψεων.

Έχει σημασία ν’αντιληφθούμε ότι την διαδραστικότητα που επιτυγχάνεται με τα social media καθώς τα  Tweets με εικόνες λαμβάνουν 18% περισσότερα κλικ, 89% περισσότερα likes και 150% περισσότερα retweets, ενώ κοινοποιούνται 125 εκατομμύρια hashtag και 500 εκατομμύρια GIF καθημερινά. Ο μηχανισμός του ΤΥΦΥΠΕΞ επένδυσε απ’ό,τι φαίνεται σε  καμπάνιες άμεσων μηνυμάτων(Direct message) οι οποίες και είναι 300% πιο αποτελεσματικές στην διαδοσιμότητα της είδησης και της αντίδρασης των χρηστών. Η κορωνίδα αυτής της τακτικής ήταν η σημερινή ενσωμάτωση video καθώς τα tweets που περιλαμβάνουν εικόνες ή βίντεο έχουν 94% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν retweet.

https://twitter.com/yavuzselimkiran/status/1390391978156773380

Στα παραπάνω να προσθέσουμε και τους απρόσμενους συμμάχους του τουρκικού μηχανισμού προπαγάνδας που εντοπίζονται στην αυτολογοκρισία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στην επιλεκτική αφωνία των θρακιωτών δημοσιογράφων, στην αμηχανία του κρατικού μηχανισμού και στην άφωνη τοπική ηγεσία μπροστά στην επέλαση του επικοινωνιακού επιτελείου του τουρκικού darknet και τη ομολογουμένως άνεση του Γ.Σ. Κιράν ο οποίος έκανε περίπατο χωρίς καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Σε αυτό το σύντομο απολογιστικό σημείωμα να επισημάνουμε την απαράδεκτη από κάθε άποψη δημοσιογραφική κάλυψη από την κρατική ραδιοτηλεόραση για λόγους που ξέρουν  μόνον οι ιθύνοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία “διερευνητική” επίσκεψη…

Ποιός Έλληνας Αξιωματούχος θα συνοδεύει τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ;

Ολοκληρώθηκε η “ιδιωτική απόβαση” του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο – Αμήχανη παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση (video, photos)

Ακόμη μία “ιδιωτική” επίσκεψη του ΤΥΦΥΠΕΞ…

Οι “ιδιωτικές” συναντήσεις και η συνέντευξη τύπου του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Κομοτηνή (video)

Από την ΕΡΤ στο TRT (3ο μέρος)

Μόνον ιδιωτική επίσκεψη δεν πραγματοποιεί ο ΤΥΦΥΠΕΞ στην Ελλάδα (video)

“Σινιάλο διεθνιστικής αλληλεγγύης στη Ροζάβα” με παραλήπτη τον ΤΥΦΥΠΕΞ

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα εφαρμόζει τις προβλέψεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης, σχετικά με μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Οι στόχοι της επίσκεψης του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Θράκη (2ο μέρος)

13 Μαΐου 202107:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η πρόσφατη επίσκεψη του ΤΥΦΥΠΕΞ Γ.Σ. Κιράν στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη πρέπει να αξιολογηθεί μέσα από πολλαπλές αναγνώσεις καθώς το ερντογανικό κατεστημένο προανακοινώνει τις επικείμενες κινήσεις του.

Η κατ’ευφημισμόν “ιδιωτική επίσκεψη” (ένα εφεύρημα συγκάλυψης της παράλληλης διπλωματίας) αναπτύχθηκε στους εξής άξονες οι οποίοι μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν κι όπως φαίνεται θα αποτελέσουν και αντικείμενο μελλοντικής φόρτισης στο πλαίσιο των ε/τ σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα:
1. Η διεύρυνση της «εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας» με την «κατασκευή τουρκικής μειονότητας» όπου και όπως είναι δυνατόν:
α.Μόνον περιθωριακή δεν πρέπει να χαρακτηρισθεί η συνάντηση του ΤΥΦΥΠΕΞ με τα μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα όσα διακηρύσσει στα διεθνή fora η τουρκική προπαγάνδα η οποία μιλάει “για κοινότητα 7 χιλιάδων Τούρκων που ζουν στη Θεσσαλονίκη” εγείροντας σειρά αιτημάτων για “πολιτιστική αυτονομία” αυτής της “κοινότητας” ακόμη και σε γειτονικούς νομούς όπως έγινε και στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας Ημαθίας
β. Την ίδια “πυρηνική” διάσταση κρύβει και η επίσκεψη στο Διδυμότειχο όπου δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Έβρου ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την «βίαιη» και «καταναγκαστική» τουρκοποίηση αθιγγάνων και πομάκων σε περιοχές του Βορείου Έβρου έχοντας , όμως, αναπτύξει δραστηριότητα και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (Άβαντος, Φέρρες). Σε παλαιότερο κείμενό μας είχαμε ενδεικτικά αναφερθεί και στον τρόπο που διεισδύει στις τοπικές δομές ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σουλεϊμάν Ματζίρ, ο οποίος ανήκει στον σκληρό πυρήνα συνεργατών του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.Διαβάζοντας το καταστατικό του συγκεκριμένου συλλόγου βλέπουμε πως ανάμεσα στους σκοπούς του είναι «η περιφρούρηση των δημοκρατικών θεσμών και η προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών στην κοινωνία και την πολιτεία, η υπεράσπιση και κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής του Έβρου στην Αθήνα και όπου αλλού είναι εγκατεστημένη και την προστασία της περιουσίας της μουσουλμανικής κοινότητας”. Κάπως έτσι βλέπουμε το τουρκικό προξενείο να αναζητά κοινότητες Τούρκων και στο Γκάζι της Αθήνας
γ.Οι συναντήσεις που είχε ο ΤΥΦΥΠΕΞ με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων εντός του Προξενείου ή των γραφείων των Σερήφ, Μετέ παγιώνουν την τακτική της Τουρκίας με την στήριξη πλέον των 110 συλλόγων που λειτουργούν με ένα πολυπυραμιδικό σχήμα με τις κορυφές να αναδεικνύουν 10 “μητρικούς” συλλόγους οι οποίοι έχουν την εποπτεία του “πολιτισμικού,κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της μειονότητας”

2. Η πλαισίωση του ΤΥΦΥΠΕΞ από τους εκπροσώπους του πολιτικού ισλάμ του ερντογανικού καθεστώτος στόχευε στην καθυπόταξη κάθε διαφοροποιημένης θρησκευτικής πεποίθησης εντός της μειονότητας αφού ως γνωστόν η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για να μη μείνει ούτε ένας Αλεβίτης/Μπεκτασής στην ελληνική Θράκη αλλά δεν χάνει ευκαιρία και με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τον ρόλο των τοποτηρητών των Μουφτειών της Θράκης.

3.Ένα από τα λιγότερα γνωστά σημεία της “ιδιωτικής επίσκεψης” του ΤΥΦΥΠΕΞ ήταν το περίφημο “ιδιωτικό” γεύμα Ιφτάρ των 15 ατόμων στο οποίο συμμετείχαν και οι ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ εκ των οποίων και τα τρία μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κι αυτό αποτελεί μία διάσταση που πρέπει να ερμηνευθεί και να αναλυθεί ποικιλοτρόπως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια τοποθέτηση εκάστου ενός εκ των τριών για τις δηλώσεις ΤΥΦΥΠΕΞ καθώς τους βολεύει όλους το αφήγημα της ιδιωτικής επίσκεψης. Θα τονίζαμε και την παρουσία δίπλα στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου των υποδίκων και καταδικασθέντων Σερήφ και Μετέ.

4.Στις διεθνείς σχέσεις, με την ασαφή και απροσδιόριστη οντότητα του διεθνούς συστήματος, δεν συναντάται η έννοια της αυτορύθμισης ή της ώριμης συμπεριοφοράς αλλά μάλλον κυριαρχούν φυγόκεντρες τάσεις και για αυτό το λόγο η διπλωματία παρεμβαίνει για να τις επαναφέρει στην συμπεφωνημένη σταθερή τροχιά. Το λάθος του φοβικού ελληνικού κατεστημένου να μην ορίσει έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη ως συνοδό του ΤΥΦΥΠΕΞ εξέπεμψε εικόνα αδυναμίας στην μειονότητα , και μάλιστα στην σκεπτόμενη, που αποζητά την εικόνα του στιβαρού και σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Αντ’αυτού βλέπει μία διγλωσσία ακόμη και από τους εκλεγμένους βουλευτές.

5. Εφόσον ήταν ιδιωτική επίσκεψη ενός θρησκευομένου πολιτικού, ποιός ανέλαβε την ευθύνη να ανοίξει το 1ο Δημοτικό Μειονοτικό Σχολείο εν μέσω πανδημίας, να το επισκεφθεί και επιθεωρήσει ο ΤΥΦΥΠΕΞ ενώ προχώρησε και στην συμβολική δεντροφύτευση.

6.Η επίσκεψη σε εκπροσώπους και φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων , ακόμη και η επίσκεψη στις τοπικές αγορές, περνούν το μήνυμα μιας παράλληλης οικονομικής δραστηριότητας που ήδη είναι διακριτή σε τοπικό επίπεδο την στιγμή λειτουργώντας στα πλαίσια ενός ιδιότυπου τοπικιστικού οικονομικού “πατριωτισμού” που λειτουργεί ανταγωνιστικά στην τοπική οικονομία.

7.Κυκλοφορούν φήμες ότι ο ΤΥΦΥΠΕΞ εξέτασε και την πολιτική αναδιάταξη των δυνάεμων και των προσώπων που εκπροσωπούν την μειονότητα εκτός του πυρήνα του εμβληματικού ΚΙΕΦ/DEB το οποίο θα λειτουργήσει ως brand name της μειονοτικής πολιτικής σκηνής.

8.Η παθητική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ενεργητική Παρουσία του νεοθωμανού επισκέπτη δημιούργησε επίσης έντονη ανησυχία και στον Χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης ο οποίος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνυματα που μερικές φορές χρειάζονται αποκρυπτογράφηση χωρίς όμως να είναι διαθέσιμες οι κλείδες, κι αυτός θα μπορουσε να είναι ένας από τους έμμεσους στόχους των διοργανωτών της επίσκεψης του ΤΥΦΥΠΕΞ στην περιοχή μας.

9. Εφόσον ήταν ιδιωτική η επίσκεψη του ΤΥΦΥΠΕΞ για ποιό λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠ Κομοτηνής έτρεξε κάθιδρος να βάψει με δέκα χέρια μπογιά τον τοίχο του δημοτικού σχολείου που θα επισκεπτόταν ο κ. Γ.Σ. Κιράν για να καλύψει τα συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν;

10. Απορίας άξιον το ότι η κριτική σκέψη και η δημόσια κριτική εξισώνονται με την ηττοπάθεια ενώ στον δημόσιο λόγο φθάνουμε στο σημείο να πρέπει να ντρεπόμαστε που θέλουμε να ζούμε σε Γη Ελληνική!

Ολοκληρώθηκε η “ιδιωτική απόβαση” του ΤΥΦΥΠΕΞ στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο – Αμήχανη παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση (video, photos)

6 Μαΐου 202117:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά την χθεσινή γεμάτη από δραστηριότητες πρώτη ημέρα παραμονής του στην Ελλάδα, ο ΤΥΦΥΠΕΞ κ. Yavuz Selim Kıran συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin και τον Πρόξενο της Τουρκίας της Κομοτηνής Subutay Koç συνέχισε την ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του στην Θράκη χωρίς ,όμως, την συνοδεία ομολόγου του ή κάποιου Έλληνα Διπλωμάτη.

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη την κινητικότητα της τουρκικής αποστολής και όσο κι αν προσπαθεί με διαρροές να υποβαθμίσει το γεγονός στην ελληνική κοινή γνώμη (με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να συμπεριφέρονται αμήχανα) η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Με λόγια και έργα ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ περιφρονεί την ελληνική έννομη τάξη και τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και θέτει εκ νέου το μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη χωρίς καμία αντίσταση.

Σήμερα, πραγματοποίησε επισκέψεις με έντονο συμβολισμό: στην Ένωση Καπνοπαραγωγών, σε επαγγελματίες της πόλης, στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο όπου φύτεψε κι ένα αναμνηστικό δενδρύλιο, στο γραφείο του Ιμπραήμ Σερήφ που υποδύεται τον θρησκευτικό λειτουργό και τέλος στον τάφο του Α. Σαδήκ.

Στο ίδιο μοτίβο ο ΤΥΦΥΠΕΞ συνέχισε την επίσκεψή του και στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το γραφείο του Αχμέτ Μετέ, την ΤΕΞ και καταστήματα της περιοχής. Στην ΤΕΞ τόνισε ότι “Δεν θα κρεμάσουμε μόνο το σημάδι της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την παράδοση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των συγγενών μας. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.”

Η “ιδιωτική επίσκεψη” του ΤΥΦΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε πριν από λ/ιγο με την επίσκεψη στο Διδυμότειχο και το τέμενος Βαγιαζήτ για να ενημερωθεί για τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με το didymoteicho.net  στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, έγινε αναφορά για το ύψος της χρηματοδότησης καθώς επίσης και για το στάδιο που βρίσκονται οι μελέτες αυτήν την στιγμή.  

Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών, κ.  Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση  του τεμένους, ότι είναι μείζονος σημασίας η αποκατάστασή του και αναμένει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με την δέουσα προσοχή.

Βεβαίως το βασικό ερώτημα αφορά το ΠΟΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΦΥΠΕΞ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”