Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απασχόλησε το τουρκικό ΣΕΑ που την χαρακτήρισε ως "τουρκική"

 

 

 

31 Μαρτίου 202109:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 30/3/2021 συνήλθε για δεύτερη φορά εντός του τρέχοντος έτους σε πλήρη σύνθεση και υπό τον Προεδρία του Ρ.Τ.Ερντογάν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (MGK) προκειμένου να εξετασθούν ” οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, οι δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λιβύη, στη Συρία επίσης θα συζητηθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γενικότερα τα θέματα στρατηγικής σημασίας.”

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δραστηριότητες του κοινού κέντρου παρατήρησης και επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός στο Καραμπάχ το οποίο εγκαινιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου από την Τουρκία και τη Ρωσία ενώ συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις Στο στη Συρία και στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας θέτοντας εν αμφιβόλω την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία αλλά και την όποια συμφωνία στην Πενταμερή που έχει προγραμματισθεί σε έναν μήνα στη Γενεύη,αφού για τις τουρκοκυπριακές συνομιλίες αναφέρεται ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι “ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις σε ατζέντα που βασίζεται στην ισότητα (των δυο πλευρών) και λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού αντί των προσεγγίσεων που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη”..Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές “για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.”

Ξεχωριστή αναφορά υπάρχει ως προς το θέμα της “τουρκικής μειονότητας” στην Θράκη που συνδέεται και με τις προσφυγικές ροές προς μελλοντική εκμετάλλευση καλώντας, μάλιστα, τη χώρα μας να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι “αντιμετωπίστηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο”. Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ επισημαίνεται ότι “η Τουρκία απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο προς την Αθήνα, αλλά η ελληνική πλευρά έχει αυξήσει την εχθρική συμπεριφορά.”

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας αλλά και την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων.

Τέλος, στη συνεδρίαση έγινε αναφορά στις επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως την PKK/KCK-PYD/YPG, την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ και στις επιχειρήσεις κατά της DAESH/ISIS ενώ συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα περιφερειακά και εθνικά θέματα ασφάλειας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση “εκφράζεται η επιδίωξη της Άγκυρας για την ανάπτυξη πολιτικών που θα διασφαλίζουν ένα περιβάλλον σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο με λύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ενώ ζητείται από τρίτες χώρες και δρώντες ναμια ουδέτερη και συνετή στάση.”

Το 2021 ας οραματισθούμε την “Ελλάδα των Τεσσάρων Θαλασσών”

25 Μαρτίου 202107:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παραμονές της Επετείου της Εθνεγερσίας του 1821, ο πρώην ΑΚΑΜ των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Ελληνικό Έθνος και την Κυβέρνησή μας ως ζητιάνους.. Μπορεί τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και οι λαλίστατοι σχολιαστές να το αποσιώπησαν, ωστόσο είναι ενδεικτικό το πώς μας βλέπουν οι “Σύμμαχοί” μας, πριν τους ταίσουμε κιμά από γαρίδες…

Την ίδια στιγμή ο προαιώνιος εχθρός του Γένους εξακολουθεί να εφαρμόζει τα όσα έχει από καιρό σχεδιάσει, με πεδία αναφοράς το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο που συμπεριλαμβάνει τις “γκρίζες ζώνες”, την κατάληψη απομακρυσμένων ελληνικών εδαφών, τον έλεγχο ελληνικού κυριαρχικού χώρου και κατάληψη μέρους της μη κατεχόμενης Κύπρου ή και όλης της Κύπρου.

Μετά την ήττα της Ελλάδας στα Ίμια, η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή μία αναθεωρητική επιθετική εξωτερική πολιτική τριών φάσεων:

  • Η πρώτη φάση του σχεδίου απέβλεπε στην προώθηση του μοντέλου της «Κοσσοβοποίησης» με εφαρμογή σε όλες τις ευαίσθητες ζώνες της βαλκανικής χερσονήσου με ενεργό συμμετοχή και στήριξη ενόπλων ομάδων και νεοθρησκευτικών ταγμάτων.
  • Στη δεύτερη φάση, μετά τις εχθροπραξίες, συμμετείχε ως «εγγυήτρια» χώρα στις επιχειρήσεις τύπου peace-keeping προωθώντας όμως τη νεοθωμανική ατζέντα με την κατασκευή κι εδραίωση «τουρκικών μειονοτήτων»
  • Στην τρίτη φάση εντοπίζονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις του νεοοθωμανικού δόγματος Ερντογάν για σταδιακό περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αν. Αιγαίο και τα νησιά μας και την ικανοποίηση επιμερους κι ενδιαμέσων στόχων της αναθεωρημένης «νεοθωμανικής ατζέντας» στην Θράκη στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου. Η Μάχη του Έβρου ακριβώς πριν ένα χρόνο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Με δεδομένη την διάθεση ενδοτισμού, στο όνομα της αποκλιμάκωσης, βλέπουμε ότι εν έτει 2021, 200 Χρόνια μετά την αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού, συρόμαστε από ταπεινώσεις σε ήττες και μάλιστα αμαχητί: με το πρόσχημα των διερευνητικών εντολών νομιμοποιούμε τις μονομερείς εδαφικές (και όχι μονον) διεκδικήσεις του Ερντογανικού Καθεστώτος κι επιτρέπουμε στους Τούρκους να μετατρέπουν το Αιγαίο σε νεοθωμανικό προτεκτοράτο αφού μετά τα Ίμια οι επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα στο Καστελλόριζο δείχνουν ξεκάθαρα για το ποιά είναι η στόχευση της Άγκυρας.

Ως αντίδοτο και με πρόθεση αυτοτόνωσης του εθνικοού μας (συν)αισθήματος, αυτές τις μέρες διαβάσαμε το βιβλίο Η Ελλάδα των τεσσάρων θαλασσών του καθ.Γιάννη Βαληνάκη (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) με τον Συγγραφέα να εξηγεί με ποιον τρόπο απέναντι σε μια επιθετική κι επικίνδυνη Τουρκία η ασφαλέστερη οδός για την Ελλάδα είναι να προετοιμαστεί σοβαρά διασφαλίζοντας αποτρεπτικά (με «έξυπνες» κινήσεις, τους κατάλληλους εξοπλισμούς και διπλωματικές συμμαχίες) αξιόπιστη στήριξη αλλά και αμυντική συνδρομή για τις δύσκολες περιστάσεις.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται το σχέδιο για την δημιουργία της «Ελλάδας των τεσσάρων θαλασσών», ή αλλιώς ο τετραπλασιασμός του εθνικού γεωστρατηγικού χώρου: 500.000 τετρ. χλμ. νέου θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου και στρατηγικού, οικονομικού και φυσικά ενεργειακού πλούτου για την Ελλάδα. Για την υλοποίηση του Σχεδίου «Ελλάς επί Τέσσερα» ο συγγραφέας ως πολιτικός και υφυπουργός ΥΠΕΞ του Κώστα Καραμανλή αποδύθηκε σε μια μάλλον μυστική εκστρατεία διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση με τους γείτονές μας «κάτω από το ραντάρ» της Τουρκίας (και μάλιστα χωρίς να του το έχει πιστώσει κανείς).

Ο καθ. Γιάννης Βαληνάκης επιμένει ιδιαίτερα στο ότι προκειμένου να προσέλθει σε διερευνητικές επαφές, όχι μόνο θα πρέπει να πληρούνται σαφείς προϋποθέσεις, αλλά και να κατατεθούν χάρτες και συντεταγμένες που θα αποτυπώνουν με ακρίβεια τα δικαιώματα και τις ελληνικές διεκδικήσεις για όλες τις θαλάσσιες ζώνες που προβλέπει η ΣΔΘ: 12 ν.μ. χωρικών υδάτων ξεκινώντας από ευθείες γραμμές βάσης, συνορεύουσα ζώνη +12 ν.μ. για τους συγκεκριμένους σκοπούς που αναφέρει η ΣΔΘ, ΑΟΖ κ.ά. Τα εξωτερικά αυτά όρια που δικαιούται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να διεκδικεί η Ελλάδα αποτυπώνει μάλιστα ο συγγραφέας σε αξιόπιστους χάρτες που πρώτη φορά δημοσιεύονται, είναι ασφαλώς φιλόδοξοι αλλά τεκμηριωμένοι κι από τον λεγόμενο χάρτη της Σεβίλης.

Υπαινικτικά επισημαίνει βέβαια, όπως κάθε έμπειρος διαπραγματευτής, ότι το τελικό αποτέλεσμα σπάνια είναι ίδιο με τις αρχικές διαπραγματευτικές θέσεις. Κι ότι γι’ αυτό, αν η Ελλάδα προσέλθει με τις σημερινές της μινιμαλιστικές θέσεις να αντιμετωπίσει τις παντελώς εκτός δικαίου της θάλασσας απαιτήσεις της Άγκυρας, κινδυνεύει να υποστεί βαριά ήττα.

Βεβαίως, χωρίς διπλωματία ισχύος που θα αναλάβει να επαναφέρει στην τάξη ακόμη και με στρατιωτικά μέσα τον Τούρκο ταραξία, κανένα διπλωματικό σχέδιο δεν έχει τύχη: επιβάλλεται οι απόγονοι των τουρκοασιατομογγόλων να αντιμετωπισθούν άμεσα τελέσφορα κάθε φορά που με τις παράνομες πρακτικές τους τουρκικά πολεμικά πλοία και ακτοφυλακή, ελικόπτερα, αεροσκάφη, εξελιγμένα drones, σεισμογραφικά, γεωτρύπανα, κλπ θα απειλούν την ελληνική κυριαρχία, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Οι Έλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι (άγνωστοι) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ που διαθέτει η Χώρα είναι σε θέση να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα σε κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Το Γένος, το Εθνος, ο Λαός με την κοινή Πίστη, την κοινή Γλώσσα, την Ελληνική Ταυτότητα έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο.Όπως “τότε” που οι Φιλέλληνες είδαν και θαύμασαν του Έλληνες...

Ας μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Κράτος στηρίχθηκε μάλλον στην Πανωραία Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινα, (Ψωροκώσταινα ή Ψαροκώσταινα) παρά στους αγενείς κλαρινογαμπρούς των διπλωματικών σαλονιών.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Υ.Γ. Η συνδημότισσά μας κ. ΠτΔ θα μπορούσε να προτείνει στους καλεσμένους της και τον εκλεκτό οίνο από το οινοποιείο που επισκέφθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Θράκη.

 

Θα μετατραπεί το Τρίγωνο Έβρου σε “Νησί Έλις” της Θράκης;

21 Μαρτίου 202121:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/3/2021, κι ενώ διεξαγόταν στην Αθήνα η Διάσκεψη των MED5 για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Εβρίτες αλλά και η κοινή γνώμη της Θράκης ενημέρωθηκαν μέσω ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για τα μισθωτήρια με τους 4 ιδιοκτήτες χωραφιών, οι οποίοι δέχθηκαν να τα νοικιάσουν για 10 χρόνια (5+5), αντί 1.000 ευρώ το στρέμμα.

ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ-4 ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ-3 ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ-2

Κι όλα αυτά βεβαίως, ενώ φαινόταν ότι η Κυβέρνηση με απόφαση Πρωθυπουργού είχε αναστείλει την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου με μία μικρή αύξηση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Η είδηση κυκλοφόρησε ήδη στον Έβρο προκαλώντας αντιδράσεις, κάτι που ανάγκασε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να συντάξει την ακόλουθη ανακοίνωση”Σε απάντηση δημοσιευμάτων τοπικών μέσων στον Έβρο αναφορικά με την ενοικίαση έκτασης, τονίζεται ότι ο σχεδιασμός δεν έχει μεταβληθεί από την ανακοίνωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου και το σχετικό ενημερωτικό που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία. Δηλαδή της μη επέκτασης της χωρητικότητας του ΚΥΤ αλλά αποκλειστικά της αναβάθμισης του ΠΡΟΚΕΚΑ”.

Όπως έιχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο κείμενό μας, “πρόκειται για μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη στην τοπική κοινωνία, η οποία εδώ και ένα εξάμηνο βλέπει μυστικές διαβουλεύσεις τοπικών παραγόντων με το κυβερνητικό σύστημα προσβλέποντας σε μελλοντικά αξιώματα ή σε πρόσκαιρα οικονομικά ωφέλη.Στην δεδομένη χρονική στιγμή είναι πρόδηλη η κινητοποίηση των κατοίκων του Έβρου μέσω άτυπων ομάδων αγώνα όπως είναι το ΕΑΚΥΤ χωρίς όμως να διαφαίνεται η σύμπηξη κάποιου πιο ισχυρού συλλογικού οργάνου με κεντρικήπαρέμβαση.Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των Κυβερνητικών βουλευτών την στιγμή που Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΟΥΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ”

Το Σχέδιο Μηταράκη προχωράει με την σύμφωνη γνώμη του Έλληνα Πρωθυπουργού και την έγκριση συναρμοδίων υπουργών κάτι που ανέφερε ρητώς ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος στη διαδικτυακή εκδήλωση της AHEPA για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας αν και φαίνεται ότι την υπόθεση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου θα την αναλάβει ο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης ως πιο κατάλληλος σε αυτού του είδους τις αποστολές.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν έναν αναπόφευκτο διχασμό στην τοπική κοινωνία την ίδια στιγμή που θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ομοψυχία και σύμπνοια στην χάραξη κοινής στρατηγικής έτσι όπως αυτή παρουσιάσθηκε στη πρόσφατη κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Ορεστιάδας.

Σε σχετική συζήτηση που είχαμε στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 στις 9/3/2021 με την δημοσιογράφο κ. Όλια Γκαντανίδου, είχαμε αναρωτηθεί «Tι δεν μας είπε ο κ. Σχοινάς για τον Έβρο – Τι μας κρύβουν για το ΚΥΤ Φυλακίου;» επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό στην Θράκη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία άλλων διαστάσεων κρίση που, δυστυχώς, δεν μπορεί να την διαχειρισθεί μόνον η τοπική κοινωνία, οι Δήμαρχοι, τα τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Είχαμε αναφέρει σχετικά ότι “Η δημιουργία ενός αγνώστου αριθμού δομών υποδοχής κατά μήκος των συνοριακών μας εδαφών θα απειλήσει την ίδια την κυριαρχία μας, και θα εκληφθεί ως ένα έμμεσο κάλεσμα για μετανάστευση ” .

Ταυτόχρονα προτείνεται μία δέσμη δράσεων που συνίστανται στα ακόλουθα:

  1. Κατ’αρχήν θα έπρεπε ήδη οι Βουλευτές της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου να συνταχθούν με τους Συναδέλφους τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όπως τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, και τον κ. Μανούσο Βολουδάκη κατά την Ενημέρωση Επιτροπών της Βουλής επί του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από τον Επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
  2. Παράλληλα θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σώσουν ό,τι μπορούν καθώς με ενημερωτικό της 12σέλιδο έγγραφο, που διανεμήθηκε στις 8/3 σε επιλεγμένους παραλήπτες, η αρμόδια Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, αποκαλύπτεται ότι, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να «εξετάζεται» το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση.(βλ. EPRS_BRI(2017)595920_EN)
  3. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει μία εκστρατεία στην περιοχή με το απλό ερώτημα: ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;
  4. Επίσης , θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί το ερώτημα για το Ποιό Είναι το Δόγμα Αποτροπής της Ελληνικής Κυβέρνησης και η Ατζέντα Αντίδρασης στους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

Μέχρι στιγμής οι δράσεις για “την αναχαίτιση της επέκτασης του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου περιορίζονται μεταξύ άλλων, στην συμβολική κατάθεση στεφάνων την 25η Μαρτίου στον οικισμό του Φυλακίου στις 12 το μεσημέρι αλλά και την Διαμαρτυρία την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί έξω από τη δομή του ΚΥΤ”.

Μετά την Σιωπή των Ταγών στην Ροδόπη, ο Έβρος οφείλει να βρει τρόπους να αντιδράσει αφού πρώτα ενημερωθεί!

σ.σ.Το νησί Έλις (Ellis Island), στ’ ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.


Μια εκπομπή “ειδικών αποστολών” από την κρατική τηλεόραση…

16 Μαρτίου 202111:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή το 20λεπτο δημοσιογραφικό ένθετο της εκπομπής ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ με αφιέρωμα στην Θράκη  που προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση και έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτήν σε προηγούμενο σημείωμά μας.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε μία ημέρα πριν την διεξαγωγή των διερευνητικών εντολών στην Αθήνα και αυτό έχει την δική του σημειολογική σημασία ειδικά από την στιγμή που θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της “ταυτότητας” της μειονότητας και θέματα συλλογικού προσδιορισμού με “όχημα” αποφάσεις ΕΔΑΔ σε σχέση με την υπόθεση της ΤΕΞ.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην επιλογή των προσκεκλημένων ομιλητών της εκπομπής με κεντρικό πρόσωπο την κ. Τσ. Ασάφογλου ως Προέδρου ΚΙΕΦ η οποία και υπερπροβλήθηκε σε σχέση με τους άλλους προσκελημένους.

Επίσης προβάλλονται ενδεχομένως ως μειονοτική taskforce οι Οντέρ Μουμίν, Χουσεΐν Μπαλτατζή, Φερχάτ Οζγκιούρ με χλωμό και χωρίς σύγκριση αντίβαρο τον Σελήμ Ισά..

Στα “σκόπιμα” λάθη της εκπομπής η απουσία της επίσημης απάντησης της Πολιτείας στις έμμεσες ή άμεσες αιτιάσεις του εκολλαπτόμενου μειονοτικού ιερατείου.

Ο μεστός λόγος του Στέργιου Γιαλάογλου, η επιστημονική προσέγγιση του Άγγελου Συρίγου και η παρουσία του Αντώνη Λιάπη δεν μπορούν ν’αποτελέσουν θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην εικόνα που μετ’επιτάσεως προσπάθησε να διαμορφώσει η συγκεκριμένη εκπομπή.

Ο κ. Πιέρρος Τζανετάκος δεν έχει την απαιτούμενη προπαίδευση και γνώση , δεν έθεσε το πρόβλημα της Θράκης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο , κατέβαλλε προσπάθειες για να αντιληφθεί το τί ακριβώς συμβαίνει αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σε αυτή τη φάση και ίσως να είναι και “αχρείαστο”.

Άλλωστε τα προβλήματα της Θράκης είναι πολυδιάστατα και ειδικά στην Covid19 εποχή και από αυτό το σημείο θα έπρεπε να ξεκινήσει ο άπειρος περί των μειονοτικών συνάδελφος της ΕΡΤ.


19 Μαρτίου 202111:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εκπομπή ήταν και πέρασε αλλά αυτό που δημιουργεί εντυπώσεις είναι η σιωπή που κάλυψε την επόμενη ημέρα της προβολής του “θρακικού οδοιπορικού” της ΕΡΤ στα μέρη μας. Με εξαίρεση μία γεγονοτογραφικού χαρακτήρα δημοσιογραφική αναφορά, η κοινή γνώμη δεν έγινε δέκτης απόψεων, σχολίων, θέσεων και αντιδράσεων αναφορικά με τα δρώμενα των “ειδικών αποστολών” στην Θράκη.

Για να (ξανα)πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά θα πρέπει να τονίσουμε κάποια από τα σημεία της εκπομπής που χρήζουν κριτικής:

  • 1. Από την αρχή μέχρι το τέλος της εκπομπής ο ήχος και η εικόνα παρέπεμπαν σε μία “βαλκανοποιημένη” εικόνα της Κομοτηνής (κατ’αρχήν) με τα στιγμιότυπα από την πόλη, τα πρόσωπα και τον ήχο να παραπέμπουν σε βαλκανική παραγκούπολη. Καλά τα τενεκετζίδικα αλλά η Πόλη έχει και την σύγχρονη πλευρά της πέρα από αυτήν μιας οικονομίας που είναι ημιαγροτική,κατασκευαστική, τεχνική… Ένα πλάνο από το ΔΠΘ ή ακόμη και από τις 13 σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής δεν θα έβλαπτε…Άλλωστε μιλάμε για την Θράκη των Αγωγών, της Ενεργειακής Ασφάλειας, των συνδυαστικών μεταφορών, του ΔΠΘ, του εναλλακτικού τουρισμού…..
  • 2. Το κυρίαρχο ζήτημα στην Θράκη δεν είναι επ’ουδενί η συνείδηση της μειονότητας και στο βαθμό που αυτό απασχολεί τους επαγγελματίες θρακολόγους και μειονοτικολόγους ένθεν κακείθεν δεν αποτελεί σημείο ενδοκοινοτικής τριβής όπως υπονοεί ο κειμενογράφος της εκπομπής.
  • 3. Διακρίνεται μία επιμονή κι εμμονή ως προς το να προσδιορισθεί η σχέση μειονότητας-Τουρκίας με κάποια πρόσωπα-γέφυρες που ας επισημανθεί ότι δεν εκπροσωπούν παρά μόνον τον περιορισμένο κύκλο στον οποίο κινούνται. Το ότι αυτό συμβαίνει παραμονή των διερευνητικών συζητήσεων στην Αθήνα , ε αυτό έχει τη δική του σημειολογία.
  • 4. Προβληματίζει η φράση “η Κομοτηνή απέχει 730 χλμ από την Αθήνα και μόλις 250 χλμ από την Κωνσταντινούπολη” παραπέμποντας σε κάποιες άλλες άστοχες δηλώσεις που μπερδεύουν τα Πάτρια Εδάφη με το GPS.
  • 5. Στο ίδιο πλαίσιο και η αναφορά στην αριθμητική πληθυσμιακή υπεροχή των μουσουλμάνων έναντι των Χριστιανών στην Ροδόπη ή στον Ίασμο πάνω στο οποίο χτίσθηκε βιαστικά το αφήγημα της πολυπολιτισμικότητας αφήνοντας εκτός των Δήμο Αρριανών λ.χ. Αφήνουμε κατά μέρος το λάθος (;) της αλλοίωσης των δημογραφικών στοιχείων της Ροδόπης. (κάπου αναφέρεται ότι στην Ροδόπη ζουν 120.000 μουσουλμάνοι)
  • 6. Η “καραμέλα” της συνύπαρξης από τη μια (με τον Σελή Ισά να μιλάει για φαγοπότια και την επισήμανση ότι βακουφικά ακίνητα ενοικιάζονται σε Χριστιανούς) και τον πλειοδοτούμενο χαμογελαστό τουρκισμό της ευειδούς Πρόεδρου του ΚΙΕΦ η οποία ανατριχιάζει ακόμη και στην σκέψη να αναφέρει τον Ελληνικό Στρατό στον οποίο ως Έλληνες Πολίτες οφείλουν να υπηρετήσουν ο σύζυγος και ο γιος της , δημιουργεί μία εικόνα για την σύγχυση που είχε το concept της εκπομπής καθώς
  • 7. Αντί να βρεί εκπροσώπους Πομάκων και Ρομά να μιλήσουν για την δική τους ταυτότητα , έβαλε αντί αυτών τρεις δικηγόρους-νομικούς επιστήμονες (οι δύο από την Ξάνθη και ο καθ. Άγγελος Συρίγος) και έναν ιδιώτη-λογιστή με έντονη κοινωνική δράση να υπερασπισθούν την ταυτότητα συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων.
  • 8.Το κλισέ ότι πιστεύουμε σε έναν Θεό από την Μουσουλμάνα Θεολόγο, συνομιλήτρια και της ΠτΔ , συμπληρώνει την φολκλορική εικόνα της συνύπαρξης αποκρύπτοντας τον ρόλο του επιθετικού νεοθωμανικού πολιτικού (ερντογανικού)ισλάμ για τον ρόλο του οποίου μίλησε μόνον ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου αναφερόμενος στην Diyanet και την βαλκανική πολιτική της Τουρκίας.
  • 9.Θα είχε ενδιαφέρον να προσδιορισθεί από τον Δήμαρχο Ιάσμου η φράση ότι “ζούμε στην καρδιά της πολυπολιτισμικότητας” που αποτελεί και πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο
  • 10. Δημιουργεί ερωτηματικά επίσης η εμμονή στο ν’ανατραπεί η θέση (εκπορευθείσα από την Συνθήκη της Λωζάννης) για τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας τονίζοντας ιδιαίτερα τα κατά τον δημοσιογράφο “εθνικά συνεκτικά χαρακτηριστικά” αυτής. Για ποιό λόγο άραγε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ δεν επεδίωξε να συνομιλήσει με τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής;
  • 11.Ωραίο το αφήγημα του Έλληνα Πολίτη με τουρκική καταγωγή όπως το προσδιόρισε ο κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή που καταπιέζεται σύμφωνα με την αφήγηση της κ. Τσ. Ασάφογλου και καθυβρίζεται ως “πρόβατο”. Μία τέτοια καταγγελία που παραμένει αναπάντητη αλλά υπερπροβάλλεται από την ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ εγείρει ερωτηματικά για το αν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γνωρίζουν τί πραγματικά συμβαίνει στη Θράκη.
  • 12.Επιπροσθέτως και για να μην μείνουν δυσαρεστημένοι κάποιοι,, έγινε και ο συσχετισμός ΤΕΞ-“ταυτοτικού ζητήματος” με την σωστή παρέμβαση του καθ’υλη αρμοδίου κ.Στέργιου Γιαλάογλου που αναφερθηκε στις διατάξεις του καταστατικού που “αντιστρατεύονται τη δημοσια ταξη και ασφαλεια ενώ δημιουργούν και ζητήματα παρεμβατικότητας στη δική μας έννομη τάξη”αφού η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικαλεσθεί “τον ρόλο της εγγυήτριας και προστάτιδας δύναμης” όπως έκανε στην Κύπρο και όπως φροντίζει κατά καιρούς να κάνει αφού θεωρεί την (θρησκευτική) μειονότητα στην Θράκη ως “στρατηγική μειονότητα” όπως επισημαίνει και ο Άγγελος Συρίγος.
  • 13.Το αφήγημα για το παντοδύναμο τουρκικό προξενείο που από τη μια ποδηγετεί κι εργαλειοποιεί την μειονότητα ενώ από την άλλη εμείς συζητούμε με τους προστατευομενούς του τους οποίους και προβάλλουμε από την κρατική ραδιοτηλεόραση οι οποίοι ευθαρσώς δηλώνουν Τούρκοι και κατ’ανάγκη Έλληνες Πολίτες παράγει πολλά και αντιφατικά μηνύματα για τον πληθυσμό της Θράκης.
  • 14.Παραμένει μετέωρη η μομφή για την  εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων χωρίς να ερωτηθούν για να δώσουν απαντήσεις οι αρμόδιοι: Ο Μουφτής Κομοτηνής ως διευθυντής Ιεροσπουδαστηρίου αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ.
  • 15.Τέλος, δεν μπορούν οι φορείς του τουρκικού εθνικισμού και οι εκπρόσωποι του τοπικού πολιτικού ισλάμ να αποτελέσουν γέφυρα λαών και πολιτισμών και δεν πρέπει να επιφυλάσσεται αυτός ο ρόλος ειδικά σε όσους αρνούνται την ταυτοτική διάκριση των υπολοίπων.

Σε όλα τα παραπάνω η σιωπή των Ταγών της περιοχής, θεσμικών ή μη παραμένει χαρακτηριστική, και το όλο εγχείρημα του αναλυτή εξελίσσεται σε μυστήριο του Ηρακλή Πουαρώ!.. Γιατί άραγε δεν αντιδρούν:

  • 1. Η Πρόεδρος της Διακομματικής και ένας εκ των εμπνευστών αυτής όπως είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης; Κατ’αρχήν ερωτήθηκαν από τους υπευθύνους εκπομπής, τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν; Δεν έχουν την ανάγκη να διορθώσουν κάτι από όσα ακούσθηκαν ή θ’αφήσουν τις εντυπώσεις να αιωρούνται; Οι Ιλχάν Αχμέτ και Τάκης Χαρίτου που έχουν τον δικό τους θεσμικό ρόλο στην περιοχή και την Διακομματική αγνοήθηκαν επίσης. Ποιος ο ρόλος του γραφείου της ΥΠΥ στην Ξάνθη;
  • 2. Η Θρησκευτική Ηγεσία της περιοχής δεν αισθάνθηκε άραγε θορυβημένη από την επιμονή του δημοσιογράφου να προβάλλεται η εικόνα των Τζαμιών ενώ σε κανένα πλάνο (στην Ροδόπη ειδικά) δεν υπήρχε πουθενά ούτε ένα πλάνο από Εκκλησία; Ειδικά ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων οφείλει να τραβήξει πλέον πιο έντονα κάποιες κόκκινες γραμμές καθώς η Θράκη βάλλεται πανταχόθεν και συντονισμένα. Τα ίδία ερωτήματα ισχύουν και για τους Τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής τους οποίους αγνόησε επιδεικτικά η αθηνοκεντρική εκπομπή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης προβάλλοντας εκείνους ουσιαστικά που υποσκάπτουν το έργο τους;
  • 3. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο με τις συνιστώσες του μήπως πρέπει με αφορμή τα περιγραφέντα να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να φροντίσουν να αναβαθμίσουν την προς τα έξω εικόνα της περιοχής και της Πόλης αλλά και ν’αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των δημοτών στο έργο και το πρόσωπό τους;
  • 4.Τα αντίστοιχα ερωτήματα απευθύνονται και στον ΠΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο αλλά και τον κ. Νίκο Τσαλικίδη
  • 5.Μήπως και οι υπεύθυνοι των Οικονομικών Επιμελητηρίων θα έπρεπε να έχουν κάποιο λόγο εφόσον το μόνο αντίδοτο στον επερχόμενο Αρμαγεδώνα όπως τον παρουσίασε ο εξ Αθηνών δημοσιογράφος θεωρείται η οικονομία και η ανάπτυξη;Το ίδιο ισχύει και για τους Προέδρους Επιστημονικών Φορέων της Θράκης.
  • 6.Η Αρχή του ΔΠΘ που προΐσταται της πνευματικής ηγεσίας της περιοχής μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει τον ρόλο της στην ανάδειξη και θωράκιση της πνευματικής ταυτότητας της Θράκης;
  • 7. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συμφωνεί με το περιεχόμενο της εκπομπής; Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει καταγράψει την επίδραση που έχει στο φρόνημα των κατοίκων της περιοχής;
  • 8. Οι Πομάκοι, Ρομά και Τουρκογενείς που αντιδρούν στον ολετήρα της μειονοτικής ταυτότητας που συνδέεται με δομές όπως αυτή του τουρκικού προξενείου δεν θα αρθρώσουν αντίδραση και φωνή ή θα αρκεσθούν στη τακτή ενίσχυσή τους από τα μυστικά ή τα φανερά κονδύλια;
  • 9. Οι λαλίστατοι τοπικοί άρχοντες, διανοητές, διανοούμενοι που συντάσσουν ψηφίσματα, επιστολές και κείμενα διαμαρτυρίας που είναι άραγε;
  • 10. Οι Δήμαρχοι Ροδόπης και Ξάνθης συμφωνούν με την εικόνα που δημιουργείται για την περιοχή τους;

Αντί επιλόγου να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως ήταν αναμενόμενο,, στις πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι «ζήτημα» μειονότητας, παρά γεγονός ότι τα μειονοτικά ζητήματα δεν αποτελούν επ’ουδενί διμερή διαφορά εφόσον πρόκειται για Έλληνες Πολίτες, κάτι που οι ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ της ΕΡΤ καταφανώς αμφισβητούν.

Ο κ. Πιέρρος Τζανετάκος με ανάρτησή του στο facebook θεωρεί ότι όλοι εμείς που απλώς διαφωνούμε με το περιεχόμενο της εκπομπής του, το κάνουμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις..

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιάννης Τρουπής συμφωνούν;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει λάβει γνώση των παραπάνω;

Όλα αυτά όταν τιμούμε ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ,  τα 100 Χρόνια Ελεύθερης Θράκης και 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”