Ο Κυρ. Μητσοτάκης “άδειασε” Μηταράκη, ΥΕΘΑ, ΠΡΟΠΟ – Σκέψεις για την επόμενη μέρα…

 


 

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε παλαιότερο κείμενό μας είχαμε επισημάνει ότι “Ο Πρωθυπουργός πρέπει ν’αντιληφθεί ότι με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, η ΝΔ χάνει στις επόμενες εκλογές την ΠΑΜΘ από εκείνους που θα αναδειχθούν ως “εθνοσωτήρες” στην κρίση που οι ίδιοι καλλιέργησαν” και αναφερόμασταν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του “ξεπουλήματος” του Έβρου.

Στο μεσοδιάστημα είχαμε τον εμμονικό κ. Νότη Μηταράκη να διατυμπανίζει ότι έχει την κυβερνητική στήριξη και διυπουργική συμπαράσταση στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου ενώ η επίσκεψή του στον Έβρο κατέληξε με την γνωστή προτροπή αποπομπής του από τους συγκεντρωμένους πολίτες στην πλατεία της Ορεστιάδας.

Η αυταρχική έως αλαζονική του στάση εύλογα δημιούργησε απορίες για το ποιά πτέρυγα της ΝΔ εκφράζει ο Χιώτης υπουργός συμπαρασύροντας και τον τοπικό μηχανισμό κόμματος και κυβέρνησης στην εκπόνηση σχεδίων που βρίσκουν σύσσωμο τον Θρακιώτικο Λαό αντίθετο κι έτοιμο να υπερασπισθεί την πατρώα γη.

Εναλλακτικά σχέδια εκπονούνται βεβαίως αλλά φαίνεται ότι τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντελήφθη (με τους Εβρίτες να αντιδρούν) πως το σχέδιο Μηταράκη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Η παρούσα διεθνο-πολιτική συγκυρία με φόντο την κορύφωση του “τρίτου πανδημικού κύματος” δεν ευνοεί την διατήρηση ενός ακόμη μετώπου και μάλιστα με πολυσύνθετα χαρακτηριστικά όπως αυτό της “Νέας Μάχης του Έβρου οπότε έσπευσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο άρον άρον να κλείσει το θέμα προσωρινώς με έναν άκομψο τρόπο: κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κ. Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε μια “από το πουθενά και στο άσχετο” ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χρηστάκου για το DNews και το Mega δήλωσε χαρακτηριστικά “Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επεκταθεί κα να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία”.

Μετά όλοι έτρεχαν να (ανα)καλύψουν τί ακριβώς συμβαίνει και τότε ήρθε η από κοινού ανακοίνωση των 3 Υπουργείων με την οποία μετατίθεται εντέχνως το όλο ζήτημα σε μία νέα φάση κάτω από την γενική ιδέα ότι “Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη”.

Ταυτόχρονα το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενημέρωσε και τους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι αντέδρασαν αντιστρόφως ανάλογα με την συμβολή τους στην αποτροπή των σχεδίων Μηταράκη: Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος αρκέσθηκε σε μία βίντεο-ανάρτηση των 32 δευτερολέπτων με την δήλωση της κ. Αρ. Πελώνη,ο κ. Αν. Δημοσχάκης συνέταξε μία ανάρτηση-σεντόνι και ο κ. Σταύρος Κελέτσης προχώρησε σε διθυραμβικές δηλώσεις και βίντεο-κολάζ κάνοντας λόγο για δικαίωση των διαχρονικών θέσεών του….

Μέχρι στιγμής, πάντως, στους ιστοτόπους και τις διαδικτυακές σελίδες των συναρμοδίων υπουργείων (ΥΕΘΑ, ΠΡΟΠΟ, Ασύλου) δεν έχει αναρτηθεί η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης απο το Πρωθυπουργικό Γραφείο και φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έστω και αργά συνειδητοποίησε το τί ακριβώς συμβαίνει.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για υπαναχώρηση, υποχώρηση, αναδίπλωση ή αναθεώρηση σχεδίων για το ΚΥΤ Φυλακίου. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για εναλλακτικές προτάσεις και διασπορά δομών σε Φυλάκιο, Προβατών, Φέρες αλλά όλα αυτά αναμένεται να αξιολογηθούν από την τοπική κοινωνία που οφείλει να ανασυνταχθεί και να λειτουργήσει ενωτικά.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ

Υ.Γ.: ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΘΕΣΕΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ



 

Η Κυβέρνηση παραμυθιάζει τον Έβρο” – Προχωράει το “Σχέδιο Μηταράκη” (video)

27 Φεβρουαρίου 202123:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 26/2/2021 οι Εβρίτες αλλά και η κοινή γνώμη της Θράκης ενημέρωθηκαν μέσω ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ότι έχουν ενοικιασθεί 33,5 στρέμματα έναντι 27.917,00 € για 10 μήνες, από την 1η Μαρτίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.

«Ανάληψη και Δέσμευση πίστωσης 27.917,00 € από τον Ε.Φ. 1055 203 , ΑΛΕ 2440989001 για τη μίσθωση γεωτεμαχίων συνολικής έκτασης 33,50 στρεμμάτων για τις ανάγκες επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης για την χρονική περίοδο από την εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης (01.03.2021) μέχρι 31.12.2021».

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ-333-στρεμ.-ΣΤΟ-ΦΥΛΑΚΙΟ

Όλα αυτά συμβαίνουν  με τη πλήρη αφωνία, αλαλία και απουσία σύμπαντος του Κυβερνητικού Μηχανισμού και των παρακυβερνητικών  στελεχών αλλά και την ανοχή των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή , έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Πέτροβιτς αλλά και παραγόντων της περιοχής για το lockdown στο Διδυμότειχο, αλλά καμία ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ αντίδραση δεν έχουμε για το ΚΥΤ Φυλακίου από την οργανωμένη τοπική κοινωνία.

Δημοσιογράφοι σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που συδέονται με κυβερνητικές δομές “προάγοντας” την ενημέρωση των non-paper μας ενημερώνουν ότι: την ίδια ώρα, κάμερες και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος εγκαθίστανται τους τελευταίους μήνες κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο. Σε μια απόσταση που χωρίζει το Σοφικό Ορεστιάδας από το δέλτα του ποταμού, στην Αλεξανδρούπολη, πρόκειται να λειτουργήσουν συνολικά 11 νέες κάμερες και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας. Θα μεταφέρουν εικόνα στο αρχηγείο της Αστυνομίας και σε ακόμα έξι επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ., εξασφαλίζοντας αυτό που στη γλώσσα των επιχειρησιακών στελεχών αποκαλείται «έγκαιρος προσυνοριακός εντοπισμός». Οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής, δηλαδή, θα έχουν δυνατότητα να καταγράφουν κινήσεις ατόμων –μεταναστών και όχι μόνο– στο τουρκικό έδαφος, σε απόσταση έως και 15 χιλιομέτρων από την οριογραμμή

Η παραπάνω φουτουριστική εικόνα της ασφάλειας των ελληνοτουρκικών συνόρων ανατρέπεται από την ίδια την πραγματικότητα που περιγράφει παραστατικά ο τοπικός πληθυσμός.

Στις καθημερινές πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ήρωες των ΣΑ/ΕΔ που επιχειρούν στον Έβρο προστίθεται και το έλλειμμα στην υλικοτεχνική υποδομή φύλαξης των συνόρων: Σχεδόν καμία κάμερα δεν δουλεύει και οι άλλες υπολειτουργούν και δεν έχουν ρεύμα… Η “κάμερα 5”, δεν λειτουργεί, η “κάμερα 8” υπολειτουργεί, η “κάμερα Μαρασσίων” επίσης είναι εδώ και δύο μήνες εκτός λειτουργίας, η “Κάμερα ΚΑΛΕ ” στο Δίλοφο εδώ και 4 μήνες δεν λειτουργεί διότι χάλασε η γεννήτρια που την τροφοδοτούσε ενώ από τη Νησίδα Α στο Τριεθνές μέχρι το Φυλάκιο 30 δεν υπάρχει καμία κάμερα. Όσο για τον πολυδιαφημιζόμενο Φράχτη καλύπτει μόλις 27 χλμ σε μία απόσταση 250 χλμ”  

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει και ο κ.Κώστας Ασμανίδης, δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ:


 

Προωθείται εναλλακτικό σχέδιο για την (νέα) δομή στον Έβρο;

ράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθασαν στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα ΕΑΚΥΤ, νέες εξελίξεις αναμένονται στό θέμα τής επέκτασης τού ΚΥΤ Φυλακίου! 

Όπως  αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθείται ως εναλλακτική λύση η μεταφορά του ΠΡΟΚΕΚΑ από το Φυλάκιο στο  παρατημένο πρώην Εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων στο χωριό Σπήλαιο Ορεστιάδας. 

Στην σχετική ανάρτηση, αναφέρεται ότι σε μία ανάλογη εξέλιξη “απελευθερώνεται ο χώρος τού ΠΡΟΚΕΚΑ που βρίσκεται έως τώρα στό Φυλάκιο, ώστε να επεκτείνουν τό ΚΥΤ μέχρι και 750 κρεββάτια ακόμη σε συνολικό αριθμό 1500 ατόμων!”

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον Έβρο από καιρό είχαν επισημάνει ότι  στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ως εναλλακτική λύση ο συγκεκριμένος χώρος, που περιλαμβάνει διώροφο κτίριο γραφείων και χώρων μηχανημάτων έκτασης τελικά άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (και όχι 500 τ.μ που είχαμε ενημερωθεί αρχικά), αλλά και περιφραγμένη έκταση άνω των 10 στρεμμάτων.

Προς το παρόν καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να φανεί ότι η περίφημη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης προβληματίζεται για τις εξελίξεις στον Έβρο, “αφουγκράζεται” την αγωνία των Θρακιωτών και αναζητεί την βέλτιστη λύση.

Εκ του  παραλλήλου, σε μία σχέση “αλληλεξάρτησης” η “άλλη” Επιτροπή Αγώνα υπό την κηδεμονία του Δημάρχου Ορεστιάδας έχει επιδοθεί σε μία “παθητική κι  εν κρυπτώ αντίσταση”  με τηλεδιασκέψεις και ψηφίσματα κωλυσιεργώντας μέχρι την πολυπόθητη επίσημη ανακοίνωση των κυβερνητικών σχεδίων δια στόματος κ. Νότη Μηταράκη.

Το ερώτημα που διατυπώνεται βεβαίως παραμένει το ίδιο:

Ό,τι δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη θα το πράξει η ΝΔ;

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”