Εικονική ναυμαχία στο “αιγαιϊκό λυκόφως”;

 



7 Ιανουαρίου 202101:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενή ανάλυσή μας είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία έχει καταφέρει μέσα από μεθόδους “ήπιας ισχύος” και “στρατιωτικής διπλωματίας” να επιτυγχάνει ενδιάμεσους στόχους σε διαφορετικά μέτωπα: συντηρεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε τουλάχιστον εννέα χώρες, από το Ιράκ έως τη Σομαλία, (να μην ξεχνάμε τα στρατεύματα κατοχής στην διεθνώς μη αναγνωρισμένη Βόρεια Κύπρο), διαθέτει μια μεγάλη βάση στο Κατάρ κι ελέγχει επίσης περιοχές στη βόρεια Συρία. οργάνωσε δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ, είχε ενεργό ανάμειξη στο Λιβυκό μέτωπο, ενώ προκαλεί διαρκώς με την αποστολή πολεμικών πλοίων ια έρευνες υδρογονανθράκων σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Είναι γνωστές οι επιδιώξεις της Τουρκίας για τη δημιουργία “ισοδύναμου τετελεσμένου” εκμεταλλευόμενη είτε τον διεθνή περίγυρο ή/και την ενδοτικότητα των αντιπάλων της αποσκοπώντας στη επίτευξη του μεγίστου δυνατού κάθε φορά στόχου.

Τα παραπάνω καθίστανται εκ νέου επίκαιρα με αφορμή την “εικονική ναυμαχία” που έλαβε χώρα “στην ζώνη του λυκόφωτος στο Αιγαίο” και η οποία έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό με καθυστέρηση 12 ωρών!

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες,και χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, περί την 11.00 πμ η τουρκική ακτοφυλακή πήγε στην περιοχή των Ιμίων για να διώξει 5 ελληνικά αλιευτικά σκάφη και τα πληρώματά τους.Τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν στην περιοχή και απαίτησαν από τους Έλληνες αλιείς να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό Σώμα , το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Σύμφωνα με τις ελεγχόμενες διαρροές από αρμόδιες πηγες, ένα τουρκικό σκάφος συγκρούσθηκε με νεότευκτο ταχύπλοο σκάφος τύπου Rafnar του ΛΣ και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο πλωτό του Λιμενικού.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται και στο γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει δημοσιογραφική αναφορά σε ανάλογο περιστατικό με ημερομηνία προγενέστερη του συμβάντος ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην “εικονική ναυμαχία” με μεγάλη καθυστέρηση και κάποια το συνδέουν με την επικείμενη επίσκεψη του ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλου στο Καστελόριζο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2004 η Ακαδημία Ιστορίας της Τουρκίας δημοσίευσε ένα βιβλίο με το χαρακτηριστικό τίτλο «οι ζώνες του λυκόφωτος στο Αιγαίο – Τα μη λημοσμονημένα τουρκικά νησιά». Σε αυτό περιέχονται χάρτες που σύμφωνα με τους Τούρκους ιστορικούς δείχνουν ποιες νησίδες και θαλάσσιες περιοχές που τις περιβάλλουν δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Το βασικό επιχείρημα που παρουσιάζει το βιβλίο είναι ότι νησίδες που δεν κατονομάζονται αλλά αναφέρονται στις συνθήκες ως «εξαρτώμενες» ή «παρακείμενες» των μεγάλων νησιών δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Βάσει αυτού αμφισβητούνται, όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες που σήμερα χρησιμοποιούν Έλληνες βοσκοί (όπως η Αστακίδα στα βόρεια της Κάσου), αλλά και νησιά, όπως η Ψέριμος και το Αγαθονήσι. Τονίζεται επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα μεταξύ άλλων η Οινούσσα, το Ποντικονήσι, τα Αντίψαρα και οι Φούρνοι.

Εκ των ανωτέρω, ίσως δύναται ο προσεκτικός αναλυτής να εκτιμήσει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της επιθετικής τακτικής της και αναλόγως να θέσει τα όρια για μια διευρυμένη διάσταση ενεργητικής διπλωματίας από πλευράς Ελληνικής Κυβερνήσεως που θα αντιμετωπίζει την τουρκική απειλή από τον Έβρο εως την Κύπρο ως ενιαία και καλά δομημένη.

Στους ηττοπαθείς πρέπει κάποιος να θυμίσει πως το 2020 ήταν χρονιά νίκης για την Ελλάδα με την έκβαση της Μάχης του Έβρου και το 2021 θα μπορούσε να θυμίσει στους Τούρκους και τους υποστηρικτές τους ότι πρέπει κάποτε να αντιμετωπίσουν κι έναν οργανωμένο στρατό που υπερασπίζεται την Πατρώα Γη που ανέκτησαν οι Ήρωες του 1821 , των Βαλκανικών Πολέμων και του Έπους του 40.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”