Πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Παιδείας την απουσία μαθητών που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες;

 

 

21 Ιανουαρίου 202107:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο που επιβάλλουν τα δεδομένα της πανδημίας δημιουργούν την ανάγκη για τον διαρκή επανακαθορισμό των μέτρων που λαμβάνουν Κυβερνήσεις και Κρατικοί Μηχανισμοί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στην Ελληνική πραγματικότητα είναι εμφανής η δυστοκία στη λήψη (καθυστερημένων) αποφάσεων που – κατά τη γνώμη μας- σχετίζεται τόσο με την ελλιπή πληροφόρηση που λαμβάνει ακόμη και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ το πολιτικό προσωπικό της Χώρας λειτουργεί σε ένα ξεπερασμένο πλαίσιο πολιτικής αφοσίωσης και κομματικής υπακοής χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες των Ειδικών, ειδικά όταν αυτοί δεν είναι πολιτικά ομόδοξοι και ομόφρονες.

Στην Τοπική κοινωνία με τις ποικίλες ιδιαιτερότητες , κάτι που αποδεικνύεται και απο την ανησυχία των καθ’ύλη αρμοδίων θεσμικων φορέων, ο πληθυσμός προσφάτως αντιμετώπισε το …τρίλημμα “Θα πεινάσουμε, θα πεθάνουμε ή θα πνιγούμε;” Η Θράκη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη του Covid19 (και όχι μόνον) ενώ ζητείται η απλή λογική για να δοθούν λύσεις σε καθημερινά απλά ζητήματα προκειμένουν να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης ψυχική ευστάθεια του ενεργού πληθυσμού!

Ένα φλέγον ζήτημα για την περιοχή, αναφέρεται και στην λειτουργία των σχολείων στο Ν. Ροδόπης με έμφαση στην “μη προσμέτρηση των απουσιών για μαθητές που διαμένουν με άτομα ανήκοντα σε ομάδες ευπάθειας”. Η “προληπτική αποχή” από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό COVID-19, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες που έχουν αποσταλεί στα σχολεία (ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/ΦΕΚ 3780 Β΄/08-9-2020, άρθρο 6, παρ. 8) ενώ ιδιαιτέρως διαφωτιστικό είναι και το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία 18-9-2020 και με θέμα: «Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες»

Να επισημανθει πως ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για την μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών/-τριών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τους μαθητές/-τριες που προβλέπεται και συστήνεται αποχή από το σχολείο λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με κορωνοϊό δεν υπάρχει σχετική μέριμνα για την μη επιβάρυνσή τους με απουσίες, εφόσον αποφασιστεί – όπως πρέπει άλλωστε – από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά με ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, προκειμένου να διαφυλαχτεί η σχολική κοινότητα. Ανάλογη ρύθμιση προβλεπόταν με το Αριθμ. Φ.7/ΦΜ/63728/ΓΔ4 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 2031/28.05.2020 Ρύθμιση απουσιών μαθητών/μαθητριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΣΜΕΑΕ ΠΕ και ΔΕ διδακτικού έτους 2019-2020.

Στην άποψη που εξέθεσε στο Komotinipress ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ειδικά για όσα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άτομα ευπαθών ομάδων.Σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα σχολείων δεν συνοδεύεται από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που συστήνουν διεθνείς οργανισμοί και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται «στο pick» και θεωρείται πολύ πιθανή μία έξαρσή τους από το συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολείο.Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεται το κάθε σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτής.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε στον σωστό χρόνο (9/11/2020) η γνωστή βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη κ. Έλενα Ράπτη η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν στα παιδιά και είναι κάτι που το έχουμε διαπιστώσει κι εμείς εδώ στη Ροδόπη!Η κα Ελενα Ράπτη έθεσε το απλό ερώτημα-πρόταση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Έργου της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως:“Μπορεί να προβλεφθεί για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα η δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες;”

Η Ερώτηση

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: “Δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο παιδιών δημοτικού που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες”

Κυρία Υπουργέ,

Στην ανάλογη υγειονομική κρίση του Μαρτίου του 2020, ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, υπήρχε πρόβλεψη απουσίας από την εργασία όσων υπαλλήλων διέμεναν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες, παρά την υποχρέωσή τους να προσέρχονται στη δουλειά τους.

Ο λόγος ήταν η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την μετάδοση του ιού που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Εφαρμόστηκε μάλιστα με επιδημιολογικά δεδομένα πολύ ηπιότερα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του lockdown, και ενώ υπάρχει αναμφίβολα μεγαλύτερος κίνδυνος, φαίνεται να μην υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για μια άλλη κατηγορία που μπορεί να προκαλέσει μετάδοση του ιού, δηλαδή αυτή των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες.

Δεν εισάγεται δηλαδή μια ανάλογη με την προηγούμενη εξαίρεση που θα προβλέπει πως δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των μαθητών δημοτικού στο σχολείο, εφόσον διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Γνωρίζοντας πόσο κρίσιμο είναι το συγκεκριμένο θέμα και έχοντας το ανάλογο της προηγούμενης πρόβλεψης,
Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Μπορεί να προβλεφθεί για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα η δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες;

Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2020

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Έλενα Ράπτη

Σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερη ευαισθησία επέδειξε και η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής κ. Κρίστα Κουτσογιάννη-Κρόκου η οποία και προέβη σε μία σειρά ενημερωτικών επαφών με αρμοδίους και διευθυντές σχολείων πριν τη επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων ενώ σε διαρκή επαγρύπνηση είναι και ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΑΔΑΑ κ. Βαγγέλης Λαφτσής μεταφέροντας τον σχετικό προβληματισμό γονέων και κηδεμόνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην ιδιαίτερη περίπτωση που τα τέκνα τους τυγχάνουν να αντιμετωπίζου και ζητήματα νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Τέλος, να επισημανθεί ότι διανύοντας το τρέχον σχολικό έτος, τα διλήμματα που σχετίζονται με την προληπτική αποχή από το σχολείο σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων και την συναφή επιβάρυνση με απουσίες που πιθανόν να δημιουργήσουν στην συνέχεια προβλήματα στον χαρακτηρισμό της φοίτησης ως επαρκούς, θα αυξάνονται συνεχώς.Η πρόβλεψη σχετικής ρύθμισης για τις απουσίες που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της αποχής από το σχολείο, λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με κορωνοϊό, είναι επιτακτική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”