“Θρακιώτικο λάδι” με τουρκική χρηματοδότηση σε ΙΚΕ της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής;

 


Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένα δελτίο τύπου που προσφάτως δημοσιεύθηκε από την κρατική συχνότητα της ΕΡΤ μας γνωστοποίησε ότι ¨στη Ροδόπη ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη νέο Ελαιοτριβείο-Θράκη IΚΕ, οι εγκαταστάσεις του οποίου είναι στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Η «Thracia ΙΚΕ» είναι μία Βιομηχανία Εμπορίας και Τυποποίησης Αγροτικών Προϊόντων, που δημιουργήθηκε το 2018 από τέσσερις Θρακιώτες”

Η είδηση αυτή μας παρέπεμψε σε ένα παλαιότερο δημοσίευμα που παρουσίαζε την συγκεκριμένη εταιρεία ως μοχλό διείσδυσης των τουρκοφρόνων της περιοχής με πλήρη κάλυψη από την οργάνωση εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας ΤΙΚΑ και την χρηματοδότηση από το καθεστώς Ερντογάν.

Από τον δημοσιευθέντα ισολογισμό της εταιρείας προκύπτει ότι πράγματι μέτοχοι κι εταίροι της THRACIA IKE είναι οιΙΣΜΑΗΛ ΟΣΜΑΝ του ΧΟΥΣΕΙΝ, ΙΣΜΑΗΛ Οσμάντου Χουσεϊν,ΧΑΦΟΥΖ ΑΜΕΤ Χουσεϊν του Αμέτ, ΟΥΣΤΑΦΑ Μεχμέτ του Μουσταφά και, ΑΔΕΜ Ιμπραήμ του Μουσταφά.

Στοιχεια-Δημοσιότητας-Ιστοσελίδας

Το όνομα του Ισμαήλ Οσμάν φαίνεται ότι σχετίζεται με δραστηριότητες της ΤΙΚΑ στην Θράκη, ανάμεσα στις οποίες εντάσσονται και το συσκευαστήριο κερασιού του Λεβέντ Σαδίκ αλλά και η λειτουργία του εν λόγω ελαιοτριβείου, συνέπεια του νεοιδρυθέντος Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αρριανών…

Η δημιουργία παραλλήλων οικονομικών δομών και η προώθηση ενός ιδιότυπου μοντέλου “μειονοτικής οικονομίας” ιδιαιτέρως στον πρωτογενή τομέα είχαν εντοπισθεί και αναλυθεί καταλλήλως και από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας  και του γνωστού τουρκοφεστιβάλ στα Αρριανά.

Οι πληροφορίες που βρίσκονταν στην διάθεση του Komotinipress κατά τη διάρκεια του 2019 ανέφεραν το έντονο ενδιαφέρον εκπροσώπων του ερντογανικού καθεστώτος οι οποίοι πραγματοποιούσαν επισκέψεις στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., επιθεωρούσαν τις εργασίες ενώ πίεσαν για διάφορες αδειοδοτήσεις τις ελληνικές κρατικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει προσπάθειες να ενημερωθεί ο υπεύθυνος της ΕΥΠ την εποχή εκείνη που είχε τοποθετηθεί ως επιβλέπων τοποτηρητής του τοπικού κλιμακίου στην Κομοτηνή, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η ΕΥΠ αργοπόρησε να εντοπίσει εγκαίρως τις διαδρομές διείσδυσης του εν λόγω μηχανισμού και κατόπιν εορτής ζήτησε πληροφορίες απο τους υπευθύνους της ΒΙ.ΠΕ. οι οποίες κατεγράφησαν σε ένα ….σημειωματάριο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί κι ένας προβληματισμός που επικρατεί στους καλά πληροφορημένους οικονομολόγους της Χωρας, σχετικά με την ενεργή παρουσία Τούρκων πολιτών σε ΙΚΕ στην Ελλάδα , καθώς περίπου 200 ενεργές εταιρείες ΙΚΕ στην Ελλάδα παρουσιάζουν τούρκου μετόχους. Χαρακτηριστικές είναι και πρόσφατες καταγγελίες από την Κατερίνη όπου έγιναν και απευθείας αναθέσεις ύψους 2,5 εκ. ευρώ είτε εταιρείες που έχουν Τούρκους ιδιοκτήτες, είτε πρόκειται για εταιρείες που εμφανίζουν ως έδρα υψηλούς ορόφους πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης και εμπορεύονται μπετόν!

Άραγε στην Θράκη πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν;

Σήμερα, μεσούσης της πανδημίας, ο ερντογανικός μηχανισμός εξακολουθεί να κινείται ανενόχλητος στην Θράκη, να δημιουργεί τετελεσμένα και να κινείται μεθοδικά, ενώ οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο απλώς παρακολουθούν και “καθεύδουν υπό μανδραγόρα”.

 https://www.komotinipress.gr/thrakiotiko-ladi-me-tourkiki-xrimatodotisi-se-ike-tis-vi-pe-komotinis/

/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”