Χορεύοντας με τους (Γκρίζους) Λύκους στο Αιγαίο

 


Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην αρχική μας προσέγγιση στο ζήτημα των “ροδίων κατασκόπων” είχαμε αναρωτηθεί εάν ” ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ έχουν στην διάθεσή τους όλα εκείνα τα στοιχεία που “΄δένουν” την κατηγορία της προδοτικής και κατ΄ εξακολούθηση κατασκοπείας σε βαθμό που να μην μπορεί αυτή να ανατραπεί πρωτόδικα ή σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης; Ήταν ικανός ο χρόνος παρακολούθησης για να εξαρθρωθεί ολόκληρο το δίκτυο εφόσον αυτό υπάρχει;”

Σε μία απόπειρα πολυεπίπεδης προσέγγισης του όλου ζητήματος είχαμε σταθεί στα κενά της διαχείρισης της υπόθεσης από το επίσημο ελληνικό κράτος για να επιβεβαιωθούμε εντός ολίγων ωρών διαβάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία παρέσχε κάλυψη στον 35χρονο μεταφρασtή και εμμέσως διατυπώθηκε η γραμμή υπεράσπισης και του 52χρονου μάγειρα καθώς ,σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η έρευνα πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. “

Στους δύο Έλληνες πολίτες ασκήθηκε ποινική δίωξη βάσει των άρθρων 144, 146 και 148 του ΠΚ και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δύο φερομένων ως κατασκόπων. Ο 35χρονος μεταφραστής “αρνείται τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων του” ενώ σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες ο 52χρονος μάγειρας μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή, αν και αρχικώς είχε δηλώσει στους αστυνομικούς που του είχαν πάρει κατάθεση ότι αποδεχόταν τις κατηγορίες για «Κατασκοπεία κατά Συναυτουργία» σε συνδυασμό με Α.Ν 376/1936 «Περί μέτρων ασφάλειας οχυρών θέσεων».

Αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ως συνήγορος του 52χρονου φερόμενου ως κατασκόπου προσελήφθη όχι ένας δικηγόρος απο την Κομοτηνή, όπως αναμε ας αναφερθεί ότι με την 1370/08.10.2020 απόφαση του δημάρχου Μεγίστης, προσελήφθη ως ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.Πληροφοριακά αναφέρεται ότι ο εξάδελφος του κ. Στέλιου Αλεξανδρή, Πάνος Αλεξανδρής είναι Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε επικοινωνία που είχε το Komotinipress με νομικούς κύκλους στην Ρόδο έγινε αναφορά σε ένα παλαιότερο περιστατικό “όταν τον Αύγουστο του 2015 συνελήφθη μια Τουρκάλα με γαλλικά ταξιδιωτικά έγγραφα, που φωτογράφιζε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ειδικών Δυνάμεων του 6ου ΕΤΕΘ στην Κάλαθο της Ρόδου, όπου είχε εισχωρήσει παραβιάζοντας σχετική σήμανση περί απαγόρευσης εισόδου! (Στην κατοχή της βρέθηκαν περισσότερες από 30 φωτογραφίες διαβαθμισμένου περιεχομένου, με αρκετές να έχουν σβησθεί) Η κατηγορούμενη Τουρκάλα αφέθηκε ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, που όμως δεν κατέλαβε την εγγύηση και κινήθηκε η διαδικασία συλλήψεώς της!Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ρόδο, την Τουρκάλα κατάσκοπο καθοδήγησαν πολύ σωστά οι σύμβουλοί της, ώστε απολογούμενη ενώπιον της Ανακρίτριας να ισχυριστεί ότι οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου βρίσκονται σε κοινή θέα στο διαδίκτυο και απεικονίζονται στο δορυφορικό σύστημα της Google Earth, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει κανένας λόγος για οποιονδήποτε, που ήθελε να συλλέξει πληροφορίες για την τοποθεσία να τραβήξει φωτογραφίες! Ο συνήγορος υπεράσπισης της Τουρκάλας κατασκόπου ήταν ο γεννηθείς στη Ρόδο δικηγόρος Βασίλης Υψηλάντης τότε πρώην Βουλευτής εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά και του σημερινού αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη”!

Την ίδια σχεδόν επιχειρηματολογία είχαμε ακούσει και στην “Υπόθεση Μποσταντζή” (είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου του 2009, όταν εντοπίστηκε από σκοπό στρατοπέδου στη Σαμοθράκη και είχαν βρεθεί στην κατοχή 400 φωτογραφίες με διαβαθμισμένο περιεχόμενο)με τον τότε συνήγορο του κατηγορουμένου κ. Γιάννη Μπάρκα να διατυπώνει το ερώτημα ” αν οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του, ο κατηγορούμενος θέτουν εν αμφιβόλω την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, ζητώντας από το προεδρείο να εξετάσει τις φωτογραφίες. Αφού επισκοπηθούν οι φωτογραφίες θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Αν αποτυπώνεται το κρατικό απόρρητο; Αν αποδυναμώνεται η θέση της χώρας; Αν μπορούν να προκληθεί κίνδυνος για την Ελλάδα και αν η Τουρκία έλαβε γνώση αυτών εικόνων;.Η θέση της υπεράσπισης ήταν ότι αυτά που φωτογράφιζε δεν είναι μυστικά και συνεπώς δε θα μπορούσε και δε θα έπρεπε να αποδοθεί σε βάρος του η κατηγορία της κατασκοπείας πρσθέτοντας ότι μυστικό θα ήταν σύμφωνα με τη νομολογία που υπάρχει στα δικαστήρια και σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό που είναι γνωστό σε ένα συγκεκριμένο κύκλο προσώπων και δε θα πρέπει να διαρρεύσει σε ευρύτερο κύκλο προσώπων. Όταν τώρα αυτός φωτογραφίζει από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στρατόπεδα, δηλαδή φωτογραφίζει εικόνες τις οποίες και εμείς αντιλαμβανόμαστε, και εμείς βλέπουμε, δε θεωρώ ότι οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να θεωρηθούν κρατικά μυστικά και μυστικά του κράτους, έτσι ώστε να υπάρχει το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε” Ο Μ. Μποσταντζή κρίθηκε τότε ένοχος μετά από πρόταση του Εισαγγελέα καθώς όπως είπε, ο ίδιος «αποδέχθηκε ότι τέλεσε την πράξη αν και γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο, υποστηρίζοντας ότι το έκανε κάτω από πίεση που του ασκήθηκε από Τούρκους ένστολους, ισχυρισμός που είναι μετέωρος.

Ο Μποσταντζή παρέμεινε περί τα δύο και πλέον χρόνια στη φυλακή Κομοτηνής και αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Πώς είναι δυνατόν να απολαμβάνει ειδικών προνομιακών διατάξεων ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και της κατασκοπείας υπέρ μιας τρίτης χώρας;

Να υπενθυμίσουμε ότι ένας Γερμανός υπήκοος που είχε κάνει στην Κω και τη Χίο ό,τι και ο μάγειρας από τη Θράκη, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί εκτός των άλλων 300 φωτογραφίες διαβαθμισμένου περιεχομένου καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή, κι ελάμβανε από την ΜΙΤ όπως ο ίδιος είπε 2.000 δολάρια το μήνα που κατετίθεντο σε γερμανική τράπεζα. Δεν αποκλείεται το δίδυμο μεταφραστή-μάγειρα να εντάσσεται στο ίδιο δίκτυο των “κατασκόπων του Αιγαίου” που ανέρχονται σε μερικές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ!!!!!!

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά στο γιατί δεν συνελήφθη επ΄αυτοφώρω αφού παρακολουθείτο τόσους μήνες ο 52χρονος μάγειρας ο οποίος και φαίνεται να έκανε την δουλειά πεδίου. Πιθανόν οι ελληνικές αρχές να περίμεναν ο μάγειρας να κάνει κάποια πιο “αξιόλογη” επαφή και τελικά να απελπίστηκαν ή να έγινε κάτι άλλο … που δεν γνωρίζουμε.

Αντί επιλόγου, να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στην αντιμετώπιση της τουρκικής κατασκοπείας πρέπει να εστιασθεί στην ανάσχεση της ιδεολογίας του παντουρκισμού και των μεθόδων που υιοθετεί το ανερχόμενο νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ του ερντογανικού καθεστώτος.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και των ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ ΠΟΥ ΕΥΘΕΩΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ 15 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”