Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια

 


21 Μαρτίου 202014:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτό το κείμενο γράφεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης , καθώς ο (υπο)γράφων φοβάται για τους οικείους και ανησυχεί  για τον εαυτό του, αφού η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους παρόντες.

Η μικρή εμπειρία που απεκόμισε ο υποφαινόμενος από την επαγγελματική του ιδιότητα μερικές φορές τον οδηγεί στη διατύπωση απολύτων και θεσφατικών αποτιμήσεων χωρίς την διάθεση διαλεκτικής αμφισβήτησης, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα, η ιστορική γνώση και η ορθή ενημέρωση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό!

Την στιγμή , λοιπόν , που απειλείται  η υγεία όλων μας, σε κάθε επίπεδο και μορφή, η παραφιλολογία και η αναποφασιστικότητα δεν έχουν θέση στην πραγματική ζωή.

Ένας νέος ιός  που μεταδίδεται με ανησυχητική ταχύτητα,  ανατρέπει όλα τα οικονομικά δεδομένα και με την λύση του εμβολιασμού να βρίσκεται περίπου 12-18 μήνες μακριά, προκαλεί τεράστια πίεση στις υποδομές της υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας.

Αμέσως μετά την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έπρεπε να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία  και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και φθάνουμε στις μέρες μας με την «Μάχη του Έβρου» και την εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού.

Κοινή παράμετρος των παραπάνω είναι η απουσία  ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πληροφόρησης κι ενημέρωσης στα πλαίσια ενός λειτουργικού συστήματος πολιτικής προστασίας που θα ελέγχεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα εγχειρίδια των επιστημών ασφαλείας , η αντιμετώπιση (και) μίας πανδημικής νόσου  θεωρείται ως προτεραιότητα εθνικής ασφαλείας  καθώς η χώρα καθίσταται τρωτή κι ευάλωτη. Όπως επισημαίνουν και ειδικοί στις ΗΠΑ  για την Εσωτερική Ασφάλεια και Αντιτρομοκρατία  «πρέπει να κάνουμε την προετοιμασία και την αντίδραση στις πανδημικές νόσους τμήμα του DNA μας για την εθνική ασφάλεια.»

Παρακολουθώντας συγκριτικά σε διεθνές επίπεδο τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση από διάφορούς  κρατικούς μηχανισμούς  της πανδημικής νόσου του κορονοϊού διαπιστώνεται ότι η αρχική προσέγγιση μέσα από το πρίσμα της δημόσιας υγείας  ήταν εσφαλμένη ενώ στην πορεία όλοι υιοθέτησαν πρακτικές ασφαλείας με την εμπλοκή στρατού και αστυνομίας.

Ενδιαφέρουσα και ενδεικτική είναι η στάση εκείνων των χωρών που έδρασαν άμεσα και τελέσφορα.

Στα καθ’ημάς , την αρχική ολιγωρία των κ. Β. Κικίλια (οι σύμβουλοι του οποίου μάλλον είχαν ως πρότυπο την διοίκηση του Λευκού Οίκου και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ) και Μ. Χρυσοχοΐδη (σε θέματα πολιτικής προστασίας) και παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, διαδέχθηκε η ετομότητα ενός επιστημονικού επιτελείου με ορθές εκτιμήσεις και γνώσεις αλλά χωρίς τη δυνατότητα επιβολής λύσεων , με εξαίρεση τον επικουρικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. ρόλος που δόθηκε στο νέο εργατικό και έμπειρο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Σε αυτό το διάνυσμα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κυρίως δεν διαφαίνεται η μέχρι στιγμής  εμπλοκή μηχανισμών εθνικής ασφάλειας (ΕΥΠ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ΥΠΕΞ) ούτε και έχουμε μέχρι στιγμής μία εκ νέου σύγκληση ΚΥΣΕΑ.

Έχοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με την μεταδοτικότητα του COVID 19 , κανονικά χθες θα έπρεπε να υπάρξει άμεση διακοπή κυκλοφορίας, κλείσιμο διοδίων,  αποτρεπτικές περίπολοι στρατού και αστυνομίας με μηνύματα και εικόνες από την πιθανή εξέλιξη της νόσου κοκ

Στα θέματα ασφαλείας εμπίπτουν και ζητήματα όπως η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας, η λειτουργία λαϊκών αγορών, η διαχείριση των επαναπατριζομένων, η διαχείριση των λαθρομεταναστών που έσπασαν -ενδεχομένως- την γραμμή άμυνας και κατευθύνονταν προς την ενδοχώρα ή κατευθύνονταν προς τα νησιά χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να τους θέσουν σε καραντίνα αντί να τους μεταφέρουν ανεξέλεγκτα σε κατοικημένες περιοχές.

Εμείς στην Ελληνική Θράκη έχουμε ταυτοχρόνως και άλλες υβριδικές απειλές ασφαλείας με πιο έντονη αυτή  στον  Έβρο αλλά και στην διαχείριση του (λαθρο)μεταναστευτικού / προσφυγικού , την διαρκή απειλή από έναν βιο-τρομοκράτη γείτονα,  τις οποίες πρέπει να δούμε και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τον ρόλο της Θράκης στην Εσωτερική Ασφάλεια της ΕΕ.

Να επισημανθεί , πως ό,τι κέρδισε η τοπική κοινωνία της Ελληνικής Θράκης με την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίγνωσης που διαθέτει μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο κεφάλαιο για ανάλογες (απευκταίες) καταστάσεις στο μέλλον!



Τέλος να επισημάνουμε ότι παρά την απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημικής νόσου του ορονοϊού  COVID-19,   προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ,δεν σκέφτεται να ματαιώσει την άσκηση Defender Europe 20, (το  σενάριο της  οποίας  προβλέπει  την αντιμετώπιση της “ρωσικής απειλής”) που είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Απρίλιο και Μάϊο, παρά τις περικοπές που υπήρξαν,μετά από την κρίση με τον COVID-19.


 

Το «κονβόϋ του θανάτου» από το Πέργκαμο, κάτι θέλει να μας πει πάντως….

 

Ποιός θα ενημερώσει την μειονότητα για τον κορονοϊό;

22 Μαρτίου 202016:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε το δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ροδόπης (ΚΙΝΑΛ) κ. Ιλχάν Αχμέτ σχετικά με την πρωτοβουλία να συγκληθεί «Σύσκεψη θεσμικών φορέων της Μειονότητας για την ενημέρωση των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Στην περιγραφείσα συνάντηση ,όμως, προκύπτει ότι δεν είχαν προσκληθεί ή δεν παρευρέθησαν  εκπρόσωποι και θεσμικοί φορείς  αλλά και προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων του Ν. Ροδόπης, σε τέτοιο εύρος ώστε να χαρακτηρισθεί αντιπροσωπευτικό.

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Ιλχάν Αχμέτ  παρέμεινε μετέωρη καθώς δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Μουφτείας Κομοτηνής, της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Ιάσμου,(που ανέπτυξε έγκαιρα στον δήμο του ομάδα ενημέρωσης των συνδημοτών του), δημοτικοί σύμβουλοι με «χρηστικές» αρμοδιότητες στο τόπο εκλογής τους, προσωπικότητες με επιστημονική παρουσία (γιατροί, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί επιστήμονες) ή κοινωνική δράση όπως λ.χ η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου (η οποία γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κομοτηνής), εκπρόσωποι οργανώσεων σπουδαζούσης και φοιτώσης νεολαίας (BTOB, BTGB) , εκπρόσωποι οργανώσεων Ρομά ή Πομάκων της περιοχής κοκ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη να υπενθυμίσουμε τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης των γνωστών για την ανθελληνική και αντικοινωική τους δράση αυτοκλήτων παραθρησκευτικών λειτουργών  Σερήφ και Μετέ οι οποίοι για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα καλούν τους συμπατριώτες τες σε αποχή από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Τόσο η ανάρτηση στο twitter του Ιμπράμ Σερήφ όσο και αυτή του Αχμέτ Μετέ  πρέπει να θεωρηθούν ως ένδειξη συμμόρφωσης και νομιμοφροσύνης στην DIYANET (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας) και το παρακρατικό δίκτυο του καθεστώτος Ερντογάν που δρα στην Ελληνική Θράκη.



Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στον επιστημονικό κόσμο της περιοχής όσο και στην Ελληνική Πολιτεία η απουσία εντατικοποιημένου μηχανισμού ενημέρωσης και πληροφόρησης σε ευρέα τμήματα του μειονοτικού πληθυσμου της Χώρας  ειδικά τώρα με τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών, σπουδαστών και φοιτητών από χώρες υψηλού κινδύνου.

Η επίσημη Πολιτεία  , η ΠΕ Ροδόπης,  οι Δήμοι , οι συνδικαλιστικές / επαγγελματικές/ συντεχνιακές οργανώσεις και βεβαίως η πολιτική ηγεσία της περιοχής δεν έχουν κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να απενεργοποιηθεί η δημογραφική υγιειονομική βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί την κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν όλοι οι προαναφερθέντες θα ήταν να βομβαρδίζουν καθημερινά με κάθε τρόπο τις μουσολουμανικές μειονότητες με μηνύματα του τύπου ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ/EVDE KAL ή βιντεοσκοπημένα μηνύματα γνωστών γιατρών της περιοχής  ενώ σε κεντρικό επίπεδο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να είχαν τουρκόφωνα δελτία ειδήσεων ή και στις άλλες γλώσσες των μειονοτήτων  ενώ οι κρατικές υπηρεσίες αντί για στημένα σώου θα έπρεπε να είχαν συνεργεία στις πύλες εισόδου στην Χώρα με σχετικό ενημερωτικό υλικό αλλά και μηχανισμούς διασφάλισης των μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας για 14ήμερο κατ’οίκον περιορισμό. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την έκδοση τουρκόγλωσσου οδηγού για τον κορονοϊό.



 

Η κοινωνία της Ροδόπης ανησυχεί και οι εξελίξεις  προμηνύονται δυσοίωνες!

“Εν καιρώ πολέμου” Έλληνας Εισαγγελέας “αρνιέται” να δικάζει!

23 Μαρτίου 202001:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Ενόσω η πολιτεία, δια του εκδόντος την γνωστή ΚΥΑ σεβαστού Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν μου παρέχει πεντακάθαρη και πλήρως απολυμασμένη αίθουσα ή γραφείο, σαν αυτό της τελευταίας φωτό (που είναι η βιβλιοθήκη του εφετείου Παρισίων, η φωτό τραβήχτηκε από μένα), ΑΡΝΙΈΜΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΖΩ, ΑΡΝΙΈΜΑΙ ΝΑ ΠΕΘΆΝΩ!!!ΘΈΛΩ ΝΑ ΖΩ!!!”*

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Εισαγγελεας Εφετών Αθηνών

Το επισυναπτόμενο άρθρο υπογράφεται από έναν εισαγγελικό λειτουργό που οφείλει να παραμένει ο τηρητής της νομιμότητας μέσα στη δημοκρατική μας κοινωνία, να υπηρετεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις και να εκπληροί την εισαγγελική του αποστολή.

Βασική προϋπόθεση , βεβαίως, για την επικύρωση του έργου και της αποστολής του εισαγγελικού λειτουργού (όπως και κάθε άνθρώπου)  είναι ο σεβασμός που επιβάλλεται να εμπνέει η προσωπικότητά του.

Η χρονική συγκυρία είναι περίεργη.. Ο υπογράφων το επισυναπτόμενο άρθρο νομίζει ότι είναι κάτι διαφορετικό από όλους εμάς που σήμερα είμαστε στην απομόνωση και τον κατ’οίκον περιορισμό διότι χθες δεν διστάσαμε να πολεμήσουμε για εξασφαλίσουμε σε αυτόν και τους ομοίους του την άνεση να μας προσβάλλουν.

Αντί άλλων σκέψεων παραθέτουμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχόλια που αναρτήθηκαν σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στο καινοφανές εισαγγελικό life style…. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!

Το Κράτος αποτελεί μια αδιαίρετη οντότητα στην οποία όλοι ανήκουμε. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα ζει μια εξαιρετικά μεγάλης έκτασης υγειονομική κρίση με χαρακτηριστικά πολέμου. Ο υπογράφων το κοινοποιούμενο άρθρο, μας συστήνεται φυσιογνωμικά με μία selfie σε ένα γραφείο του κράτους. Επίσης μας συστήνεται πρώτα με την ιδιότητα που του επέδωσε το κράτος και μετά με το όνομα του. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν έχει τα προσόντα για να του παραχωρείται παροδικά η θέση αυτή, προφανώς τα έχει και πιθανώς με το παραπάνω. Δεν τον γνωρίζω και σε καμία περίπτωση δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να τον κρίνω. Φρονώ όμως, ως απλός πολίτης, πως υπάρχει η υποχρέωση από πλευράς κάθε κρατικού λειτουργού, να υπηρετεί το κράτος ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, μπορεί να μην ήταν ιδανικές και να μην γίνουν ποτέ. Το κράτος σε πληρώνει, πολλά ή λίγα ή και ελάχιστα, για να κάνεις αυτό το οποίο σου αναθέτει, αξιοποιώντας τα ταλέντα, την μόρφωση και την κρίση σου. Τις περισσότερες φορές δεν σου δίνει τα μέσα, την υποδομή ή τα κονδύλια αλλά δυστυχώς αυτό είναι, και έτσι πρέπει να κινηθείς. Δεν λέω να μην διεκδικείς ή να μην αντιδράς αλλά αυτή την στιγμή είμαστε σε πόλεμο και αν δεν μας έδωσαν όπλο θα πάμε και με γυμνά χέρια.

Συγκεκριμένα η ένσταση μου είναι ως προς τον απόλυτο τρόπο που θέτει ο αρθρογράφος την άρνηση του να παρέχει, τις όντως, πολυτελείς υπηρεσίες του. Έχει απόλυτο δίκαιο, οι κίνδυνοι είναι πολλοί αλλά είναι για όλους. Με την λογική, την οποία εκφράζει, οι γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκόμοι στα νοσοκομεία και οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί στις Καστανιές Έβρου, θα έπρεπε να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους γιατί έχουν οικογένειες και οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι. Οι κληρωτοί οπλίτες δεν έπρεπε να είναι στο σπίτι τους; Εκείνοι δεν επέλεξαν καν να κάνουν αυτή την δουλεία αλλά είναι υποχρέωση τους απέναντι σε ένα κράτος, μια χώρα ή ακόμα και μια ιδέα, και το κάνουν χωρίς σχεδόν κανένα μέτρο ασφαλείας και με ελάχιστα μέσα για να διατηρήσουν την προσωπική υγιεινή του άρτια.

Ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων ή υπηρεσιών που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, εργάζονται προσπαθώντας για το κοινό καλό. Και οι φαρμακοποιοί έχουν σπίτια και οικογένειες, και οι περιπτεράδες, και οι υπάλληλοι super market, και οι βενζινάδες, και οι εργαζόμενοι σε pet shops, και οι ντελιβεράδες, και οι μηχανικοί αυτοκινήτων. Όλοι όμως είναι εκεί! Αρχικά γιατί πρέπει να ζήσουν και έπειτα γιατί ανέλαβαν το φορτίο να είναι στους λίγους που τώρα εξυπηρετούν τους πολλούς, αυτό είναι κράτος, αυτό είναι κοινωνία και αυτό είναι εθνικό συναίσθημα. Κάποτε, ίσως έρθει κάποιου άλλου είδους κρίση, και είναι άλλες επαγγελματικές ομάδες αυτές που θα βγουν μπροστά, θα αναλάβουν και θα στηρίξουν. Αυτό είναι συλλογικότητα.

Ακόμη μου γεννάται η απορία: Οι λοιπές κυρίες δικαστικοί λειτουργοί, που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, για ποιόν λόγο ενώ Υπηρετούν στην Αθηνά κατοικούν στο Κιλκίς και την Πάτρα αντιστοίχως; Με ποιόν τρόπο κάνουν Υπηρεσίες; Τα προγραμματίζουν όλα μαζί, έδρες και υπηρεσίες, σε ένα ή δύο τριήμερα το μήνα και μετά εργάζονται από την άνεση του σπιτιού τους 600 χιλιόμετρα μακριά; Ακόμα και ο υπέρογκος φόρτος εργασίας αλλιώς ‘’βιώνεται’’ από το σπίτι. Ποιος άλλος κλάδος του δημοσίου έχει αυτό το προνόμιο; (εντάξει δεν πιάνουμε τους δασκάλους).

Είχα την απεριόριστη τιμή ως άνθρωπος αλλά και την ατυχή συγκυρία ως παιδί, να έχω πατέρα που Υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, ποτέ δεν είχε το δικαίωμα να κατοικεί πέραν των 50 χιλιομέτρων από τον τόπο που υπηρετούσε και ποτέ δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 αυτά χιλιόμετρα χωρίς να έχει ενημερώσει για αυτό. Υπηρέτησε το Κράτος όπου και όποτε του ζητήθηκε και έμμεσα το έπραττε ολόκληρη η οικογένεια του, που άλλαζε σπίτια, σχολεία και τόπους εργασίας. Σε αντίθεση με τα παιδιά της κυρίας Προέδρου από το Κιλκίς που υπηρετεί στην Αθήνα, εγώ δεν είχα τον πατέρα μου στο σπίτι μεσημέρια, απογεύματα και πολλές φορές βράδια, ακόμα και κλεισμένο σε ένα γραφείο να εργάζεται. Ήταν επιλογή του να κάνει αυτή την δουλεία, όπως και κάθε δικαστικού λειτουργού, δεν παραπονέθηκε ποτέ όμως για την όποια διαταγή κλήθηκε να εκτελέσει ή να δώσει στο προσωπικό που διοικούσε.

Εγώ πάλι ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που ποτέ δεν είχε σταθερό μισθό. Κάθε ευρώ από τα πολλά ή λίγα που έβγαλα, από τα 19 μου, το ίδρωσα. Δεν γνωρίζω τι είναι κάθε 1η του μήνα να λαμβάνεις ένα σταθερό ποσό ανεξάρτητα από το πόσο δούλεψες, αν εργάστηκες πέραν του ωραρίου, αν κοιμήθηκες στο γραφείο ή όχι, αν είσαι καλός, κακός ή τεμπέλης στην εργασία σου, αν δικαιούσαι να κάνεις οικονομικά πλάνα για βάθος χρόνου περισσότερο του μηνός, αν το Σαββατοκύριακο είναι για τους οικείους σου, τον εαυτό σου, τις βόλτες σου ή την μοναχοκόρη μας την ΑΕΚΑΡΑ. Γνωρίζω όμως ότι αυτή την στιγμή απαγορεύεται να εργασθώ και αν το κάνω θα τιμωρηθώ, και πρέπει να ζήσω με ότι έχω στην άκρη πιθανόν μέχρι το Σεπτέμβριο. Η ατομική και κοινωνική μου ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους και το Κράτος μου, μου επιβάλλουν επίσης να είμαι σπίτι αυτή την στιγμή, και το κάνω γιατί οι εργάσιμες μέρες που έρχονται μας χρειάζονται όλους εκεί, ζωντανούς, υγιείς και έτοιμους.

Σέβομαι και εκτιμώ απέραντα το έργο ενός εκάστου δικαστικού λειτουργού, σίγουρα οι συνθήκες ήταν και είναι άθλιες και τα λεφτά λίγα, αλλά κατά την ταπεινότατη άποψη μου, με μισθό που δεν πρόκειται να μεταβληθεί ή να καθυστερήσει έως η μπόρα περάσει, δεν είναι ευγενές να τοποθετείσαι κατά αυτόν τον τρόπο δημόσια για μια Υπηρεσία που οφείλεις να προσφέρεις και είναι υψίστης σημασίας, όπως η απονομή της δικαιοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω κάτι που διαβάζω και μάλιστα σε τέτοια έκταση αλλά είναι και η πρώτη φορά που έχω το χρόνο να το πράξω.

 

«Πόλεμος χαμηλής ορατότητας» διεξάγεται στον Έβρο

23 Μαρτίου 202009:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τώρα που σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας στο «εβρίτικο μέτωπο»  και οι Πανέλληνες  πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ενσκηψάσης πανδημικής νόσου COVID 19, οι  νεοθωμανικοί κύκλοι του καθεστώτος Ερντογάν εξακολουθούν να συντηρούν μια σύγκρουση χαμηλής  εντάσεως με πρακτικές δολιοφθοράς.

Το γεγονός ότι η Χώρα δεν δύναται να αντιμετωπίσει ταυτοχρόνως μία «διμέτωπη» ανάπτυξη δυνάμεων και δυναμικού λόγω της πανδημικής νόσου, φαίνεται ότι προκρίθηκε η λύση της υπόγειας διπλωματίας ανταλλαγμάτων με την ελπίδα της εκτόνωσης των συνθηκών στην περιοχή –τουλάχιστον-των Καστανεών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι , προσωρινώς, το μόνο που κέρδισε η ελληνική πλευρά είναι σειρά κειμένων, που όλα είχαν ως πηγή τα δελτία ΜΚΟ τουρκογερμανικών συμφερόντων, που παρέπεμπαν σε «θριαμβευτικά ρεπορτάζ» αποχώρησης προσφύγων από την περιοχή της Αδριανούπολης με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Παράλληλα συνεχίζονται τα κλιμακούμενης  έντασης επεισόδια  στο τελωνείο των Καστανεών με προγραμματισμένη περιοδικότητα και τη χρήση προμελετημένων μεθόδων που στόχο δεν έχουν (μόνον) την πρόκληση φθορών στο δυναμικό φρούρησης  του συνοριακού φράχτη αλλά και την δημιουργία ενός «ψυχικού φόρτου» που θα εξαντλήσει μακροπρόθεσμα την ελληνική πλευρά, και θα προετοιμάσει το έδαφος για μία πιο αναβαθμισμένη επίθεση.

Την στιγμή που η πανδημική νόσος πλήττει και την Τουρκία η Ελλάδα οφείλει να  διερευνήσει την τρωτότητα των αντιπάλων και να διαφυλάξει το ηθικό και την υγεία  των Φρουρών των Συνόρων που διαβιούν και επιχειρούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθημερινής ενδιαίτησης.

Η τουρκική προπαγάνδα θα εξακολουθεί να αποπειράται για την δημιουργία «δημοσιοσχετίστικων τετελεσμένων» ενώ τρίτα μέρη θα προσπαθούν να εμπλακούν και να δημιουργήσουν συνθήκες ενδεχομένως μίας «προβοκάτσιας» αιφνιδιάζοντας την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική  πληροφόρηση  μεταθέτει το βάρος της στην «μάχη του κορονοϊού» και δεν αναλύει σε βάθος τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον Έβρο όπου διαμορφώνεται ειδικά στις Καστανιές μία νέα «Λωρίδα της Γάζας» με την εργαλειοποίηση λαθρομεταναστών και την  δράση (παρα)στρατιωτικών και αστυνομικών ομάδων εφόδου που έχουν στόχο την εξάντληση και επί εδάφους (διότι από αέρος έχουμε εθιστεί πλέον) τους Ανθρώπους των Συνόρων.

Τέλος, αξίζει να γίνει μια παρατήρηση στα όσα «ανακαλύπτουν» οι  ρεπόρτερ του αθηναϊκού λάιφ στάιλ γι ατον Έβρο: σε πρόσφατο δημοσίευμα κεντρικής αθηναϊκής εφημερίδας γινόταν αναφορά στον «ηλεκτρονικό πόλεμο» της  Τουρκίας και την «έκπληξη» των ελληνικών υπηρεσιών. Βεβαίως, οι  «Άνθρωποι των Χερσαίων Συνόρων» όπως και οι «Άνθρωποι των Θαλασσίων Συνόρων» γνωρίζουμε αυτές τις πρακτικές των Τούρκων και εχει εντοπισθει η ελληνική αβελτηρία.

Τώρα, πως είναι δυνατόν οι ελληνικές υπηρεσίες,λόγω της χρόνιας αδιαφορίας τους, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την λειτουργία των στρατηγικών μας επικοινωνιών επί ελληνικού εδάφους μπορούν να εφαρμόσουν προηγμένες μεθόδους γεωεντοπισμού και τεχνολογικής συνδρομής για την επιτήρηση των παραβατών στην εποχή του κορονοϊού, αυτό μόνον οι ευφάνταστοι συντάκτες των Αθηνών μπορούν να μας το πουν.

Θα ειχε ενδιαφέρον, όμως,να εντοπισθούν οι «ξενιστές» επιδημιών και ασθενειών που στέλνει το καθεστώς Ερντογάν στη ελληνική ενδοχώρα (γρίπη, μηνιγγίτιδα,φυματίωση, κορονοϊό και άλλα νοσήματα με στελέχη που δεν καλύπτουν τα σύγχρονα εμβόλια) μέσω των λαθρομεταναστών που προωθεί  υπό την προστασία εγχωρίων και ξένων δικαιωματιστών και ΜΚΟ.

Η Ελλάδα οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που προσπαθεί να χειραγωγήσει το παραθεσμικό σύστημα που δρα υπό την επίβλεψη του τουρκικού παρακράτους.

Τα φώτα στον Έβρο έσβησαν , αλλά μία νέα παράσταση άρχισε….

Η Κομοτηνή ενωμένη στην μάχη εναντίον της αόρατης απειλής Covid-19 (video)

25 Μαρτίου 202012:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Τρίτη 24/3/2020 ο Δήμος Κομοτηνής, έστω κι αργά, προχώρησε σε μία πρωτοβουλία που υπαγορεύουν λόγοι ασφαλείας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, όταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών της χωρικής του ενότητας, το αυτοκίνητο με την ηχητική εγκατάσταση που μετέδιδε μήνυμα για τον Κορονοϊό και την απαγόρευση κυκλοφορίας, παράλληλα με την ελληνική γλώσσα, υπήρξε και στην τουρκική.

Ήταν μία κίνηση που οφείλεται σε πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης,ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ήρεμα και αποφασιστικά προχωράει σε κινήσεις ουσίας όσο κι αν κρατάει χαμηλά τον πήχη της δημοσιότητας.

Οι επιθέσεις που δέχεται από συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους αλλά και άλλους από την ομάδα του Εθνοσωτήριου life-style της πόλης και της περιοχής είναι τουλάχιστον άκυρες, άκαιρες και εκ του πονηρού.

Και αυτούς όλους ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ όταν η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ άρχισε τον Αύγουστο να απειλεί την περιοχή, ούτε όταν η ΕΠΙΔΗΜΙΑ της γρίπης σάρωνε την Κομοτηνή και τα σχολεία αποδεκατίσθηκαν….

Αν ο κ. Γιάννης Γκαράνης και οι συνεργάτες καταφέρουν με αυτό το μήνυμα να σώσουν ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΜΑΣ, αν ο κ. Ευρυπιδης Στυλιανίδης μπόρεσε να βοηθήσει ΕΣΤΩ ΚΑΙ 12 ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ, αν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ και οι ομοτράπεζοί του καταφέρουν να ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΝ την Περιφέρεια ή την Κεντρική Διοίκηση , αν Μουφτήδες και Ιερείς έκλεισαν Ναούς και Τεμένη και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΩΝ, αν εμείς τα ΜΜΕ καταφέρουμε ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ (κι όχι μόνον) ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ τότε αυτή η κοινωνία μπορεί να προχωρήσει.

Απέναντι στην απειλή του Covid-19 είμαστε όλοι το ίδιο στόχοι! Όπως το 1999 ήμασταν το ίδιο στόχοι όσοι ζήσαμε τους ΝΑΤΟϊκόυς βομβαρδισμούς που σκότωναν το ίδιο Αλβανούς, Σέρβους, Αιγυπτιους, Αθίγγανους, Βλάχους, Βοσνίους,Τούρκους …….

Και κάτι χειρότερο: εάν ο ιός είναι στον αέρα θα ήθελα να ξέρω πως θα τον αντιμετωπίσουμε: με τις κολώνιες του Ερντογάν ή με τις συνομωσιολογίες των απαιδεύτων;

Άραγε , όσοι επικρίνουν την κίνηση του Δήμου Κομοτηνής έχουν νοιώσει την αγωνία εκείνων των γιατρών που προσπαθούν να πείσουν συμπολίτες μας πουν δεν γνωρίζουν (καλά) την ελληνική γλώσσα για την τήρηση των Μέτρων Ατομικής Προστασία;

Έχουν δει τα δάκρυα στα μάτια γιατρών και νοσηλευτών  που δυσκολεύονται να πείσουν τους συμπολίτες μας ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΥΛΕΣ ;

Γνωρίζουν τα στοιχειώδη για τους τρόπους μεταδικότητας του μεταλλασσόμενου ιού;

Το μόνο ΑΤΟΠΗΜΑ του κ. Γιάννη Γκαράνη είναι ότι δεν έβγαλε και μήνυμα για τις κοινότητες Ρομά του Δήμου Κομοτηνής.

Το ότι βεβαίως εκεί στον Δήμο Κομοτηνής έχουν ΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ και κληρονόμησαν την ΚΡΥΨΙΝΟΙΑ ΤΟΥ Γ. Πετρίδη είναι επίσης κακή συνήθεια…

Και κάτι ακόμη: αν η κίνηση του Γ. Γκαράνη ενόχλησε κάποιους ενδοπαραταξιακά, ενδομειονοτικά ή εσωκομματικά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ, τότε είναι στον σωστό δρόμο.

Και είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι αυτή η κίνηση δεν ΆΡΕΣΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ που ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ..

Η κοινωνία της Κομοτηνής ίσως βρεί τον δρόμο της.. Άλλωστε, η ζωή μετά τον κορωνοϊό δεν θα είναι ίδια.. Και  η Ελληνική Πολιτεία αλλά και οι Έλληνες Πολιτικοί πρέπει να το αντιληφθούν ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ!!!

Προσευχόμαστε όλοι, ο καθένας στον δικό του Θεό, να γλυτώσει η Ελλάδα και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ από τον φονικό ιό που έχει σαρώσει την υπόλοιπη Ευρώπη , την γειτονιά μας των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Ας γλυτώσουμε τώρα και ας αναμετρηθούμε μετά.. Μέχρι τότε ισχύει ο στίχος του Κώστα Τριπολίτη “….και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα”

*η φωτογραφία είναι από μία κηδεία που τελέσθηκε στην Ελληνική Θράκη σε καιρό κορωνοϊού. Πόσοι φορούν μάσκα; Έγινε κάποια καταγγελία; Παρενέβησαν αρμόδιοι φορείς ΕΛ.ΑΣ. , ΕΥΠ, ΥΠΥ, ΠΑΜΘ; ……….

 


 

Ένα ακόμη ατόπημα του ΚΙΕΦ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια

25 Μαρτίου 202013:23

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το εθνικιστικό και διχαστικό μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ με δελτίο τύπου και σχετικές αναρτήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης έναντι των Ελληνικών Θεσμών αλλά και των αρμοδίων της περιοχής που έχουν αναλάβει τον συντονισμό για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό.

Το ηγετικό ιερατείο του ΚΙΕΦ χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και αψηφώντας τους λειτουργούς που υπηρετούν το αγαθό της δημόσιας υγείας, βρήκε αφορμή από μία ανακοίνωση του Γ.Ν. Ξάνθης για να εξαπολύσει ανυπόστατες κατηγορίες και να δημιουργήσει καχυποψία απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία διασπείροντας ψευδείς κι ανυπόστατες φήμες.

Η σωστή κατά την γνώμη μας τεχνοκρατική διατύπωση του δελτίου τύπου με χωροταξική αναφορά στην διασπορά των κρουσμάτων, αποσκοπούσε (χωρίς βεβαίως επαρκώς να τεκμηριωθεί) στην ορθή ενημέρωση και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Το ΚΙΕΦ και η Πρόεδρός του αντί να παραδειγματισθούν από τα όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός Χώρας και Ελληνικής Θράκης, αντί να προστατέψουν με κάθε τρόπο συμπολίτες, ομοεθνείς, ομόδοξες κι ομόφρονες, εναρμονίζονται σε μία περίεργη τακτική της πληττόμενης από τον κορονωϊό Τουρκίας ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΔΕΛΦΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Σύμφωνα με επιδημιολόγους σε Ιταλία και Ελλάδα, τα θύματα στην Λομβαρδία αλλά και στην ελληνική επαρχία οφείλονται στον “κλειστό” τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών , στον συγχρωτισμό της “κοινότητας” και την “υπέρμετρη” κοινωνικότητα.

Το λάθος που εκμεταλλεύθηκε το ΚΙΕΦ και κυρίως ΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ είναι αυτό της Ελληνικής Πολιτείας που ακολουθεί μία συντηρητική στεγνή ενημέρωση χωρίς την παρουσίαση αντικειμενικών παραμέτρων, δίκην αποφυγής πανικού!

Τα αποκλεισμένα χωριά στην Καστοριά μας έχουν δείξει ήδη τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε περιοχής πληττόμενες από τον ιό.. Αν συμβεί κατι ανάλογο στην Διομήδεια και την Κεσσάνη ή τον Εχίνο; Τότε θα βγουν οι κύριοι του ΚΙΕΦ να κατηγορήσουν το Ελληνικό Κράτος για πρακτικές καταπίεσης και ρατσισμού;

Μπορεί στην Τουρκία των  80+ εκ. κατοίκων να μην υπολογίζει κανείς τα θύματα και η ανθρώπινη ζωή να μην έχει μεγάλη σημασία, στην μικρή Ελλάδα του 21ου αιώνα κάθε ζωή έχει την δική της μοναδική κι ανυπολόγιστη αξία!

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να στηρίξει κατ’αυτόν τον τρόπο τις ηρωϊκές προσπάθειες του ιατρουγειονομικού προσωπικού της Χώρας.

ΥΓ: Μόλις ανακοινώθηκε ότι ένας ηλικιωμένος είναι το πρώτο θύμα του κοροναϊού στην Ξάνθη. Πρόκειται για έναν 77χρονο από τον Εχίνο Ξάνθης ο οποίος είχε σοβαρά άλλα προβλήματα υγείας και κατέληξε την Τρίτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του xanthi2.gr.Το τεστ για τον κοροναϊό έγινε στον ηλικιωμένο έγινε πριν το θάνατο καθώς υπήρξε συσχέτιση και με άλλα κρούσματα στον οικισμό και το αποτέλεσμα ήρθε μετά το θάνατο και επιβεβαίωσε ότι ήταν θετικός στον κοροναϊό.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Συναγερμός στην Ελλάδα για “τουρκική βιοτρομοκρατία”; (video)

5 Απριλίου 202011:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενό σημείωμά μας είχαμε επισημάνει ότι “η Τουρκία μετατρέπεται εκτός από κράτος-συμμορία και σε ένα κράτος-βιοτρομοκράτη που (δια)χειριζεται μία βιολογική βόμβα τεραστίων μεγατόνων χωρίς να συνεργάζεται με την διεθνή κοινότητα και τον ΠΟΥ στην “αντιϊκή συμμαχία” που έχει συμπηχθεί, ενώ λαμβάνει αργοπορημένα ημίμετρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής της Ν.Δ. καθ. Άγγελος Συρίγος επεσήμανε εκτός των άλλων ότι “αυτό που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού για να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό γίνεται απόλυτος διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά”.

Ο κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στις νέες πρακτικές των τούρκων διακινητών αναφερόμενος στο συμβάν που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου,όταν στην Τζιά εντοπίσθηκαν 190 λαθρομετανάστες (123 άνδρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά) και μετέβη εκεί ήδη κλιμάκιο του ΟΔΥ το μεσημέρι του Σαββάτου ώστε να διενεργηθούν διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό. Επίσης χθες τουρκικό φορτηγό πλοίο με λαθρομετανάστες προσάραξε στο λιμάνι της Κέας, στο κεντρικό Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας τις ως άνω εκφρασθείσες ανησυχίες.

Η περίπτωση του F/B ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το οποίο κι αποτελεί και το πρώτο μαζικό κρούσμα Covid19 που επιχειρεί να διαχειρισθεί η Ελλάδα εγείρει πολλές ανησυχίες στις Αρχές αλλά δεν παύει να δημουργεί πολλά ερωτηματικά κατά πόσο η τουρκική πλευρά είχε ενημερώσει ως είχε υποχρέωση επισήμως τις ελληνικές αρχές για τα κρούσματα που είχαν εντοπισθεί εντός του πλοίου ή σκοπίμως κατηύθυνε το πλοίο στον Πειραιά όπου υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία για να διαχειρισθούν την κατάσταση. Πρέπει να επισημανθεί ότι το F/B ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ είχε ναυλωθεί από τουρκική εταιρεία,(με γραφεία και στην Αθήνα) μεσούσης της Μάχης του Έβρου.

Η περίπτωση των επαναπατρισθέντων φοιτητών και σπουδαστών από την Τουρκία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο υπό εξέταση θέμα. όπου στην Ελληνική Θράκη αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και το Ελληνικό Κράτος μεριμνά για τους Έλληνες Πολίτες σε αντίθεση με την Τουρκία που μέχρι την τελευταία στιγμή τους κρατούσε ομήρους και απροστάτευτους εν μέσω έξαρσης της πανδημικής νόσου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά που χαρακτηρίζονται «ωρολογιακή βόμβα» για την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που βλέπουμε στην Μόρια, όπως στην Ριτσώνα και  την Μαλακάσα.

Το σκεπτικό του κ. Άγγελου Συρίγου βρίσκει κοινωνούς και αρκετούς έγκριτους διεθνολόγους οι οποίοι αναφέρουν πως υπάρχουν εκατοντάδες μετανάστες από Ιράν, Ιράκ και Συρία οι οποίοι είναι φορείς του ιού COVID-19 και στους οποίους η Τουρκία αρνείται οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη επιπλεον τους δίνουν εξιτήρια λέγοντας τους ότι θα τους περιθάλψουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θα μεταβούν,. Τα ανωτέρω ενισχύουν το συμπέρασμα πως η  κρίση στον Έβρο πιθανώς αποτέλεσε αντιπερισπασμό από την τουρκική πλευρά, η οποία εδώ και μήνες σχεδίαζε την αποστολή λαθρομεταναστών από Ασία, Αφρική στο εσωτερικό της ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει τους μηχανισμούς και χρόνους αντίδρασης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη είχε παρατηρηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο μία διαρκώς αυξανόμενη τάση επαναπατρισμού μαχητών του ISIS ειδικά μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη βορειοανατολική Συρία οπότε κι αναδείχθηκε το ζήτημα των ξένων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους. Πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν την επιστροφή των πολιτών τους ενώ την ίδια στιγμή είχαν μεθοδεύσει τον επανατρισμό ψευδοπροσφύγων ,κυρίως Ρομά, Αλβανών , Βοσνίων κα στις χώρες προέλευσής τους.. Η παρούσα φάση της έξαρσης της πανδημικής νόσου, βρίσκει τους πρώην μαχητές του ISIS σε μία κατάσταση αναμονής και τήρηση των οδηγιών που λαμβάνουν από τα αρχηγεία τους.

Οι Ελληνικές Αρχές επαγρυπνούν και (προ)ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται και στην εποχή της πανδημίας…

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια;

28 Μαρτίου 202023:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχε εγκαίρως επισημανθεί η αναθεώρηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ για την παρουσία του στο ευρωπαϊκό ανάγλυφο κάτω από την πίεση που δέχονται χώρες μέλη της Συμμαχίας λόγω του Covid 19.

Σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία είκοσι (20) στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στη Λιθουανία βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του πολυεθνικού τάγματος στο οποίο ανήκουν.

Ανάλογες πληροφορίες εντοπίζονται και από το Ιράκ όπου φαίνεται πως ήδη απο τον Ιανουάριο είχαν εντοπισθεί κρούσματα Covid 19 και έκτοτε σταδιακά αποσύρονται δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Τσεχίας κ.α.

Η πανδημία που κορυφώνεται και προκαλεί σεισμικές αλλάγες στο εσωτερικών των κρατών μελών της Συμμαχίας, απειλώντας την προσωπική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία εκατομμυρίων πολιτών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναθεώρηση της αντίληψής μας για την διαβάθμιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας με την τρομοκρατία και την ρωσική απειλή να μπαίνουν σε άλλο επίπεδο. Επιπλέον, το “νατοϊκο life-style” με την γεωγραφική του εξάπλωση , θα σταματήσει, αναπόφευκτα, να υφίσταται με τα σημερινά του δεδομένα.

Εκτιμάται ότι τα “ιδρυτικά μέλη “της Συμμαχίας θα αποπειραθούν να επιτύχουν μια σαφή ισορροπία μεταξύ των εκστρατευτικών επιχειρήσεων και των εσωτερικών αποστολών προκειμένου να εκπληρωθούν τελέσφορα αποστολές για την ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας / αποστολές βοήθειας σε καταστροφές, καθώς και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας και της προστασίας της ξηράς και των θαλασσίων συνόρων, εστιάζοντας και στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης καθώς πλέον οι προσφυγικές ροές συνδέονται με την μεταδικότητα της πανδημικής νόσου και άλλων νόσων.

Την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον στρατό των ΗΠΑ διαδέχθηκε η εσπευσμένη ένταξη της ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονίας (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών) την ίδια στιγμή που Ρωσία και Κίνα προσπαθούν κι αυτές στα πλαίσια της γεωπολιτκής του κορωνοϊού να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε Ιταλία, Τουρκία , Σερβία , Σερβική Δημοκρατία κοκ απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα της Συμμαχίας. Να επισημανθεί ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση όπου εκτός από την πανδημία έχουμε και μία επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μία διαφαινόμενη αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία να μην μπορεί ακόμη να συνέλθει από την δοκιμασία του μεγάλου σεισμού στο Δυρράχιο.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (οι ΕΔ των Σκοπίων συμμετέχουν πλέον των 15 ετών σε εξωχώριες ειρηνευτικές αποστολες της Συμμαχίας) και η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ  , με την απόλυτη συναίνεση των Αθηνών, είναι μάλλον το προοίμιο μιας νέας εποχής με την ΠΓΔΜ/Β.Μακεδονία (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών).

Η έγκαιρη “εξομάλυνση”των ελληνοσκοπιανών σχέσεων δημιούργησε επιπροσθέτως και το νέο πλαίσιο για την συμμετοχή των Σκοπίων στην “ανανέωση” των συντελεστών ισχύος του “νέου διεθνούς συστήματος” με έμφαση στην οικονομία, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, κοινωνική ασφάλεια, βελτίωση ανθρωπίνου δυναμικού και την “καλή γειτνίαση” (με Ελλάδα, Βουλγαρία,Μαυροβούνιο, Αλβανία) που ίσως αποτελέσει πόλο έλξης και για την Σερβία η οποία θα πρέπει να επιλέξει “στρατόπεδο” ανάμεσα στο “σταθερό μπλοκ” της Δύσης και τη Ρωσία..

Δεν αποκλείεται οι σχεδιαστές του νέου διεθνούς συστήματος να επιφυλάσσουν για τα Σκόπια έναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο και στα πλαίσια της νέας αντίληψης περί βιοασφάλειας και βιοάμυνας της Συμμαχίας κάτι που πρέπει να απασχολήσει την Αθήνα άμεσα και ιδιαίτερα το ΥΠ.ΕΞ. το οποίο φαίνεται ότι παρακολουθεί με “χρονοκαθυστέρηση” τις εξελίξεις που αφορούν στα Εθνικά μας Συμφέροντα…

Η Ελλάδα καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει με όρους εθνικής εγρήγορσης κι όχι επικοινωνιακής διαχείρισης την απειλή της πανδημικής νόσου!

 

Μένουμε σπίτι – Παραμένουμε ενεργοί πολίτες

29 Μαρτίου 202015:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την διαδικασία της επιστροφής φοιτητών και σπουδαστών από την Τουρκία στην περιοχή μας και κυρίως τον τρόπο υποδοχής τους απο τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜΘ,οι οποίες έχουν ακόμη μείνει στην λογική των φωτογραφιών.

Είχε προηγηθεί η φωτογραφία του κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και τώρα αυτές του κ. Χρήστου Μέτιου ο οποίος δεν ήταν μέχρι τώρα σε θέση να προβλέψει το χάος που θα δημιουργούσε ο επαναπατρισμός των Θρακιωτών από ΕΕ και Τουρκία ενώ τα όργανα της ΠΑΜΘ δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν συνθήκες συντεταγμένης υποδοχής επιβαρύνοντας περισσότερα την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί.

Το αθηνοκεντρικό κράτος είναι φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνεται τις ιδαιτερότητες που επικρατούν στην Ελληνική Θράκη (αυτό φάνηκε και στην Μάχη του Έβρου) αλλά ορισμένα ζητήματα έπρεπε να διαχειρισθεί το τοπικό πολιτικό δυναμικό με συντονιστές -ίσως- τους τοπικούς βουλευτές σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες και την ΠΑΜΘ.

Οι κριτικές που δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση και το Επιτελείο Διαχείρισης της Πανδημικής Νόσου οφείλονται τόσο στο ξεχαρβαλωμένο κράτος που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις επιλογές του κομματικού κράτους σε κρίσιμους τομείς, κάτι που βλέπουμε σε τοπικό επίπεδο όπου στην κυριολεξία οι εκλεκτοί των συνεργατών του Έλληνα Πρωθυπουγού σε θέσεις κομβικές για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid19 στερούνται της κοινής λογικής και αντίληψης.

Οι φόβοι όλων μας επαληθεύτηκαν με τον Εχίνο κι εκεί φάνηκε σε μικρογραφία η απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού, με την δημιουργία κέντρων υποδοχής κι ελέγχουν επαναπατριζομένων άλλά και κέντρων νοσηλείας εμπυρέτων περιστατικών σε μεγάλους χώρους , κλειστά ξενοδοχεία , αυτοσχέδιες κλινικές κοκ.

Όταν σύρονται αυτές οι γραμμές, βλέπουμετο ίδιο οργανωτικό έλλειιμμα και σε άλλες περιφέρειες της Χώρας, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι ή καταφυγή για όσα μπορούσαν να γίνουν αλλά δυστυχώς κάποιοι ολιγώρησαν.

Η ανετοιμότητα του συστήματος φάνηκε και χθες σε τρία επίπεδα:

Για τον ρόλο της μειονοτικής ελίτ και των εδώ παραθεσμικών στοιχείων του τουρκικού προξενείου ασχοληθήκαμε και θα ασχοληθούμε και στο μέλλον, αφού φαίνεται ότι βρισκόμαστε στη νέα εποχή της διπλωματίας και της γεωπολιτικής του Convid19

Συμπερασματικά, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αλλά ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!


Οι Ατρόμητοι της Θράκης φωτογραφίζονται

29 Μαρτίου 202016:38

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Δεν πρόλαβε να “στεγνώσει” το (διαδικτυακό) μελάνι από το προηγούμενο άρθρο μας και λάβαμε φωτογραφίες απείρου κάλλους και υψηλών διδαγμάτων από το Δημαρχείο της Μύκης.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς , εκτιμούμε, ότι πήρε μία γεύση από το δράμα που τραβάμε κι εμείς εδώ στην περιοχή, με όλο το φοβερό life-style που θα μας σώσει και από τον κορωνοϊό.

Αν γενικώς σωζόμαστε…

Στριμώχθηκαν όλοι για μία φωτογραφία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους,όπως κάνει με τα δελτία τύπου η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Τώρα, αν θεωρήσουμε ότι στην περιοχή του Δήμου Μύκης ο  Covid 19 επελαύνει σίγουρα κάποιοι εκ των παρευρεθέντων είναι ενδεχομένως φορείς, νοσήσαντες ή νοσούντες απο το μέλλον.

Μένουμε Σπίτι (όσοι μπορούμε) διότι με όλους αυτούς άκρη δεν θα βγάλουμε.

Αν τους δείτε, μην του πλησιάζετε. Κάνει καλό στην υγεία!

Υ.Γ. Στην Κοζάνη βεβαίως ήταν αλλοιώς τα πράγματα!!! Εδώ έχουμε βρει το μαγικό φίλτρο μάλλον…

 

 

Ενημερώθηκε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς για την Ροδόπη;

29 Μαρτίου 202022:49

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η συγκυρία τό’φερε έτσι να έρθει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι συνεργάτες μαζί με κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Ξάνθη , μία ημέρα μετά την περιπετειώδη “ανακάλυψη” του βεβαιωμένου κρούσματος  Covid 19 σε οικισμό του Ν. Ροδόπης.

Να υπενθυμίσουμε ότι 12 είναι τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ξάνθη, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Μύκη, υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Από αυτά, τρία προέρχονται από τον οικισμό του Εχίνου, όπου δεν υπάρχει αύξηση, και 6 από την πόλη και τους πεδινούς οικισμούς. Έχουν σημειωθεί 3 θάνατοι σε όλο το νομό ενώ, όπως ανακοινώθηκε υπάρχουν 16 ύποπτα κρούσματα για τα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα, 7 από το Δήμο Μύκης και 9 από τον υπόλοιπο νομό.

Στην Αλεξανδρούπολη ένας ασθενής που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΑ κατάφερε με τη βοήθεια του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, να ξεπεράσει τον θανάσιμο κίνδυνο από τις σοβαρές επιπλοκές που τον προκάλεσε ο κορονοϊός.

Λόγω της θετικής αυτής εξέλιξης αποφασίστηκε η αποσωλήνωσή του, ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός που θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως ένας ασθενής που νόσησε με κορονοϊό θεραπεύτηκε και πήρε εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Να σημειώσουμε ότι ακόμη περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση και σχετική συνέντευξη τύπου από τους αρμόδιους για θέματα δημόσιας υγείας στην ΠΑΜΘ και την ΠΕ Ροδόπης καθώς και σχετικές ανακοινώσεις με ύποπτα ή πιθανά κρούσματα, τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, πόσα τέστ έχουν γίνει κοκ

Αναμέναμε ,λοιπόν, ότι θα βρισκόταν σήμερα στον Εχίνο η Δκτής του ΓΝΚ “Σισμάνογλειο” κ. Μάγδα Γιαμουστάρη προκειμένου να ενημερώσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και στην περιοχή μας, καθώς επίσης να θέσει και σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ενδεχομένως το Νοσοκομείο της Κομοτηνής σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Η ανησυχία στην κοινή γνώμη είναι διάχυτη , κι ας μην ξεχνάμε ότι και ο Ν. Ροδόπης έχει δεχθεί επίσης οικονομικούς μετανάστες και φοιτητές , ενώ ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής συμπολίτες μας , οι οποίοι υποβλήθηκαν σήμερα και σε σχετικούς ελέγχους.

Η επίσκεψη του κ. Ν. Χαρδαλιά ήταν χρήσιμη και απαραίτητη γι ατην περιοχή μας, αλλά έγινε χωρίς οργάνωση, με πολλά λάθη από την πλευρά της  ΠΑΜΘ ενώ ο ίδιος φάνηκε να μην γνωρίζει τί εστί Μύκη , Εχίνος και “προξενικός” Δήμαρχος Ριντβάν Αλή Χουσεϊν και τοπικό πολιτικό λάιφ στάιλ

Τέλος, προσμετράται θετικά για την Ροδόπη η σχέση τεχνοκρατικής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στον κ. Ν. Χαρδαλια και στελέχη της ΠΑΜΘ.

ΥΓ: Όσοι ενοχλήθηκαν με την επισήμανση των λαθών που διεπράχθησαν κατά την επίσκεψη του κ. Ν. Χαρδαλιά στον Δήμο Μύκης, ας θυμηθούν το περίφημο κοσμικό τραπέζι στην Κηφισιά από το οποίο νόσησαν οι πιο σημαντικοι γιατροί της Ελλάδας  ,πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στον πόλεμο τα λάθη δεν συγχωρούνται.. Και μην μπερδεύουμε την πολιτική επικοινωνία με την πολιτική προστασία….

 



 

Αντιπαραγωγικό για την εφαρμογή μέτρων το έλλειμμα ενημέρωσης για τον Covid 19 στην Θράκη

1 Απριλίου 202012:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο “απόλυτο σκοτάδι” βρίσκονται όσον αφορά στην ενημέρωση για τον Covid19 οι Θρακιώτες καθώς έχουν διακοπεί και οι μέχρι τώρα ενημερώσεις από τους (διορισμένους και άσχετους ως προς το ιατρικό επάγγελμα) Διοικητές ενώ οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων , με εξαίρεση τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, έχουν εξαφανισθεί.

Το ίδιο προβληματική καθίσταται και η στάση της ομάδας διαχείρισης για τον κορωνοϊό της ΠΑΜΘ όπως και των αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιών των δήμων στους οποίους δεν έχει συστηθεί καν κάποιο συντονιστικό όργανο αρωγής και συνδρομής στους πολίτες που χρήζουν στήριξης.

Σε αυτές τις παρατηρήσεις πρέπει να αναζητηθεί και η “ανυπακοή” και μη συμμόρφωση των πολιτών που δημιούργησαν τις εικόνες συνωστισμού που όλοι είδαμε.

Από την στιγμή που ο αθηνοκεντρικός σχεδιασμός παρουσιάζει προβλήματα, θα έπρεπε να δημιουργηθεί με ευθύνη των τοπικών δομών ένα αποκεντρωμένο συντονισιτκό όργανο με την συμμετοχή ειδικών, πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπους φορέων και στελεχών ΕΔ και ΣΑ.

Η Θράκη έχει ήδη μπει σε κατάσταση συναγερμού απο την στιγμή που οι Δήμοι Ξάνθης και Μϋκης έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες (χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί) δείχνουν ότι στην Ξάνθη έχουν σημειωθεί συνολικά 18 κρούσματα και 4 νεκροί: 6 καταγράφονται σε στρατιωτικές μονάδες (και επιπλέον δύο φέρεται να έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη), 7 στην ορεινή περιοχή συνολικά και 7 στον αστικό ιστό, δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή διασπορά αλλά και αυξημένοι κίνδυνοι. Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθησαν στους επαναπατρισθέντες.

Οι -επίσης- ανεπίσημες πληροφορίες για τον Έβρο  φέρουν να νοσηλεύονται συνολικά 16 κρούσματα του κορονοϊού – τα 3 από αυτά στην ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου βρίσκονται σε καραντίνα, αφού ήρθαν σε επαφή με έναν 80χρονο από τη Δόξα Μεταξάδων που φέρεται να είναι θετικός στον κορονοϊό.Μάλιστα στο νοσοκομείο έχει γίνει ήδη η προβλεπόμενη απολύμανση.Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την Κυριακή που μας πέρασε ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σταμάτησε την επίσημη ενημέρωση, χωρίς καμία εξήγηση, που είχε καθιερώσει και ήταν μια πολύ σωστή και θετική ενέργεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Στην Ροδόπη δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση και το ένα βεβαιωμένο κρούσμα προέκυψε μετά απο ένα δημοσιογραφικό θρίλλερ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες αυτοοργανώνονται αλλά και γίνονται θύματα μιας ελλειμματικής πολιτικής διαχείρισης μιας πανδημικής κρίσης που μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την εθνικά ζωτική πειροχή της Θράκης.

 

Αναζητώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία στα χρόνια της πανδημίας στην ΠΑΜΘ (video)

3 Απριλίου 202016:56

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Καθώς προσπαθούμε να σταθούμε απέναντι στην αόρατη απειλή του Covid19 και να συνδράμουμε στην θωράκιση του συστήματος υγείας και των λειτουργών του που αντιμετωπίζουν τον όγκο των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά για να παλέψει με την επιδημία, η Προεδρία της Κυβέρνησης ενέκρινε δαπάνη 11 εκατομμυρίων ευρώ, «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19».

Να επισημανθεί ότι στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης όλης της Επικράτειας , αλλά και του Πλανήτη Γη, στα πλαίσια της αποστολής τους και του έργου που επιτελούν , το πράττουν ήδη χωρίς επιπλέον επιδότηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τίθεται εκ νέου το ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το εύρος των ορίων της δημοσιογραφικής κάλυψης και ποιες επιπτώσεις έχει στην κοινωνία που καλείται να υπηρετήσει ο σύγχρονος δημοσιογράφος για να φθάσουμε στο τελικό ερώτημα που εστιάζεται στο ρόλο των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης σε κρίσιμες καταστάσεις, χωρίς να παραβλέπουμε και το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μέσα ενημέρωσης συνιστούν ένα κρίσιμο βήμα ενημέρωσης και όχι απλώς πληροφόρησης, γι’ αυτό και η επιρροή τους, όπως και η αντίστοιχη ευθύνη για τον τρόπο που καλύπτουν παρόμοιες καταστάσεις, μπορεί να είναι σημαντικές.

Η εμπειρία του υπογράφοντος τόσο κατά το παρελθόν όσο και η διαχείριση κρισίμων καταστάσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδική κλίμακα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ασκούντες το δημοσιογραφικό λειτούργημα αλλά και οι διαχειριστές/υπεύθυνοι μέσων ενημέρωσης ή/και μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμετέχουν μόνον στην “περιγραφή” αλλά και στην “σχηματοποίηση” φαινομένων μέσα από τις διαδικασίες ενημέρωσης, πληροφόρησης, διάχυσης πληροφοριών αλλά και ψευδών ειδήσεων.

Η περίοδος που διανύουμε έχει τα δικά της πρωτόγνωρα -για πολλούς συναδέλφους- χαρακτηριστικά και έχει την ιδιαιτερότητα της δυσκολίας σε πρόσβαση εξειδικευμένων πληροφοριών που έχουν ως προαπαιτούμενο την επιστημονική γνώση αλλά και την μετάδοση μηνυμάτων που πρέπει να αποσκοπούν στην διατήρηση ενός ευσταθούς πλαισίου εθνικής ασφάλειας.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν την πλήρη στήριξη και ενημέρωση από τους καθ’ύλη αρμόδιους κρατικούς και δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να ωφεληθούν απο την αμφίδρομη σχέση κοινωνίας-μέσων ενημέρωσης.

Αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία η στα καθ’ημάς απουσία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου ενημέρωσης και πληροφόρησης με τους αρμοδίους να αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως συνεργάτες ή ως εχθρούς αλλά και τους ίδιους δημοσιογράφους σε αρκετές περιπτώσεις να μην έχουμε αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες αυτής της “πανδημικής ενημέρωσης”

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αξιοποιώντας την εμπειρία μας και από άλλες παρόμοιες καταστάσεις ότι το κοινό χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, όχι απλά για πληροφόρηση αλλά για: α) άμεση και χρηστική ενημέρωση, β) ως αμφίδρομο αγωγό πληροφόρησης προς και από τις υπεύθυνες αρχές, γ) για υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Κρατικός Μηχανισμός δε, δεν θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζει τα ΜΜΕ ως απλά κανάλια πληροφόρησης για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων, αλλά ως ενεργούς δρώντες διάχυσης αμφίδρομης υπεύθυνης ενημέρωσης και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κάλυψη γεγονότων σε τοπικό επίπεδο.

Στο βίντεο που ακολουθεί δύο δημοσιογράφοι συζητούμε για την ενημέρωση στα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού προσπαθώντας να διεισδύσουμε και στο δυσδιάκριτο παρασκήνιο, εξωτερικεύοντας σκέψεις και θέσεις που βασίζονται σε πληροφορίες και την παρατήρηση των γεγονότων.

Η πανδημία και η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλει, επαναφέρει στο προσκήνιο και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην εποχής της τεχνητής νοημοσύνης…

 

Η Ροδόπη πριν την τελική αναμέτρηση με τον Covid19

4 Απριλίου 202010:51

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι και οι κάτοικοι της Ροδόπης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μεγάλη κι αόρατη απειλή του Covid19, κάτι που φαίνεται να προβληματίζει σε όλα τα επίπεδα τις τοπικές αρχές με τηνπολιτική ηγεσία (αιρετή και διοριισμένη) προς το παρόν να προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και να μεταθέτει την ευθύνη του μελλοντικού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο.

Η καθυστερημένη ενημέρωση αλλά και οι επιλεκτικές διαρροές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση “σχεδίων για λήψη προληπτικών μέτρων” από τις τοπικές αρχές, αναδεικνύουν ένα μεγάλο κενό που, ενδεχομένως, υπάρχει στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες, την υλοποίηση του αρχικού κεντρικού σχεδιασμού και την λήψη πρόσθετων μέσων πρόληψης και περιορισμού εξάπλωσης της πανδημικού νόσου με αναλυτική περιγραφή και καταγραφή αυτών κατ’αρχάς στο Νομό μας και μετά σε επίπεδο περιφέρειας:

  1. Υπήρξε από τις αρχές Φεβρουαρίου καταγραφή των αναγκών σε υγιειονομικό υλικό και μέτρων ατομικής προστασίας;
  2. Είχαν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς ώστε να συμμετάσχουν εκπρόσωποί τους στις συσκέψεις ΠΑΜΘ και Δήμων διατυπώνοντας τις δικές τους απόψεις γαι την επερχόμενη κρίση;
  3. Μετά την καθυστέρηση εφαρμογής (για προφανείς λόγους) των πρώτων περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης εκδηλώσεων και συναθροίσεων (πανηγύρι τσικνοπέμπτης αποκριάτικες εκδηλώσεις,) εντατικοποίθηκε η ενημέρωση του κοινού της περιοχής;
  4. Ενημέρωθηκαν όπως έπρεπε συμπολίτες μας που επέστρεψαν από ταξίδια επαγγελματικά κι αναψυχής σε χώρες με πρώϊμα κρούσματα; Tί έγινε με τους ταξιδιώτες από τους Αγίους Τόπους;
  5. Εφαρμόσθηκαν εγκαίρως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οικειοθελούς περιορισμού για φοιτητές, εργαζομένους και μετακινηθέντες στο εσωτερικό της Χώρας από περιοχές με έντονο ιϊκό φορτίο;
  6. Ελήφθη ειδική μέριμνα για τα μέλη των ΕΔ και ΣΑ που έλαβαν μέρος στην Μάχη του Έβρου;
  7. Ενημερώθηκαν σε τοπικό επίπεδο οι παλινοστήσαντες εποχικοί εργάτες από ΕΕ και Τουρκία που άρχισαν να συρρέουν στα χωριά της Ροδόπης από τα τέλη Φεβρουαρίου;
  8. Ενημερώθηκαν σε τοπικό επίπεδο οι φοιτητές που επέστρεφαν από Τουρκία; (αναφέρομαι στα δύο πρώτα κύματα κι όχι στο τελευταίο που ακόμη βρίσκται σε εξέλιξη;)
  9. Ενημέρωθηκαν οι εργαζόμενοι στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και υπάρχει σχεδιασμός σε συνάρτηση με τα σημεία 7 και 8 ώστε να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση στον ιό;
  10. Ποιά η συμμετοχή της ΕΥΠ,ΥΠΥ, ΕΛ.ΑΣ.και ΕΣ στον σχεδιασμό κι ενημέρωση της Αθήνας για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Θράκη με τους κλειστούς πληθυσμούς και την χωροταξική διάρθρωση οικισμών κι εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τα ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που εξέπεμπαν τοπικοί παραθεσμικοί και παρακρατικοί μηχανιισμοί της Τουρκίας στην περιοχή;
  11. Ποια η ευθύνη των “ταγών” της μειονότητας που μέχρι προ μιας εβδομάδος αρνούνταν την ύπαρξη κινδύνου κι έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την  Δκτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για ρατσισμό και διακρίσεις όταν μίλησε για κρούσματα στον Εχίνο;
  12. Γιατί μέχρι σήμερα στην Ροδόπη γίνεται απόκρυψη της κατάστασης που επικρατεί στα μειονοτικά χωριά και ποιός αποφάσισε να τηρηθεί η γραμμή των “ΙΣΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ” σε αυτή τη φάση της πανδημικής νόσου με το πρόσχημα της ΜΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;
  13. Γιατί άργησε τόσο πολύ η ενημέρωση στις μειονοτικές γλώσσες, στον βαθμό που αυτή γίνεται και για ποιό λόγο δημοτική παράταξη του Δήμου Κομοτηνής προσπάθησε να υπονομεύσει την προσπάθεια αυτή του Δήμου Κομοτηνής;
  14. Γιατί δεν παρενεβη κανείς να συνετίσει παλινωδίες κάποιων Δημάρχων που έπαιρναν μέτρα με γνώμονα να μην στενοχωρήσουν τους ψηφοφόρους τους;
  15. Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημικής νόσου με τα πρώτα εμφανή σημάδια στην Ροδόπη πόσες συσκέψεις έχουν συγκληθεί της τοπικής ηγεσίας με επιστημονικούς φορείς και την ομάδα ενημέρωσης που συγκρότησε ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης; 
  16. Που είναι η Δκτής του ΓΝΚ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ για την οποία όλο ακούμε ότι ενημερώνεται, ενημερώνει και συσκέπτεται αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει πουθενά;
  17. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νϊκος Χαρδαλιάς γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ροδόπη ή θα μας ανακοινώσει τους περιοριστικούς όρους από τηλεοράσεως εάν αυξηθούν τα κρούσματα σε κάποιες περιοχες;
  18. Γιατί αργεί η προμήθεια και η αποστολή υγειονομικού υλικού στους ιδιώτες γιατρούς στους οποίους έχει πέσει το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και στους εργαζομένους του ΓΝΚ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ στους οποίους χορηγούνται με εξαιρετική φειδώ μέτρα ατομικής προστασίας;
  19. Ποιός ο σχεδιασμός για την προσεχή περίοδο όπου αναμένεται η έξαρση των κρουσμάτων με τον αυξανόμενο κίνδυνο της έκθεσης του πληθυσμού στον ιό; Θα γίνει η αξιολόγηση των μέχρι στιγμής ενεργειών και μέσω που έχουν ληφθεί;
  20. Θα συγκροτηθεί έστω και τώρα κάποιο συντονιστικό όργανο σε επίπεδο των 4 δήμων του Ν. Ροδόπης και σε συνεννόηση με την ΠΑΜΘ;

Αναμένουμε απαντήσεις….

 

” Το σήμαντρο διεγείρει τους αγωνιστάς προς τον των αοράτων εχθρών πόλεμον” (video)

9 Απριλίου 202013:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

 Εγκύκλιο σημείωμα απέστειλαν σήμερα οι Μητροπολίτες προς τους Ιερείς των Μητροπόλεών τους, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου,
Αυστηρές συστάσεις για την τέλεση των ιερών ακολουθιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την Ανάσταση προς τους Ιερείς επισημαίνονται ότι Περιφορά του Επιταφίου θα τελεσθεί εντός του ναού, όπως επίσης και η Ανάσταση. Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή και χαρμόσυνα κατά την Ανάσταση.Υπογραμμίζεται δε ότι «τέτοιες κρίσιμες στιγμές που διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσης αυτονόμησης, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων».

Μετά την “Μάχη του Έβρου” οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν την αόρατη απειλή του Covid19 στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο: με τον αστείρευτο ψυχισμό , την αυτοθυσία, την αυταπάρνησην, την ευρηματικότητα και το φιλότιμο που ειδικά στην Θράκη δεν είναι έννοιες απροσδιόριστες αλλά έχουν κι ονοματεπώνυμο.

Η κ. Νίκη Κεραμέως δεν γνωρίζει τις ιδιομορφίες της Ελληνικής Θράκης, [δεν την ενημερώνει ο Γ.Γ. κ. Γ. Καλαντζής;] ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς έχει λίγο μπερδευτεί με τους όρους πολιτικής διαχείρισης των Αθηνών, ο Περιφερειάρχης και οι λοιποί φορείς δεν συντονίζονται με το “επιτελικό κράτος των Αθηνών” αλλά η πραγματικότητα δημιουργεί άνευ λόγου προστριβές, κυρίως λόγω των φοβικών συνδρόμων της πολιτικής ελίτ της περιοχής.

Σε αυτό το σημείωμα θα επισημάνουμε την ασέβεια που διαπράττεται σε βάρος τους θρησκευτικού συν-αισθήματος του Γένους, που έχει συνδέσει το Πάσχα όχι με το “ψητό αρνί” αλλά με το εύρος των συναισθημάτων που προξενούν τα εαρινά σήμαντρα και οι καμπάνες των εκκλησιών.

Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε και την ακατανόητη για εμάς που διαβιούμε στην Ελληνική Θράκη ανοχή που επιδεικνύεται στον τρόπο που λειτουργούν τα τεμένη με τα μεγάφωνα στο μιναρέ να λειτουργούν με λιγότερα ή περισσότερα ντεσιμπέλ. Και όταν έγιναν καταγγελίες ότι γινόταν από τα μεγάφωνα των τζαμιών πρόσκληση για ”Εζάν” (ιεροπραξία) οι ελληνικές αρχές όπως πληροφορούμαστε αναγκάστηκαν αντί να προχωρήσουν σε διώξεις, να ζητήσουν την παρέμβαση του ψευδομουφτή Μετέ διά του βουλευτή Ζειμπέκ.

Άραγε οι καμπάνες των Ορθόδοξων Ναών ταυτίζονται με ιεροπραξία ενώ το μεγαφωνικό Εζάν είναι ΚΑΛΕΣΜΑ σε ιεροπραξία;

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στον Έβρο ακούγεται το κάλεσμα του Μουεζίνη 5 φορές την ημέρα, στον δε Έβρο 2-3 φορές γίνεται το κάλεσμα από τον Μουεζίνη ενώ στα άλλα δύο συμμετέχουν παιδιά 10-12 ετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη χρήση τους κατά τη δουλεία, με εξαίρεση το Άγιον Όρος, τα Ιωάννινα και μερικά νησιά, για να μην ταράσσεται ο ύπνος των νεκρών Μουσουλμάνων, γιατί «ο κώδων είναι το μυστικόν όργανον του διαβόλου». Αντίθετα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός γράφει: «το σήμαντρο αινίττεται τας των αγγέλων σάλπιγγας διεγείρει δε και τους αγωνιστάς προς τον των αοράτων εχθρών πόλεμον».


Covid19 και Μεταπολιτική vs. Θεία Ευχαριστία (video)

14 Απριλίου 202020:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία παλαιότερη “δημόσια αντιπαράθεση” με τους αμφισβητίες των πατροπαραδότων ηθών και εθίμων στην Αγιοτόκο Λέσβο είχαμε επισημάνει ότι “Στις κρίσιμες εποχές της πολυεπίπεδης κρίσης, εσείς βλέπω ότι κινείσθε στη φάση της μεταπολιτικής συμπεριφοράς η οποία δεν αποτελεί κατ’ανάγκη και ένδειξη δημοκρατικής ωρίμανσης αφού βασίζεται σε μηχανισμούς ταύτισης και κατασκευής μιας «αντιδραστικής ταυτότητας», μέσα από διαδικασίες «αποταυτοποίησης» που ναι μεν οδηγούν σε μια εκτόνωση θυμού και διαμαρτυρίας αλλά ταυτόχρονα ευνοούν την ανάπτυξη μηχανισμών και ομάδων πίεσης με ανεξέλεγκτη δράση και με πρόσχημα το καλό του έθνους, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ασφάλεια των πολιτών, κοκ.”

Στην παρούσα φάση του τρόμου που σκορπίζει η πανδημική νόσος Covid19 , και με τις παλινωδίες που παράγει η πολιτική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης που σκορπίζει τον θάνατο και την αβεβαιότητα, ο ανίσχυρος πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με μία σειρά αστοχιών που επιτείνουν το χάος και ενισχύουν αντιπαραγωγικές συμπεριφορές.

Ας ξεκινήσουμε για την οικονομία του παρόντος κειμένου, με την απλή διαπίστωση ότι οι κορωνοϊοί δεν αντιμετωπίζονται με ΚΥΑ και αστυνομικά μέτρα ενώ σίγουρα η ίαση δεν επιτυγχάνεται με εξορκισμούς, προσευχές και θρησκόληπτες συμπεριφορές.

Για τον Έλληνα Χριστιανό Ορθόδοξο ,όμως, η Θεία Ευχαριστία ή Θεία Κοινωνία ή Αγία Κοινωνία ή Θεία Μετάληψη ή το Δείπνο του Κυρίου αποτελεί «φάρμακον αθανασίας, αντίδοτον του μη αποθανείν αλλά ζην εν Χριστώ Ιησού δια παντός», αποτελεί το κυρίαρχο Μυστήριο, κι οι μεταλαβόντες συμμετέχουν στο κοινό σώμα της εκάστοτε εκκλησίας.

Για τον Έλληνα Χριστιανό Ορθόδοξο της Θράκης, με την μακραίωνη αρμονική συμβίωση μετά αλλοθρήσκων, που μόλις προσφάτως βγήκε από μία περιπέτεια “ανορθόδοξου πολέμου“, οι “σφραγισμένες Εκκλησίες” με την ταυτόχρονη απαγόρευση της μέθεξης στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας του δημιουργούν συναισθήματα περίεργα , οδηγούν σε μία ολιστικού τύπου “εθνική κατάθλιψη” την ίδια στιγμή που η φωνή του Μουεζίνη ακούγεται πέντες φορές την ημέρα σε κάθε γειτονιά της Θράκης.

Την στιγμή που οι εκκλησιομάχοι της μεταπολιτικής έστελναν διμοιρίες των ΜΑΤ (τις ίδιες ισως που ήταν στις Καστανιές στην Μάχη του Έβρου) δεν είδαμε την ίδια ετοιμότητα να επιβληθούν ποινές σε όσους συμμετείχαν στον χλευασμό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΑ στην περίπτωση του Αλανκουγιού αλλά και στους ηθιούς αυτουργούς.

“Τα Ρομά δεν φοβούνται τον κορωνοϊό”, αψηφούν τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας, θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία με την ανοχή όλων την ίδια στιγμή που οι Έλληνες Ιερείς διώκονται ως κοινοί εγκληματίες με διαπόμπευση και δολοφονία χαρακτήρα από αυτόκλητους τιμητές και μάλιστα για κάτι που δεν ξέρουν!

Σε σχετικό του σχόλιο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στον ΣΚΑΪ τόνιζε ότι «Δεν έχει απαγορευτεί από την ΚΥΑ η Θεία Κοινωνία. Διαχωρίστηκε γιατί είναι η ουσία της πίστεώς μας. Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να μεταδώσει κανενός είδους ασθένεια γιατί είναι ο Χριστός ο ζωντανός Θεός. Το βιώνουμε χρόνια τώρα, με τα θαύματα, με το υπερβατικό. Υπάρχει σύγχυσις και κάποιοι πρέπει να ξεπεζέψουν από κάποιο καλάμι. Διάφορα καλάμια κυκλοφορούν. Να ξεπεζέψουν. Τους παρακαλώ θερμώς είναι άγιες ημέρες δεν επιτρέπεται να συγχέουμε τα πράγματα. Είναι άλλο πράγμα ο συγχρωτισμός και άλλο η κοινωνία», τόνισε, και συμπλήρωσε «αν με καλέσουν να κοινωνήσω κάποιον ασθενή σε ένα σπίτι δεν θα πάω;».

«Είμαι και εγώ νομικός και μπορώ να διαβάζω τους νόμους. Η ΚΥΑ δεν αφορά τη Θεία Κοινωνία. Αφορά τον συγχρωτισμό και τη μεγάλη συνάθροιση. Είναι άλλο πράγμα να μαζευτούν 500 άτομα και άλλο πράγμα το μυστήριο.Η Θεία Κοινωνία διαχωρίστηκε γιατί είναι το Μυστήριο. Είναι η ουσία της πίστεώς μας και όποιος την προσβάλει δημόσια διαπράττει ένα κακούργημα, προσβάλει τη θρησκευτική μας ελευθερία»

Στο ίδιο πνεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β επεσήμανε ότι «Έχουμε δυο στοιχεία εδώ: Το στοιχείο της Θείας Ευχαριστίας και το θέμα της συναθροίσεως. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Στη Θεία Ευχαριστία δεν χωρά έκπτωση, δεν χωρά ασθένεια, αλλά δεν είναι από αυτά που συζητούνται. Αυτό της συναθροίσεως όμως είναι θέμα που έχει σχέση με τη νοημοσύνη, με την προληπτική πολιτική σε κάθε χώρα. Εδώ στην Ελλάδα, όπως είναι τα πράγματα, υπάρχει μια καλή σχέση εκκλησίας και πολιτείας και πρέπει σε αυτά τα σημεία να συμβαδίζουμε και να συμπορευόμαστε» τόνισε.

Αντί επιλόγου, ξεσκονίζοντας τα ξεχασμένα νομικά μου βλέπω ότι σύμφωνα με το άρθρο 285 του ΠΚ παρ.1 Περ. β τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, οποιος παραβιάζει μέτρο- απαγόρευση που έχει θεσπιστεί από αρμόδια αρχή για την αποφυγή μετάδοσης ασθένειας (Άρθρο 285 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών). Στην περίπτωσή μας η σχετική ΚΥΑ απαγορεύει την ιερουργία και τέλεση οποιασδήποτε λατρευτικής σύναξης μέχρι 20-4-2020 με παρουσία πιστών. Ρητή όμως απαγόρευση της Θείας Μετάληψης δεν υπάρχει πουθενά.

Συνεπώς μπορεί άνετα να ισχυριστεί κάποιος, ότι ο εγκληθείς ιερέας δεν παρέβη την ΚΥΑ , δηλαδή τα μέτρα που θεσπίστηκαν από αρμόδιο όργανο για να υπέχει και ποινικές ευθύνες, εφόσον δεν εισήλθε κόσμος εντός του Ναού αλλά και έξω τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα με αποστάσεις ασφαλείας.

Αν δεν τηρήθηκαν αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι υπόλογος μόνον αν η Θεία Κοινωνία περιλαμβάνεται στις ιερουργίες,.κάτι φυσικά που εκτιμώ ότι δεν ισχύει. (κάθε συνδρομή από νομομαθείς ευκταία)

Ας ελπίσουμε ότι οι όψιμοι αρνησίθεοι θα μας επιτρέψουν να βαδίσουμε προς το μονοπάτι της Αναστάσεως με ταπείνωση, μετάνοια, πένθος και ανείπωτη Χαρά.


Covid19: Ασύμμετρη απειλή ή πόλεμος;

18 Απριλίου 202002:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο πρώτο κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει αναφορικά με τον Covid19, επισημάναμε ότι “Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα εγχειρίδια των επιστημών ασφαλείας , η αντιμετώπιση (και) μίας πανδημικής νόσου θεωρείται ως προτεραιότητα εθνικής ασφαλείας καθώς η χώρα καθίσταται τρωτή κι ευάλωτη” .

Λίγες μέρες αργότερα το BBC μας ενημέρωνε ότι “Στη Βρετανία η πανδημία χαρακτηρίστηκε ήδη κίνδυνος εθνικής ασφάλειας πρώτης τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπισή της κρίθηκε ότι έχει την ύψιστη προτεραιότητα – αν και αυτό προς το παρόν δεν αντανακλάται στους πόρους ή στον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα έχει τεθεί σε σύγκριση με τις άλλες τρεις απειλές στο ίδιο επίπεδο – τρομοκρατία, πόλεμο και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Σχεδόν ταυτοχρόνως μάθαμε ότι Οι Αμερικανοί τείνουν περισσότερο να θεωρούν στο εξής ότι οι μολυσματικές νόσοι συνιστούν μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, μια σαφής αλλαγή τη στιγμή που ο κορονοϊός ανατρέπει τον κόσμο.Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew, το 79% μεταξύ αυτών περιγράφουν την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών ως μείζονα απειλή για τις ΗΠΑ, έναντι 73% που δηλώνουν το ίδιο πράγμα για την τρομοκρατία ή την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.”

Στις 9/4/2020 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού “τη μάχη μιας γενιάς” και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η πανδημία αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία, που τελικά θα υπονόμευε την ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και με διαφορά πέντε ημερών διαβάσαμε ότι “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υγειονομική κρίση δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας”, όπωςδήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στη EURACTIV.com, σε συνέντευξή του.Χρειαζόμαστε και τα δύο ταυτόχρονα: καταπολέμηση του COVID-19, αλλά και αντιμετώπιση των άλλων απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε”, τόνισε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος με την άνοδο της Κίνας και μια πιο αποφασιστική Ρωσία.

Επιστρέφοντας, στην ελληνική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι τα ανακλαστικά της Κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν, έστω και με καθυστέρηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια υγειονομική απειλή που κινείται πέραν του πολιτικού και πολιτιστικού ορίζοντα των τελευταίων εκατό ετών σε μία στιγμή μιας διπλής κρίσης: οικονομικής και Εθνικής (Μάχη του Έβρου).

Είδαμε να ενεργοποοιείται ένας βασικός – και προβλεπόμενος από το Σύνταγμα -μηχανισμός  Δικαίου της Ανάγκης ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνον ή κυρίως για θέματα δημόσιας υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

Πρόκειται για τον μηχανισμό του άρθρου 44 παρ. 1, δηλαδή για τη δυνατότητα έκδοσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου “για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να διασφαλισθεί η στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και η ομαλή λειτουργία της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και για την προστασία των εθνικών και ενωσιακών συνόρων”.

Παρόμοια μέτρα που έλαβαν όλες σχεδόν οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ στο προνομιακό της πεδίο που είναι η οικονομική πολιτική, η οικονομική διακυβέρνηση, η νομισματική πολιτική, η ποσοτική χαλάρωση, όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ.

Φαίνεται ότι ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης ήταν να ελεγχθεί η καμπύλη της εξάπλωσης του ιού ενώ ταυτοχρόνως να ανασυνταχθεί το Ε.Σ.Υ. ώστε να προσφέρει τις αναγκαίες και ζωτικές υπηρεσίες υγείας σε ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης, χωρίς να έχουμε την εμπειρία της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Στόχος , δεν ήταν να ελεγχθεί καθολικά η διάδοση αλλά η χρονική εξέλιξη αυτής ώστε να ενισχυθούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο στόχος επιτυγχάνεται.

Βασικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής ήταν ο πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα περιορισμός της ελευθερίας της κίνησης που επέφερε αυτομάτως σειρά απαγορεύσεων στην άσκηση αλυσίδας θεμελιωδών δικαιωμάτων ανατρέποντας ό,τι είχε απομείνει στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό μετά από μία δεκαετή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση επηρεάζοντας την ελεύθερη μετακίνηση, την ελευθερία της πολιτικής σκέψης, της έκφρασης, της διάδοσης των ιδεών, τη θρησκευτική ελευθερία.

Ο αγώνας εναντίον της αόρατης απειλής του Covid19 ειναι ακόμη σε εξέλιξη και φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση δεν υφίσταται μία ενιαία παγκόσμια ομοιομορφία στον τρόπο που ετερόκλητες κοινωνίες αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση και βεβαίως αυτό εξαρτάται και από τον γενικότερο προσανατολισμό δημοκρατικών , φιλελευθέρων ή και απολυταρχικών καθεστώτων.

Δεν αποκλείεται, με αφορμή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να περάσουμε από το στάδιο της ασύμμετρης απειλής σε αυτό του ασύμμετρου πολέμου ενταγμένου σε άλλες ευρύτερες γεωπολιτικές συγκρούσεις, κάτι που φαίνεται και από την “διπλωματία του κορωνοϊού”

Στην ελληνική πραγματικότητα φαίνεται ότι ακόμη αντιμετωπίζεται ο Covid19 ως μία ασύμμετρη απειλή ασφαλείας , αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η αναστολή των λειτουργιών της οικονομίας, του κράτους, της κοινωνίας, δημιουργεί πρόβλημα που συνδέεται και με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας ή με τη δημόσια ασφάλεια που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκρασθεί την “Μάχη Οπισθοφυλακής” που δίνει υπομονετικά και με υπακοή ο Ελληνισμός αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας΄με τις Εκκλησίες κλειδωμένες, τα Κοιμητήρια σφραγισμένα και τις καμπάνες να σιγούν , και τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, να στερούνται τη συμμετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας..

Οι Κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν, ότι μόνον η ισορροπημένη ενδοψυχική ζωή του Γένους θα διασφαλίσει  την βιολογική και ιστορική του συνέχεια, όπως έχει αποδειχθεί στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό επιτυγχάνεται μόνον με σεβασμό στην ταυτότητά του και στα συστατικά στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του.

 

Γιατί ανησυχούν οι “Άνθρωποι των Συνόρων”; (video)

22 Απριλίου 202011:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο περιθώριο των εξελίξεων της “Μάχης του Έβρου” εκτός από τα διαρκή ερωτήματα που ετίθεντο, ξεχώριζε μία και μοναδική διαπίστωση-αξίωμα: . “Οι Έλληνες είναι μόνοι τους. Οι μάχες δίνονται από τους ίδιους και μόνο από αυτούς. Μάχες, που μπορεί να μην είναι μόνον δικές τους. Μάχες όμως, που πρέπει να δοθούν…Για αυτό και συγκροτήθηκε ένα σιωπηλό κίνημα συστράτευσης και ενότητας, απέναντι στην ολοκληρωτική εισβολή που επιχειρείται…”

Οι Φύλακες των Συνόρων δεν πρόλαβαν να ξαποστάσουν και μία άλλη μάχη τους καλούσε με αντίπαλο αόρατο και ύπουλο που όσο κι αν η “κοινωνική αποστασιοποίηση” προβάλλεται ως το μοναδικό υπερόπλο, οι ίδιοι απέδειξαν ότι η Ελληνική Ψυχή και η Πίστη αποτελούν βασικό συστατικού του σωτηρίου αντιδότου.

Σαρανταπέντε ημέρες μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος των εργαλειοποιηθέντων εισβολέων αλλά και του Covid19, σε έναν απίστευτο συμβολισμό, γίνονται οι πρώτες αξιολογήσεις απο τους μαχητές της πρώτης γράμμης λίγο πριν ανασυνταχθούν για την επόμενη μάχη. Αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις τινών εκ των πρωταγωνιστών της “εβρίτικης παλλαϊκής άμυνας” που συμπίπτουν με την επίσκεψη-αστραπή της ΠτΔ κ. Αικ. Σακελλαροπούλου στις Καστανιές η οποία κι έγινε χωρίς τα γνωστά πρωτόκολλα εθιμοτυπίας, σχεδόν μυστικά, με μία εκ των υστέρων “απρόσεκτη” ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της Προεδρίας.

Η πρώτη αντίδραση που κατεγράφη , ήταν αυτή του Δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της ΠΕΔ κ. Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος και χαρακτήρισε ως «ύψιστη τιμή» την επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στις Καστανιές, εν τούτοις κρίνει πως «χρειάζεται μία διαφορετική αντιμετώπιση» από την ίδια προς τα πρόσωπα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, όπως είπε και μάλιστα υπονόησε ότι την ίδια άποψη ασπάζονται και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής ειδικά του Έβρου οι οποίοι και έδωσαν την μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως πίστη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Η επίσκεψη της ΠτΔ στην Ακριτική Θράκη εκτός από υψίστης Πολιτειακής σημασίας κίνηση αποτελεί και πράξη συμβολισμού αφού η πρώτη Πολίτης της χώρας είναι και παράλληλα Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που ως αποστολή τους έχουν το έργο της προασπίσεως της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή θα έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα μέσω των εκπροσώπων του λαού και της περιοχής, όπως οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, ο Μητροπολιτης κ. Δαμασκηνός και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας που κι αυτοί εκπροσωπούν σε ένα υψηλότερο πνευματικό,θεσμικό και πολιτικό επίπεδο τους πολίτες της Ορεστιάδας!

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων κ.Παναγιώτης Χαρέλας, με ανάρτησή του στο facebook τόνισε ότι :«Πολλά ακούγονται πλέον και πολλά …δεν λέγονται. Είναι ομως αναγκαίο να γίνει αναφορά και στις πρώτες ώρες του Έβρου. Τις ώρες εκείνες που δεν υπήρχαν οχυρωματικά έργα του στρατού, δεν υπήρχαν ενισχυτικές δυνάμεις της αστυνομίας, δεν γνώριζε κανείς τίποτε ή γνώριζαν πολύ λίγα. Μια κλούβα της αστυνομίας, ένα τζιπ και ελάχιστοι αστυνομικοί μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών, με 3-4 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που το έλεγε η καρδιά τους, εκεί στις Καστανιές δώσανε τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν τους εκατοντάδες μετανάστες μακριά από τα σύνορά μας τις πρώτες ωρες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε αυτήν την τελευταία εξέλιξη έρχεται να προστεθεί και μία χαρακτηριστική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης (σ.σ. πέρασε απαρατήρητη) στην οποία τονίζεται ΕΓΚΑΙΡΩΣ ότι “Ο Έβρος, ο οποίος ήδη σηκώνει το βάρος της φύλαξης των συνόρων μας, έρχεται ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τον αυξημένο κίνδυνο μαζικής εισαγωγής του κορονοϊού

Κι ενώ οι Άνθρωποι των Συνόρων φαίνεται ότι επαγρυπνούν και (προ)ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται και στην εποχή της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, έρχεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με την Τουρκία, καθώς δεν μας στέλνει μετανάστες κορωνοϊό αλλά ούτε και σαπιοκάραβα τονίζοντας ότι «εγώ δεν θέλω να μπω στην κουβέντα η οποία επιτρέψτε μου να πω είναι τρομολαγνική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία δημιουργούνται ορισμένα ΜΜΕ και ορισμένοι άνθρωποι που θέλουν να εμφανίζουν μία τραγική κατάσταση στα σύνορά μας».

Την ίδια στιγμή που εμείς ασχολούμαστε με τα αυτονόητα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή, έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες, η διακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα περάσματα του Έβρου κάτι που διαπιστώνεται στις οδικές αρτηρίες της Θράκης με την ΕΛ.ΑΣ. εν μέσω κορωνοϊου να προβαίνει οι συλλήψεις οδηγών και μεταναστών που μετακινούνται στην ενδοχώρα από τα κυκλώματα. Επίσης η ΥΑ ΟΗΕ (UNHCR) στα ημερήσια δελτία της από χώρες ΝΑ Ευρώπης αναφέρει την άφιξη “σύρων” προσφύγων στα ελληνο-αλβανικά σύνορα προειδοποιώντας για τον κινδυνο να εχουν προσβληθεί από τον Covid19.

Τέλος, οι Άνθρωποι των Συνόρων γίνονται δέκτες ειδήσεων, φημών και θεωριών “περί τουρκικής επιδρομής συνδιοίκησης στην Θράκης” , την ίδια στιγμή που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημουργεί ο πολυεπίπεδος απομονωτισμός που επιβάλλει η “πανδημική νόσος.

Οι Άνθρωποι των Συνόρων ανησυχούν αλλά δεν φοβούνται, αφού ξέρουν τις απαντήσεις που κάποιοι 

Covid19, νταούλια και”νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ”

29 Απριλίου 202008:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 είχαμε διαπιστώσει ότι “Συνεχίζεται ο υβριδικός πόλεμος εντυπώσεων της Τουρκίας στην Θράκη χωρίς ελληνικά αντίμετρα” και στις πρώτες ημέρες του 2020 τονίζαμε με έμφαση ότι “Το τουρκικό κράτος στηρίζει τις δομές του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη” για να συνεχίσουμε τις αναφορές μας στην προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον (απελθόντα) Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε κάθε αναφορά μας τονιζόταν ο ρόλος του αναδυόμενου πολιτικού Ισλάμ και ιδιαιτέρως των μηχανισμών του Αχμέτ Μετέ, στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου που διεξάγεται στην Ελληνική Θράκη.

Παρατηρώντας τις παράπλευρες εξελίξεις σχετικά με την πανδημική νόσο Covid19 αναδείξαμε εξ’αρχής πτυχές της (νέας) “διπλωματίας του Covid19”, παρατηρώντας τις αδυναμίες της ελληνικής Πολιτείας και των ΟΤΑ να λειτουργήσουν συντεταγμένα και πολύπλευρα στην ΠΑΜΘ , καθώς από την αρχή της πανδημικής κρίσης δεν υπήρξε σχεδιασμός για την ενημέρωση των θρησκευτικών μειονοτήτων της Θράκης για θέματα κορωνοϊού.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να ασχολούνται με (γνωστά και υπαρκτά) “ξαναζεσταμένα” θέματα όπως ο ρόλος της ΜΙΤ, οι ενδομειονοτικές διαμάχες και ο ρόλος των “προβεβλημένων” πολιτικών της μειονότητας στις τρέχουσες εξελίξεις.

Κατά την δική μας , ωστόσο, εκτίμηση, η ελλειμματική διαχείριση (κι όχι μόνον επικοινωνιακή) ζητημάτων που άπτονται της αντίληψης για την φύση της υγειονομικής απειλής στους κόλπους της μειονότητας, έδωσε μία ακόμη ¨ευκαιρία” στους κύκλους του τοπικού πολιτικού ισλάμ να εκθέσουν την Ελληνική Πολιτεία!

Κατ’αρχάς το πρόβλημα ξεκίνησε με τις περίφημες ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης των ψευδοιμάμηδων (αυτών δηλ. που δεν έχουν διορισθεί από την οικεία Μουφτεία) τις οποίες ΕΝΤΟΠΙΣΕ η ΕΛ.ΑΣ και ΕΠΕΒΑΛΕ τα αντίστοιχα πρόστιμα, αλλά με εντολή ή συνδιαλλαγή της “ανωτέρας αρχής” με τοπικούς πολιτικούς ταγούς αυτά ακυρώθηκαν. Να μην ξεχνάμε ότι ψευδής βεβαίωση από ψευδοιμάμη αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα!

Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα με την άνιση μεταχείριση σε βάρος των Χριστιανών της Ελληνικής Θράκης καθώς οι μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής δεν υφίστανται στο Ραμαζάνι τους περιορισμούς που υπέστη η χριστιανική πλειονότητα κατά τον εορτασμό του Αγίου Πάσχα. Ιδιαιτέρως προκλητική ήταν εδώ η στάση του υποστηριζομένου από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού από τα Αρριανά κ. Ερδέμ Χουσεΐν που με ανάρτησή του στο facebook (!) ενθάρρυνε την παραβίαση των μέτρων κατά του Covid19 και διένειμε και υπόδειγμα βεβαίωσης σε νταουλτζήδες που θα ειδοποιούσαν (κυρίως σε οικισμούς και χωριά) τους πιστούς κατά το “εθμικό δίκαιο” του Ραμαζανιού. Κι εδώ μία “υπερβατική αρχή” τοπικών διαστάσεων με διαύλους επικοινωνίας (?) με την κεντρική εξουσία επέβαλε την “ατιμωρησία” κοιτώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος!!!


Οι Άνθρωποι των Συνόρων δεν έχουν πλέον αμφιβολίες για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, αν και δεν φαίνεται αυτό να γίνεται αντιληπτό και από τις όποιες κυβερνητικές υπηρεσίες (αν υπάρχουν) και κυρίως να το εντάσσουν στην στρατηγική του προαιώνιου εχθρού: ο Τούρκος Πρόεδρος, εν μέσω πανδημίας, με 110.000 περίπου κρούσματα και 2.800 νεκρούς (επίσημα στοιχεια), με την οικονομία να κλυδωνίζεται και αρκετά μέτωπα ανοιχτά, εξουδετερώνει τους εσωτερικούς του εχθρούς φυλακίζοντας μέχρι και 410 απλούς πολίτες για αναρτήσεις στο facebook ενώ αναπτύσει μία “φιλανθρωπική διπλωματία” διαφημίζοντας και το τουρκικό σύστημα υγείας!

Η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει ιατρικές προμήθειες σε 55 χώρες περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, του Ιράν, της Κίνας και άλλων στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Αφρική. Τον περασμένο μήνα έστειλε 500.000 τεστ κιτ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

 

Η σιωπηλή και διαλλακτική στάση των ελληνικών αρχών απεναντι στην παραθρησκευτική δράση των ερντογανικών κύκλων στην Ελληνική Θράκη, πρέπει , άραγε, να θεωρηθεί κι ως επιδοκιμασία ή /και αποδοχή της άποψης που εξέφρασε ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, περί κορονοϊού και ομοφυλοφιλίας; Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:

«Εάν υπάρχει ένας θεσμός στη χώρα μας που πρέπει να μιλάει για το Ισλάμ, είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. Αυτό δεν είναι ζήτημα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας. Αυτό που είπε είναι αλήθεια μέχρι τέλους. Η επίθεση προς τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων αποτελεί επίθεση και προς το κράτος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνοντας στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά το κήρυγμα του αρχι-ιμάμη για τη σύνδεση κορονοϊού και ομοφυλοφιλίας.

Αναζητείται η ατζέντα της ΝΔ στην Ελληνική Θράκη!

 

Ποιός είναι ο πυροκροτητής της ΡΒΧ τουρκικής βόμβας στην Ελλάδα;

3 Μαΐου 202020:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προσφάτως τονίσαμε ότι οι Άνθρωποι των Συνόρων φαίνεται ότι επαγρυπνούν και (προ)ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που αναδύονται και στην εποχή της πανδημίας, κάτι που φαίνεται ότι συμμερίζεται και η πολιτική ηγεσία της Χώρας.

Σύμφωνα με επιχειρησιακές πληροφορίες από την περίοδο της Μάχης του Έβρου τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα Καστανεών/Παζάρκουλε όσο και στην διαδικασία απώθησης λέμβων με λαθροδιακινητές/μετανάστες, είχε εντοπισθεί η παρουσία αστυνομικών και λιμενικών αντιστοίχως των τουρκικών Σ/Α κι Ε/Δ που έφεραν στολές τύπου ΡΒΧΠ.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ανδρών του ΛΣ σύμφωνα με τις οποίες είχαν εντοπισθεί σε ακταιωρούς της τουρκικής ακτοφυλακής άτομα που φορούσαν ειδικές στολές υγειονομικής προφύλαξης από τον κορωνοϊό, συνοδεύοντας λέMβο με λαθρομετανάστες που είχαν προηγουμένως απωθήσει δυνάμεις της FRONTEX και του ΛΣ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι όχι μόνον δεν λήγει ο συναγερμός, αλλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες “τεχνικής” θωράκισής τους , αναδεικνύοντας, όμως , και μία άλλη διάσταση:  αυτήν της παρείσφρησης στοιχείων τρομοκρατών ή τζιχαντιστών στα προσφυγικά και τα μεταναστευτικά ρεύματα, αλλά και “βιοτρομοκρατών”, νοσούντων δηλ. λαθρομεταναστών που τους εργαλοποιεί η τουρκία ως ένα “φθηνό” βιολογικό όπλο σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλο “…. στις τουρκικές ακταιωρούς που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις να προωθηθούν κατά κάποιους ή να ελεγχθούν κατά κάποιους άλλους οι βάρκες που έρχονται από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας, κατά πάγια τακτική πλέον τα στελέχη φορούν στολές αντίστοιχες με αυτές που φορούν όσοι βρίσκονται σε νοσοκομεία, μάλλον όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού…”

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι και τις δύο παραπάνω επιχειρήσεις τις συντονίζουν στελέχη της ΜΙΤ που έχουν παρεισφρήσει εντός του ελληνικού εδάφους, ήδη από την εποχη της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα “αποκαλυπτικά” δημοσιεύματα του τύπου.

Αυτοί ακριβώς οι ενεργοί θύλακες της ΜΙΤ φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πυροκροτητές στις μελλοντικές εκρήξεις που ίσως κάποιος σχεδιάζει στο εσωτερικό της Χώρας.

Αντί επιλόγου παραθέτουμε την πρόσφατη ανάρτηση του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτη Χαρέλα που όπως λέει : ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η δημοσιογραφία της καραντίνας… (video)

11 Ιουνίου 202013:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην αρχή της πανδημικής κρίσης η Προεδρία της Κυβέρνησης ενέκρινε δαπάνη 11 εκατομμυρίων ευρώ, «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19».

Όπως τότε είχαμε επισημάνει “στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης όλης της Επικράτειας , αλλά και του Πλανήτη Γη, στα πλαίσια της αποστολής τους και του έργου που επιτελούν , το πράττουν ήδη χωρίς επιπλέον επιδότηση”.

Τρεις μήνες μετά, αφού Μείναμε Σπίτι και Παραμείναμε Ενεργοί, κάνουμε τον πρώτο “πολυεστιακό” απολογισμό τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Δύο γιατροί και δύο δημοσιογράφοι της Κομοτηνής συζητούν ,διαδικτυακά,για την επικαιρότητα της πανδημίας στον τόπο μας:η ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση ,οι διαρροές ,το κυνήγι μαγισσών ,το Νοσοκομείο ,ο Ιατρικός Σύλλογος ,η Περιφέρεια ,οι Δήμοι,τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα και ο διασυρμός συνανθρώπων ,η κοινωνία στη γωνία,η Ξάνθη δίπλα μας ,ο κίνδυνος του νέου lockdown..

Το πλαίσιο της συζήτησης, από την πλευρά του Komotinipress και του υπογράφοντος, εστίασε στα ακόλουθα σημεία:

  • Είναι επιπόλαιο να εξάγουμε συμπεράσματα από τις πολλές βιαστικές μελέτες για την COVID- 19, γιατί το 1/3 από αυτές είναι χαμηλού επιστημονικού κύρους
  • Οι δεκαετίες πίσω από τις βασικές αρχές δόμησης κλινικών μελετών, παρακάμφθηκαν προς χάριν μιας νοσηρής επικοινωνίας του κοινού αισθήματος με την ίδια τη διεργασία παραγωγής γνώσης. Εν συνεχεία, είναι μάλλον δύσκολο να ξεχαστεί το φιάσκο της ιβουπροφένης,εμφανίστηκαν «μαγικές θεραπείες» όπως οι συνδυασμοί αζιθρομυκίνης/χλωροκίνης και κολχικίνης, οι οποίες μάλιστα «γλίστρησαν» και σε πρωτόκολλα προληπτικής χρήσης, όπως στην περίπτωση της χλωροκίνης
  • Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις και τον επιστημονικό τυχοδιωκτισμό που παραμένει προς το παρόν ατιμώρητος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η δημοσίευση επιστημονικών σκουπιδιών, «garbage in, garbage out» πέρασε από την επιστημονική κοινότητα αδιάφορα.
  • Πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα κατακλύσθηκε από τόσο πολλές πληροφορίες σε τόσο μικρό διάστημα. Οσο δύσκολα γίνεται η αναζήτηση της γνώσης, τόσο εύκολα συμβαίνει η αναπαραγωγή αβεβαιοτήτων, ιδιαίτερα όταν το πλήθος των πληροφοριών από επίσημα χείλη εκπέμπει μόνο αντιφάσεις.
  • Σε όλα αυτά να υπενθυμισουμε ότι 70 γιατροί, 2000 νοσηλευτές σε καραντίνα και 204 κρούσματα στο χώρο της υγείας είναι ο πρώτος φόρος που κατέβαλε ο ιατρικός κόσμος της Χώρας μας στην πρώτη φάση της μάχης με την αόρατη απειελή του  Covid19
  • Σε επίπεδο πληροφόρησης κι ενημέρωσης στεκόμαστε στο γεγονός ότι οι πολίτες είναι πιο «υποψιασμένοι» και άρα αναγνωρίζουν ευκολότερα τις υπερβολές σε περιόδους κρίσεων όπως η τρέχουσα και, δεύτερον, στο ότι επιλέγουν περισσότερο τα επαγγελματικά ΜΜΕ και την επαγγελματική δημοσιογραφία για την ενημέρωσή τους, έχοντας σε σημαντικό βαθμό εγκαταλείψει τα κοινωνικά δίκτυα ως κύρια πηγή πληροφόρησης (κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν).
  • Αναφορικά με την παραπληροφόρηση το 62% των ερωτηθέντων σε έρευνες κοινής γνώμης δήλωνε ότι έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, ενώ το ποσοστό αυτό σήμερα εμφανίζεται αισθητά μειωμένο (50%).
  • Μεγάλο ειναι το το ενδιαφέρον για πληροφόρηση από επιστημονικές πηγές, καθώς το 77% των συμμετεχόντων στην πρώτη φάση της έρευνας και το 80% στη δεύτερη δηλώνουν ότι τις επιλέγουν για την πληροφόρησή τους σχετικά με τα θέματα του κορωνοϊού
  • Αναδεικνύεται ο ρόλος του Τύπου και των δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν, διασταυρώνουν πληροφορίες, διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα και μας ενημερώνουν με ακρίβεια και εγκυρότητα.
  • Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες
  • Σε ένα δελτίο τύπου, η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι κατέγραψε από την 1η Μαρτίου «τον θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες». Διευκρινίζει ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα».
  • και τέλος δεν ξεχνάμε ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με τα κατάλληλα ΜΑΠ

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδω

 

Το παιχνίδι των τουρκοφρόνων στον Εχίνο

16 Ιουνίου 202010:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε επισημάνει τις (υποκινούμενες) αντιδράσεις μιας μειοψηφίας κατοίκων του Δήμου Μύκης στα μέτρα του ΕΟΔΥ κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενώ από την αρχή της πανδημίας είχε εγκαίρως διατυπωθεί το ερώτημα για το ποιός θα ενημερώσει την μειονότητα για την αόρατη απειλή του Covid19.

Η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης δεν είχε λάβει, ως ώφειλε, σοβαρά υπόψη της την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και της Ροδόπης ενώ δεν είχε αξιολογήσει και την δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου και των μηχανισμών του , αφήνοντας μόνους τους νόμιμους Μουφτήδες να αντιμετωπίσουν τον υπεροργανισμό του τουρκικού παρακράτους στην περιοχή.

Η καταφανής ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού αλλά και της Διοίκησης της Περιφέρειας της ΠΑΜΘ σε συνδυασμό με τις υπολειτουργούσες δομές της ΕΥΠ και της ΥΠΥ άφησαν ελεύθερο το πεδίο στους μηχανισμούς του Αχμέτ Μετέ και του τουρκικού προξενείου να επανακάμψουν και σε αυτή τη δεύτερη φάση της καραντίνας που επεβλήθη στην περιοχή του Δήμου Μύκης.

Ήδη μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων ο Αχμέτ Μετέ του οποίου οι ακόλουθοι κατηγορούσαν τους γιατρούς της περιοχής και το υγειονομικό προσωπικό ως “εχθρούς του θεού” ενώ ο ίδιος σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την Ελληνική Πολιτεία ότι “στοχοποιεί την μειονότητα” και τους (Πομάκους) κατοίκους του Εχίνου.

Επιπροσθέτως, οι τουρκόφρονοι μηχανισμοί της περιοχής προσφάτως (και καθυστερημένα) υπό την αιγίδα του Δήμου Μύκης και του Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν οργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με την συμμετοχή αρμοδίων και μη και κυρίως του “επιφανούς” πολιτικού, γιατρού , υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΙΕΦ και μέλους του “ιερατείου” του Συλλόγου Επιστημόνων (με την γνωστή ανθελληνική του δράση) σε μία προσπάθεια να υποκαταστήσουν την Ελληνική Πολιτεία αλλά και να αποποιηθούν των ευθυνών τους, ΕΙΔΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΗΣ κ. Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν  (τον οποίο εμπιστεύθηκε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς….)


Τέλος, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η συμπεριφορά ορισμένων “θερμοκεφάλων” στην περιοχή του Εχίνου που με την υποστήριξη των ανωτέρω κύκλων και με την στάση τους δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή της περιοχής. Να υπενθυμίσουμε και τα “εκφοβιστικά πυρά” που ακούγαμε και βλέπαμε στα λιγοστά βίντεο που κυκλοφόρησαν από την περιοχή.

Πίσω ολοταχώς…

23 Ιουνίου 202011:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Δεν μοιραζόμαστε πληροφορίες με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται πληροφορίες μόνο εάν το επιθυμούν με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.Και ρωτώ τους φίλους και συμμάχους. Εσείς παίρνετε στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών για αυτό το θέμα; Για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία;Ποιος θα αντιμετωπίσει σε τρεις ώρες ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα;Και το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα δεν είναι οι τρελοί ισλαμιστές μαχητές στη μέση μιας πόλης. Το τρομοκρατικό χτύπημα είναι η χρήση ενός drone των 500 ευρώ με βιολογικά ή χημικά όπλα 500 γραμμαρίων, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.”

Αυτοί ήταν οι απλοί προβληματισμοί ενός θορυβώδους υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική ο οποίος σήμερα κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε παρακρατικούς μηχανισμούς με υλικό υποκλοπών από την ΕΥΠ … του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας προίστατο ο κ.Γιάννης Ρουμπάτης τον οποίο επικαλούνται ως αρωγό κυβερνητικά στελέχη εν μέσω πανδημίας….

Κι όσο ο κ. Γιάννης Ρουμπάτης “ξεπλένεται” από τους “παλιούς συντρόφους” τηρεί σιγεί ιχθύος και απολαμβάνει την διαμονή του κάπου στα ΗΑΕ και το Ντουμπάϊ για επαγγελματικούς λόγους, η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να βομβαρδίζεται με χιλιοειπωμένες πληροφορίες, εικοτολογίες και αποκαλύψεις του “δελτίου των 8” απο επιδοτούμενα μέσα ενημέρωσης , ενώ η οικονομική ύφεση κινείται απειλητικά και γρήγορα με τις προβλέψεις να μιλούν για “λουκέτο” σε 100.000 επιχειρήσεις και 1.500 ξενοδοχεία, 400.000 άνεργους χωρίς να υπολογίζονται οι εποχικοί ανασφάλιστοι εργάτες, ελαστική εργασία 15 ημερών και μείωση αποδοχών κατά 50% και τον φόβο να αφανισθούν βασικοί παραγωγικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ στην Ελληνική Θράκη μετά την “Μάχη του Έβρου” βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες από την ήττα που υπέστη η Ελληνική Πολιτεία από τους μηχανισμούς τουρκοφρόνων και των προκαθημένων τους και την αδυναμία συντονισμού των αρμοδίων στην αντιμετώπιση μιας αόρατης υγειονομικής απειλής, που ισοδυναμεί με βιολογικό πόλεμο και έχει παραλύσει την τοπική κοινωνία καταδικάζοντας σε οικονομική δυσπραξία τους Ν. Ροδόπης και Ξάνθης τους οποίους ο κ. Χρ. Μέτιος (ένας από τους βασικούς πολιτικά υπευθύνους για το χάος που ζούμε) θέλει να (δια)σώσει με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Εμβρόντητη παρακολουθεί η κοινή γνώμη της Ελληνικής Θράκης ότι την ίδια στιγμή που αποδιοργανώθηκαν τα κλιμάκια των υπηρεσιών πληροφοριών από το Σύστημα Ρουμπάτη/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι από τους υπαλλήλους της ΕΥΠ καταγράφηκαν στη διετία 350 οίκοι ανοχής, 250 studios και 300 παράνομα καζίνα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ιδιοκτήτες των οποίων πλήρωναν στα μέλη της συμμορίας από 300 μέχρι και 7.000 ευρώ τον μήνα για αστυνομική κάλυψη.Σύμφωνα με τη δικογραφία, το συνολικό μηνιαίο κέρδος τους αγγίζει το 1.000.000 ευρώ.


Την ίδια στιγμή η Ελληνική Θράκη πλήττεται από τις συντονισμένες επιχειρήσεις του ερντογανικού κατεστημένου, το αθηνοκεντρικό κράτος χάνει πολύτιμο χρόνο με εσωτερικές αψιμαχίες αμφιβόλου αποτελέσματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται όμηρος των διαδρομιστών που επιβιώνουν στις συγχρονισμένες διαδρομές του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Πίσω ολοταχώς (2ο μέρος)

13 Ιουλίου 202012:37

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Χωρίς πολλές περιστροφές κι αναλύσεις: ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών είναι -πρωταρχικώς- η ανάγνωση της πολιτικής των άλλων και κυρίως των “εχθρών”..

Σε μία εποχή που το 90% των πληροφοριών προέρχεται από “ανοικτές πηγές” και το 10% από “διαβαθμισμένες” απαιτείται – κυρίως- καλή ανάλυση και αξιολόγηση του προσληφθέντος υλικού. Οι επιχειρήσεις πεδίου για τη συλλογή δεδομένων και στοιχείων είναι,είναι,επίσης μία πολυσύνθετη (δι)εργασία και στηρίζεται στους στόχους που έχουν εξ’αρχής τεθεί.

Από το 2002 με την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων για την Εθνική Ασφάλεια υποτίθεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών προσανατολίσθηκαν στην συλλογή πληροφοριών με cybercops φθάσαμε στο 2008 να μιλάμε για hi-tech καταστάσεις στον χώρο των πληροφοριών που σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2014 ειδική υπηρεσία της ΕΥΠ ήταν επιφορτισμένη με “κυβερνοκατασκοπεία” για να φθάσουμε στο 2020 να ασχολούμαστε ξανά με τα βαλιτσάκια τύπου Μαυρίκη και τα νέα σχέδια για τη νέα ηλεκτρονική μορφή της ΕΥΠ ενώ εξακολουθούμε να διαβάζουμε ότι οι αναλυτές της ΕΥΠ μπορούν να παρακολουθούν είκοσι πέντε δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια, όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία,ελληνικές εκπομπές και πηγές του Διαδικτύου site και blog από τις οποίες αντλούν πληροφορίες…

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει ξεκινήσει ήδη απο το 1996 με εφαρμογές στον χώρο των στρατηγικών επιστημών και άλλων πληροφοριακών επιχειρήσεων.

Η “Μάχη του Έβρου” ,παρά τις προσπάθειες που έγιναν απο την εγχώρια πολιτική προπαγάνδα περί του αντiθέτου, έδειξαν ότι οι μηχανισμοί πληροφοριών είχαν εξασθενίσει, είχαν ατονίσει με την απόλυτη ευθύνη του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ/Γιάννη Ρουμπάτη ενώ η διαχείριση της πανδημικής νόσου (ως μία σύγχρονη πρόκληση ασφαλείας) δεν είχε γίνει κατανοητή και αντιληπτή διότι πολύ απλά και οι αρμόδιοι τήρησαν το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”.

Ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκε τόσο η ευθεία πρόκληση του τουρκολιβυκού συμφώνου όσο και η από καιρό προαναγγελθείσα Βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δείχνουν ή ότι κανείς δεν διαβάζει, ή ό,τι οι παραλήπτες του αναλυθέντος υλικού δεν αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει γύρω τους ή το -απίστευτο- οι αναλυτές ανοιχτών πηγών δεν κάνουν την σωστή σύνθεση των πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση η προληπτική δράση είναι αδύνατη εφόσον δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση.

Όταν θα προσμετρηθούν όμως οι εθνικές ταπεινώσεις με τις εθνικές ήττες θα κληθούν κάποιοι στην τωρινή φάση να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα:

  1.  Μήπως όλοι αυτοί που προ εικοσαετίας  τριγύρναγαν στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ , αναβαθμίσθηκαν επί ΠΑΣΟΚ του Γ.Α. Παπανδρέου και επανέκαμψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ασυλία ή απλώς είναι αδηφάγοι και ματαιόδοξοι; 
  2. Ποιός ο ρόλος των πάσης φύσεως συνδικαλιστών που έχουν δημιουργήσει καπετανάτα και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς εκβιάζουν ακόμη και προϊσταμένους τους ενώ η εμπλοκή ορισμένων σε πολύ περίεργες ποινικές υποθέσεις δημιουργεί νέα ερωτηματικά
  3. Μήπως επιβάλλεταιη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-Ρουμπάτη που όπως φαίνεται δίνουν ακόμη και τώρα χέρι βοηθείας στο πάλαι ποτέ ψυχοπαίδι του, τον Βαξεβάνη και στον κουμπάρο του τον Νίκο Παππά που τελευταία μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα βρίσκονται σε δυσχερή θέση;…
  4. Επίσης, το γεγονός ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης κατηγορούσε ως αντισημίτη Έλληνα υπουργό -όπως άκουσε σε υποκλοπή- σε ξένο υπήκοο δεν είναι επιλήψιμο; Δεν είναι αυτό παραβίαση μυστικών της Πολιτείας;
  5. Ποιες τέλος, είναι οι σχέσεις του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ/Ρουμπάτη με αμερικανούς, ρώσους, άραβες και τούρκους και για ποιό λόγο πήραν αποφάσεις που υποθήκευσαν το περιβάλλον ασφαλείας των Νησιών και της Ελληνικής Θράκης (λαθρομετανάστευση, μειονότητα, ψευτομουφτήδες κοκ);

Στο μεταξύ ο Τούρκος ανακοινώνει και υλοποιεί! Έχει διακηρύξει ότι το 2023 θέλει να ελέγχξει την Ανατολική Μεσόγειο, το 2053 βλέπει την θέση του στους G10 και το 2071 θέλει να είναι μία εκ των τριών χωρών παγκοσμίως που θα ελέγχουν το μέλλον της ανθρωπότητας..

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όρθιοι για να μην τα σκιάζει η φοβέρα όλα στην Θράκη… (ηχητικά)

Αναζητώντας το επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της “τουρκικής κορονοδιπλωματίας”