Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ροδόπης αντιτάχθηκαν στην βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

 

 


 


“Αὐτὴ ἡ θρησκευτικὴ καὶ πολιτιστικὴ βεβήλωση τοῦ οἰκουμενικοῦ μνημείου, προκαλεῖ τὴν παγκόσμια κοινότητα καὶ ταυτόχρονα καλεῖ ὅλους τοὺς χριστιανούς, ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους, ὅλους τοὺς Ἕλληνες σὲ ἐγρήγορση. Μας καλεί νὰ ἀναλογισθοῦμε τὶς εὐθύνες μας ἀπέναντι στὴν πίστη μας καὶ στὸν πολιτισμό μας.”


 

Με αυτά τα λόγια ο Πνευματικός Πατέρας κι Επίσκοπος των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ροδόπης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κ. Παντελεήμων περιέγραψε την ουσία της προκλητικής κίνησης του Τούρκου Προέδρου προτρέποντας όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση.

Άμεσα ήταν και τα ανακλαστικά του ετέρου Πνευματικού Ηγέτη της Ροδόπης, του Μουφτή Κομοτηνής Σοφολογιοτάτου κ. Τζιχάτ Χαλήλ, ο οποίος μιλώντας στο Α΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προέτρεψε σε σεβασμό όλων των θρησκευτικών χώρων, χαρακτηρίζοντας «προκλητική απόφαση» την πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Μουφτής Κομοτηνής, όπως ανέφερε, πρότεινε να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, γιατί κάτι τέτοιο θα βάλει χριστιανούς και μουσουλμάνους «σε δύσκολη κατάσταση». Ζητά ο ναός να παραμείνει μουσείο, «αυτό προτιμώ» λέει και προσθέτει ότι «αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

Την στιγμή που το μειονοτικό παραιερατείο εφαρμόζει στο ακέραιο την επικοινωνιακή στρατηγική της Άγκυρας , μόνον στην Ροδόπη είχαμε την “συντονισμένη” κι από κοινού αντίδραση των Προκαθημένων των δύο Δογμάτων που επέβαλε η κοινή λογική και όχι κάποιος κρατικός μηχανισμός ή υπηρεσία!

Ο (υπο)γράφων είναι σχεδόν σίγουρος, ότι οι υπολειτουργούντες μηχανισμοί της Συντεταγμένης Πολιτείας βλέπουν με αμηχανία την αυθόρμητη αντίδραση του Μουφτή Κομοτηνής τόσο στις αρχές της Μάχης του Έβρου όσο και στην μέχρι τώρα πορεία του κ. Τζιχάτ Χαλήλ ο οποιος ορθώνει αργά και συστηματικά ένα πνευματικό τείχος σε όσους απειλούν την κοινωνική συνοχή της Θράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Αντιελευθέρια", "Διασυμμαχική Θράκη" (Thrace Interalliée) και γιατί να ξαναγραφεί η ιστορία της Ροδόπης

Ο χρόνος και ο Covid19 είναι οι μοναδικοί εχθροί της Θράκης;

Η ενίσχυση των "παραλλήλων δομών" στην Θράκη συνεχίζεται - Η Ελλάδα αδρανεί